Gravfält i Lagnebrunnahagen

Söndagstur den 24 januari 2016

Berättare: Andreas Schander

Januari har varit en kall månad med snö, och precis så som en vintermånad ska vara tycker nog de flesta. Hur som helst så är det ju normalt med minusgrader och snötäcke, och fast jag inte är överförtjust i i snö, så har det ju varit en bra vintermånad. Snötäcket har ju varit ganska lagom tycker jag, och det är skönt att slippa ständiga skiftningar mellan plus- och minusgrader. Men lagom till säsongens nionde Söndagstur så svepte mildluften in över landet. Det gjorde att det var ganska skönt att ta sig ut i naturen denna söndagsförmiddag. Temperaturen låg kring ett par plusgrader, och kanske var detta orsak till att det var rekordpublik till denna Söndagstur. Många kom för att lyssna på Andreas Schander, jag kom fram till att det var knappt 70 personer. Lägg till att det var en hel del löpare som fick vätska intill elden också.

Att få ihop 16 stycken berättare till Söndagsturerna är inte alldeles enkelt, det förstår nog var och en. Men sedan Ann-Sofie kom in i mitt liv så är det ju betydligt enklare, absolut. Hon har tagit som sin uppgift att fixa berättarnamnen, men jag försöker självklart också att få fram berättarnamn till eldarna i skogen. Vi brukar börja börja jobba med namnen på sommaren, eller kanske snarare på eftersommaren. Vi har ju båda Facebook, och tack vare detta sociala medium så får man ju en bild av hur många människor är, och som man kanske inte är så jättebekant med. En av mina Facebookvänner är Andreas Schander, en kille jag inte vet mycket mer om än att han växte upp i Boxholm, är dryga tio år yngre än mig, och som jag tycker lägger ut trevliga och underhållande inlägg på Facebook emellanåt. Kanske ville han prata på en Söndagstur???

Frågan ställdes och svaret som jag fick var: Men så smickrande Klas. Det låter kul. Jag kör gärna en kväll i vinter tack för frågan. Kan man bolla lite teman med er om man är lite osäker?

Andreas skrev till mig och berättade delar om det han skulle kunna prata om. Som och att han är envis till exempel. Det är envisheten som är nyckeln skrev han. Och som har tagit Andreas Schander där han är idag.

Jag tycker att Andreas var mycket underhållande och intressant att lyssna på. Som avslutning läste han en egenskriven dikt, den första som han någonsin skrivet och som handlar om att vi alla är lika.

Lyssna gärna på Andreas Schander via länken här nedan.

Platsen för denna Söndagstur, den nionde för säsongen var i Lagnebrunnahagen. Elden brann på den högra sidan vid färd från riksväg 32 mot Lagnebrunna. Det är en plats jag har sneglat på under några år, alltså tänkt att man kan ha en Söndagstur där. Och nu blev det så.

Det finns ju en del fornlämningar i Lagnebrunnahagen. På hemsidan Fornsök, Riksantikvarieämbetets hemsida kan man läsa om dessa fornminnen. Fornminnena registrerades år 2005. Typisk datering är Stenålder, bronsålder, järnålder. På fornsök kan man läsa detta om platsen i Lagnebrunnahagen (klicka på länken för att komma direkt till hemsidan):

 Gravfält, cirka 80 x 15-40 meter, och bestående av 7 fornlämningar. Dessa utgöres av två kvadratiska stensättningar, två runda stensättningar, två oregelbundna stensättningar, rösen och en rest sten. De kvadratiska stensättningarna är 6 x 5 meter och 4,5 x 4,5 meter stora samt 0,3-0,6 meter höga. Fyllning av 0,08-0,5 m stota stenar. Båda har hörnstenar och otydliga kantkedjor. Den större har tre mittgropar och den mindre en mittgrop. De runda stensättningarna är 4,5 meter i diameter och 0,2-0,4 meter höga. Fyllning av 0,1-0,4 meter stora stenar, delvis övermossat och lavbeväxta, varav två med mittgropar. De oregelbundna rösena är 6 meter i diameter och 0,7-1 meter höga. Fyllning av 0,15-0,7 meter stora stenar och båda med mittgrop. Den resta stenen är 1 meter hög och 1 meter bred och 0,4 meter tjock av granit. Lutar åt söder.

Bevakas då kartmarkeringar och orienteringsuppgifter ej överensstämmer i rapporten. I området är även hackerör.

Kan tillägga att det som är lite typiskt för gravar är att de är insjunkna i mitten. Och det beror på att den döda har begravts i en byggd konstruktion av sten eller trä som under årens gång har sjunkit ihop.

 

Nästa söndag så är det Söndagstur igen, och då ska vi ta oss söder ut, det blir den sydligaste Söndagsturen för säsongen. Vi ska ju då till torpruinen efter Källstugan, den ligger intill vägen mellan Norra Börshult och Brokulla. Se startsidan för mer information hur ni tar er dit.

Berättaruppdraget nästa söndag, som ju är den 31 januari, har Inger Rosenberg. Inger brukar ses på Söndagsturerna ibland, och hon bor sedan en ganska kort tid tillbaka i det före detta järnvägshotellet i Sommen.

Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen i Lagnebrunnahagen

Lyssna på Andreas Schander (längd: 26:17)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm