Kvarnruin och tre stycken kostverk vid Lillån

Söndagstur den 10 januari 2016

Berättare: Håkan Gustafsson

Jul, nyår och även trettonhelgen är nu bakom oss, och nu kommer veckorna att rulla på utan avbrott fram till Påsk. Så långt fram är ju dock Söndagsturssäsongen avklarad, men vi kan nog räkna med att veckorna kommer att rulla på i en rasande takt. Dagarna blir nu längre också, ljuset kommer tillbaka riktigt snabbt faktiskt! Den observante kan märka redan nu att skymningen infaller allt senare. Idag, den 10 januari, infaller solens nedgång 25 minuter senare jämfört med några dagar innan jul (då solen gick ner klockan 15.08). Solen går ner ungefär två minuter senare per dag just nu.

Det har ju fallit en hel del snö dessutom, och gjort landskapet vitt. Det har även varit rejält kallt också, men lagom till denna Söndagstur kröp temperaturen upp till nollan, eller till och med något över noll grader. Det gjorde att det var skönt att ge sig ut i naturen på Söndagstur, och jag räknade till nästan 50 personer intill elden denna söndag. Hur många löpare det var är jag osäker på, men det rörde sig en hel del vid vätskebyttorna.

Sju Söndagsturer är nu avklarade, vi närmar oss därmed halvvägs. Säsongens sjunde "tur" ägde rum intill Lillån och där det också finns en gammal kvarnruin. Platsen är belägen intill vägen mot Norra Kvisslehult, och där intill kom det någon gång under 2015 upp åtminstone tre stycken konstverk. Jag fick höra talas om konstverken i höstas, och just då hade jag alla platser till Söndagsturerna klara. Men med anledning av dessa märkliga konstverk så beslöt jag mig för att göra en ändring. Jag strök en planerad Söndagstursplats och valde att planera in en Söndagstur intill kvarnruinen och konstverken vid Lillån. Det var ju inga problem då jag i detta läge ännu inte gått ut med de planerade platserna. Men visst är det kul att kunna ha elden vid de sevärdheter som finns i skogarna, och de märkliga konstverken får man ju verkligen säga var en grej värda att uppmärksamma. Ett par av konstverken var ordentligt översnöade, och pyramiden i ån är svår att komma intill även om det är barmark. Men bilder på dessa har ni här och här!

Om konstverken vet jag inte mycket mer än att mannan bakom dessa är en boxholmskille vid namn Ulf Karlsson.

Det kom dock att ske ytterligare en ändring och där just denna Söndagstur var inblandad. Från början var det planerat att den pensionerade prästen Robert Carlin skulle ha haft berättaruppdraget den 10 januari, men efter att säsongen redan rullat igång meddelade Robert att den 10 januari måste han åta sig prästuppdrag, men att det säkert fanns något annat datum då han skulle kunna prata vid elden. Robert själv föreslog den 13 december, och om Håkan Gustafsson kunde tänka sig att byta datum till 10 januari så beslöt vi att köra på detta. Och så blev det ju, och det gjorde att Håkan fick dra på högtalarvästen den 10 januari i stället för den 13 december. Boxholms orienteringsklubb har fått fram flera duktiga orienterare under de 82 år som föreningen har existerat. Håkan Gustafsson och Lena Molin är nog de största "stjärnorna", och Håkan kom ju dessutom fram under 70-talet, då Boxholms OK hade flera duktiga herrorienterare, vilket gjorde att klubben var framgångsrik på budkavlar (stafetter). Håkan pratade om hur allting började där hemma i trakten av Björke där han växte upp, samt hur han kom att fastna för orientering. Håkan har ett väldigt framgångsrik karriär, och han har många dråpliga historier att återge. Lyssna gärna via länken nedan, det är väldigt intressant, detta även om man inte har något större intresse för orientering.

 

Kommande söndag är det den 17 januari, och det är då dags för Söndagstur nummer åtta! Då ska vi till fotbollsplanen i Strålsnäs, dock inte Ingemarsvallen. Se startsidan för närmare precision.

Berättaruppdraget har då Jörgen Auer. Han är mannen som är född i Norrköping, jobbar i Linköping (på Corren) och som bor i Mantorp. Jörgen pratade första gången på en Söndagstur den förra säsongen, och han tyckte det var trevligt och meddelade att han kunde ställa upp och prata på en Söndagstur även i vinter. Det nappade vi på, och nu är det dags. Jag tror mig veta att det lär bli ett fotbollstema på söndag. Jörgen önskade själv att ha berättaruppdraget vid fotbollsplanen med anledning av detta.

Välkomna!

Klas

Se bilder från Söndagsturen intill Lillån

Lyssna på Håkan Gustafsson (längd: 35:19)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm