På kullen mellan järnvägen och Vänner emellan

Söndagstur den 21 februari 2016

Berättare: Mikael Lüddeckens Persson

Så har den trettonde Söndagsturen klarats av. Det är fortfarande februari, men våren rycker allt närmare. Det är ju den 21 februari idag då detta referat skrivs och normalt så har våren redan anlänt till Skånes södra och västra kust vid det här laget. Nu har det ju dock varit lite kallare den senaste veckan, och det har också kommit en del snö också, och det kändes väl som en ganska typisk dag i februari. Temperaturen låg på cirka 2-3 plusgrader denna morgon, och himlen var mest täckt av moln, även om det inte var helt igenmulet heller. Solen gjorde lite försök att visa sig då och då. Det var egentligen ett riktigt bra väder för att bege sig till en Söndagstur, men på kullen där elden brann kom det åt att blåsa, så det kändes väl inte så där jätteskönt, inte som som det annars har gjort på Söndagsturerna på senare tid. Men visst, hade man bara klätt sig hyfsat ordentligt så var det absolut inga problem att hålla värmen.

När elden brinner centralt i Boxholm så brukar detta locka fler deltagare än då vi är långt ute i skogarna, och det är väl ganska naturligt. Det fanns de som trodde på rekorddeltagande denna söndag, och visst kom det mycket folk men knappast rekord mycket. Jag räknade till ganska exakt 60 personer runt elden, men då missade jag säkert en och annan så kanske lite drygt 60 personer var det nog. Sen var det ju en del löpare också, men som jag bara skymtade på håll denna söndag.

Förra söndagen så kunde vi lyssna på Lillemor Persson vid Söndagsturselden. Och denna söndag var det dags för Lillemors son att dra på sig högtalarvästen, nämligen Mikael Lüddeckens Persson. Mikael är uppvuxen i Strålsnäs, men bor i dag med sin familj i Hanaskog strax norr om Kristianstad. Vi kunde lyssna på honom vid en Söndagstur även den förra säsongen. Det var den 15 februari 2015 som Mikael Lüddeckens Persson hade berättaruppdraget, och elden brann den gången nära det gamla stallet och tvättstugan vid bruksområdet. Han pratade då om bebyggelsen som varit kring bruket, om planer som aldrig blev av och drog årtal och andra händelser från bruksepoken. Han imponerade stort, och vi tyckte att Mikael borde ha berättaruppdraget en söndag även denna säsong, så därför fick han frågan. Det positiva var att Mikael tackade ja, men han hade ett önskemål, kanske ett krav till och med. Och det var att platsen förlades till den lilla skogen och kullen belägen mellan järnvägen och Vänner emellan. Det vill säga i skogsdungen nära bron där Storgatan/Söderleden passerar över järnvägen. Ett sådant önskemål var det inte svårt att acceptera. Vi placerar ju gärna en eller ett par av Söndagsturseldarna ganska så centralt i Boxholms tätort, och denna skogsdunge tyckte vi lämpade sig alldeles utmärkt.

Att Mikael ville hålla till på denna plats förstod vi ju dessutom mycket väl. Han pratade ju om bebyggelsen och händelser kring bruket den förra säsongen, och nu var avsikten att prata om förstan och dess tillkomst, och från kullen intill järnvägen så har man, om inte perfekt, så i alla fall hyfsad utsikt över Boxholms centrum. När jag besökte platsen i höstas så såg det dock lite annorlunda ut. Alla träd och buskar skymde sikten effektfullt just åt det håll vi önskade att kunna se, men träd och buskars löv faller ju av, så nu i februari såg man hyfsat hur Boxholms centrum ser ut år 2016.
Det är klart att vi blev väldigt tacksamma då Mikael tackade ja till att komma och prata en söndag även denna säsong. Eftersom han bor i Skåne, så har han ju en bit att åka, men vi får väl anta att han passar på att umgås med mamma Lillemor, broder Christer och kanske andra vänner och släktingar också när han ändå är i Östergötland. Eftersom Föreningen Krafttaget vill vårda och arbeta för Boxholms historia, så är det ju underbart att någon kan prata om samhällsbilden i Boxholm i gången tid i samband med en Söndagstur. Mikael imponerade förra säsongen och det gjorde han denna söndag också. Vi fick en historisk tillbakablick på hur samhället har kommit till. Från 1500-talet och fram till våra dagar. Det var många årtal och förklaringar om när de olika husen, som en gång i tiden fanns, tillkom. Plus några enstaka äldre hus som fortfarande finns kvar förstås, samt bostadsområdena som Dalagatan, Nygatan och kring bruket. Mikael pratade fritt utan manus, årtal och fakta kan han utantill och det är mycket imponerande. Lyssna gärna på Mikael via länken nedan.

I samband med Söndagsturen så kunde besökarna se ett antal flygbilder över Boxholm, tagna år 1955 som det verkar. De bilderna kan ses här på hemsidan också, klicka här! (en pdf-fil öppnas). Även en bild från 1935 kunde besökarna ta del av, för att se den bilden, klicka här!

Februari månads sista Söndagstur arrangeras nästa söndag. Då brinner elden vid Gröna Dalen. Åk mot Sommen och i höjd med Långliden svänger ni höger (där finns vägvisning). Åk sedan förbi Långliden och följ vägvisningen fram till torpet Gröna Dalen.
Berättaruppdraget då har Ann Bark.

VÄLKOMNA!

Klas

Se bilder från Söndagsturen på kullen mellan järnvägen och Vänner emellan

Lyssna på Mikael Lüddeckens Persson (längd: 36:38)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm