Idas stig, intill Svartån nära Svartåvallen

Söndagstur den 6 december 2015

Berättare: Thorbjörn Andersson

Så har vi kommit fram till december och säsongens andra Söndagstur är genomförd. Två av de sexton ”turerna” är alltså lagda till handlingarna, och känslan under varje säsong brukar vara att tiden går ruskigt fort, och jag misstänker att det blir så i vinter också.

Jag brukar ofta prata om solens upp och nedgång i samband med Söndagsturerna och jag vet att en del gillar detta. Solen går upp 08.28 och ner 15.12, det är de tider som gäller just i dag den 6 december. Det kan jämföras med upp 08.46 och ner 15.10 den 22 december, alltså vid vintersolståndet. Snart kan vi glädjas åt att dagarna åter blir längre… Faktum är att solens NERGÅNG vänder redan kring den 16 december, då går solen ner klockan 15.08, medans solens uppgång börjar ske tidigare först kring den 28 december. Att det är på detta sätt beror på precessionen, det vill säga att rotationsaxeln vinglar (pendlar) lite grann.

Säsongens andra Söndagstur var förlagd till Idas stig. Ja, det är så den kallas, och det är ett namn som håller på att bli allt mer inrotat. Tidigare under året så var kommunstyrelsen ute och gick den fina stigen som går mellan Svartåvallen och gång- och cykeltunneln mellan Fällhagen och Flemminge. Det lär då ha diskuterats varifrån namnet uppkommit och det spekulerades ifall det var någon torparmor som vandrat stigen på väg till dagsverken vid säteriet, och att namnet givits av en sådan torparmor. Men så är det ju inte! Namnet är betydligt mer sentida, och det kommer sig av att det var Ida Taipalensuu som tog initiativ till att fixa stigen. Vilket år detta skedde har jag ingen aning om, men stigen finns inte med på den orienteringskarta som Boxholms OK tog fram 1991. Efter en koll såg jag att Ida är född 1982, och hon heter Olefalk i efternamn numera.

På våren år 2012 arrangerades det en natur- och kulturvandring på Idas stig, och med Lars Frölich som guide. Jag passade då på att skriva en artikel om den lilla vandringen, den kan ni läsa genom att klicka här!

När jag utsåg platserna för Söndagsturerna till denna säsongen så kom jag att tänka på Idas stig. Jag förstod ju att där knappast finns något stort utrymme att vara på, men sådant brukar alltid lösa sig. Men jag tyckte det kunde vara trevligt att lyfta fram den fina stigen! De flesta boxholmare har säkerligen aldrig satt sin fot på Idas stig, men med en Söndagstur intill stigen så skulle ju många få se den. Och så blev det! Jag tog mig dit en novemberkväll med såg och pannlampa och röjde upp så att alla skulle få plats, och jag tycker det funkade bra.

Thorbjörn Andersson hamnade på berättarlistan tidigt, och han kom att tilldelas 6 december för berättaruppdraget. Thorbjörn brukar ibland besöka Söndagsturerna, ofta i sällskap med sin far, Berndt Andersson. Trots att vi kommit en bit in i december så var det denna dag helt osannolikt varmt. Temperaturen låg på mellan 11 och 12 grader under söndagsförmiddagen, och det känns som rekordvarmt för en torp- eller Söndagstur i december! Det har blåst väldigt kraftigt under några dagar, så även denna söndag, men det funkade bra med Söndagstur på den tänkta platsen ändå. Vi stod nog lite skyddade för de värsta vindarna vid Idas stig, även om det inte känns hundraprocentigt säkert när det blåser som denna dag. Det KAN ju dimpa ner någon tung gren, men det gick bra!

Jag kom fram till att det var omkring 50 personer som kommit för att lyssna på Thorbjörn. En bra siffra i blåsten! Men vi hade ju tur, det blåste ju inte mindre senare under dagen, dessutom kom det en del regn senare under eftermiddagen och kvällen. Antalet löpare som fick vätska vid Idas stig var enligt uppgift nio stycken till antalet, i alla fall sprang så många från Vivåsen.

Thorbjörn Andersson pratade om sådant som de flesta i vårt land trodde på förr i tiden, det vill säga vättar, troll, skogsrå, näcken och sådana fenomen. Han drog också en del exempel på figurer som vi känner till och som vi fick belysta denna söndag. Till exempel Jätten Bule och Jätten Vist, eller historien om Pers sten på Omberg. Klicka nedan för att lyssna på Thorbjörn Andersson.

 

Det är tredje advent nästa söndag, det är även Luciadagen, datumet är ju den 13 december. Och så är det dags för säsongens tredje Söndagstur. Då är Söndagsturen förlagd söder ut från Boxholm. Om man åker mot Sommen och svänger av vägen strax innan Hester och Broby så finns det där uppe i skogen två ganska så nygjorda villor. Adressen till dessa bostadshus är Hester Gläntan och vi tänder elden strax framför dessa.

Det blir vägvisning utefter riksväg 32, men observera att berättaruppdraget har ändrats jämfört med det ursprungliga programmet. Robert Carlin och Håkan Gustafsson har bytt datum, beroende på att Robert har förhinder den 10 januari. Så Robert Carlin kan vi lyssna på kommande söndag, och Håkan Gustafsson får berättaruppdraget den 10 januari i stället.

 

VÄLKOMNA!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Idas stig intill Svartån

Lyssna på Thorbjörn Andersson (längd: 29.13)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm