Hybbeln

Söndagstur den 20 december 2015

Berättare (julsånger): Stefan Vedeja

Veckorna rullar på i en rasande takt, även om jag är fullt medveten om att tiden går lika långsamt eller fort, som den alltid har gjort. Men det KÄNNS som att tiden går ovanligt fort numera, en känsla som väl i och för sig har varit påfallande ända sedan jag fyllde 30… Men skriver man Söndagstursreferat varje vecka så är känslan att man knappt hinner göra ett referat klart förrän det är dags att skriva nästa.
Vi har nu fyra Söndagsturer genomförda, och den fjärde elden tändes den 20 december. Det innebar att det också var fjärde advent, och även Söndagsturen närmast före jul.

Vädret denna söndag, kändes mer som en dag i april än i mitten av december. Termometern visade 12 plusgrader på morgonen, och det blev en vacker dag med en lågt stående sol, och endast en del tunna moln. Så att få den där trivsamma julkänslan under sådana förhållanden är ju inte alldeles enkelt.

Ett sätt att skapa julstämning kan ju vara att se till att tomten kommer till Söndagsturen. Föra året hade vi för första gången tävlingen "gissa tomten", och vi tyckte det var kul och lyckat. Det gällde att gissa vad det var för person som dolde sig under tomtemunderingen, och vi lyckades få fram en person även i år som tog på sig munderingen! Fast detta fick vi inte klart med förrän dagen innan. Att se vem som döljer sig under masken, tomterock och luva kan ju vara snudd på omöjligt, så vi gav en ledtråd också. Den löd så här:

I Norrland såg tomten dagens ljus
Sen levde tomten i Stockholms brus.
I Boxholm vår tomte nu håller té.
Tittar du noga, kan du nog se vem det e...

Tomten gick omkring bland publiken, men sa förstås ingenting. Och de som ville fick på lappar gissa på tomtens riktiga namn, samt ange vem som gissat, och sedan lägga lappen i tomtens säck.

Ett annat sätt för att få lite julstämning kan vara att dricka glögg. Far och mor, det vill säga Lennart och Ulla-Brith Johansson, tog initiativet att bjuda på glögg vid denna Söndagstur, vilket var ett mycket trevligt inslag.

Men julstämning kan ju skapas på fler sätt. Till exempel genom att någon bjuder på julsånger intill brasan. Den 20 december 2009 så var det Söndagstur intill Lillån i Strålsnäs och den gången kom delar av Sångarbröderna och sjöng julsånger för publiken. Sen saknades sånginslag de följande två säsongerna, men tre år efter att Sångarbröderna tagit ton så var det Mia & Ann-Sofie (Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson) som stod för julsången, den gången på berget ovanför Enestigen 2 i Boxholm. Det var en snöig och kall dag, men det fungerade ändå! Mia och Ann-Sofie har återkommit med julunderhållningen ytterligare två år. År 2013 vid Marielund i Strålsnäs, och 2014 i Askaremålen. När årets säsong planerades så fanns det ju tankar på att låta Mia & Ann-Sofie framföra julsånger ännu en gång, men det är klart det kan vara trevligt med omväxling. Så tänkte vi, och vi kom också att tänka på Stefan Vedeja. Stefan kunde vi lyssna på den förra säsongen, han hade berättaruppdraget den 18 januari. Den gången varvade Stefan berättandet med sång och spel på gitarr. Så kanske är Stefan villig att framföra julsånger den 20 december, så tänkte vi! Så vi frågade honom tidigt i höstas, och fick ett ”ja” till svar!
Förra vintern spelade Stefan på en kulla mitt bland tallarna, och strömmen till förstärkarutrustningen togs från ett bilbatteri. Att ha tillgång till el gör ju allt mycket enklare, och jag valde därför att placera söndagsturen vid Hybbeln och Sjögarpesjöns västra sida. Givetvis efter att först ha kontaktat familjen Molin (Lena), ägare till Hybbeln. Nu är ju Lena aktiv inom Boxholms OK, så jag var ju ganska säker på att det inte skulle vara några problem, och dessutom tilldelades Lena ansvaret för eld, vätska och vägvisning denna söndag. Man får inte va dum...
Vid Hybbeln har Söndagsturen ägt rum tidigare, men som jag skrev i början, tiden går fort! Det var den 9 december 2007 som elden tändes vid Hybbeln, och den gången hade Johan Birath berättaruppdraget. Åtta år senare så var det alltså dags för en Söndagstur i Hybbeln igen! Det är ju en vacker idyll som familjen Molin är ägare till, och många har nog aldrig, eller ytterst sällan, varit framme vid Hybbeln tidigare.

Namnet Hybbeln låter ju en anings kryptiskt i våra dagar. Jag hittade information om ordet på en hemsida, och där står att i norskan finns ordet hybel, och där betyder ordet ungefär ‘studentlägenhet’, och det är ett mycket vanligt ord – betydligt vanligare än vad hybble är i svenskan. Men hybble finns faktiskt med i SAOL och anges där betyda ‘kyffe, koja’. Ordet Hybble är också beskrivet i en nusvensk ordbok, och där anges att ordet innebär "bland de eländigaste husen", eller "det uslaste huset i byn".

Hur gammalt Hybbeln är vet vi inte, men det finns med på kartor från 1600-talet.

Stefan Vedeja hade riggat Två stora högtalare, riktigt avancerat. Musiken hade han förinspelad, vilket var en gardering i fall vädret skulle varit betydligt mer vinterlikt än det var, men det var Stefan själv som spelade på inspelningen. Och Stefan bjöd ju på en fantastisk insats! Han sjöng en del kända julsånger, men även ett par sånger som han framfört vid sina barns dop. Det var många som imponerades av Stefan, och ett kul inslag han också bjöd på var ju att han kryddat det hela med att dra en del kryptiska julrecept, och publiken fick gissa vad det var för recept! Ja, jag föreslår att ni själva tar del av ljudupptagningen via filen nedan.

Och tomtetävlingen blev ju också lyckad. Det hade kommit in en hel del olika gissningar, och flest gissningar hade nog Jane Bornsäter Svensson fått. Men nej, det var inte Jane som fanns dold under tomtemunderingen! Rätt svar var Marianne Holmbom, och hennes namn stod på den lapp som Anna Nylund lämnat in. Anna fick alltså bära hem vinsten, en gräddost, och en gräddost fick också tomten, alltså Marianne Holmbom.

Summa summarum, det blev en kanonsöndagstur vid Hybbeln. Det var också säsongsbästa vad gäller publiken. Det var lite svårt att räkna alla som kommit till Hybbeln, men nånstans kring 65-70 personer tror vi att det var. Lägg till de löpare som fick vätska vid Hybbeln.

Nästa söndag så står det den 27 december i almanackan. Söndagsturerna gör inget uppehåll alls i år, utan rullar på söndag efter söndag… Men kanske kan det vara trevligt med en promenad i mellandagarna och motionera bort lite julmat. Elden tänds ju nära Skoghill och de före detta kolonilotterna, alltså väldigt nära tätorten.

Berättaruppdraget har då Ann-Sofie Johansson.

Välkomna!
 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Hybbeln

Lyssna på Stefan Vedeja (längd: 22.40.)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm