Gröndalen (vid gamla Hagebyvägen)

Söndagstur den 3 januari 2016

Berättare: Jan Holmbom

Vi har fått ett nytt år, och skriver numera 2016. Årets första Söndagstur är dessutom avklarad, det var den sjätte "turen" för säsongen. Därmed så har mer än en tredjedel av Söndagsturerna passerat. Det kommer ju att bli sexton Söndagsturer innan vi är klara.

Jag hoppas att jul- och nyårsfirandena har varit bra! Söndagsturerna har rullat på hela tiden, trots alla helger, men söndagarna har ju infallit på vardagar. Det blir annorlunda nästa säsong (om Söndagsturerna då återkommer), för då får vi nog göra ett par veckors uppehåll. Juldagen och nyårsdagen infaller då på söndagar.

Det finns flera platser på "grön" i Boxholms kommun, vi har Grönlund, Gröna dalen (som i kyrkböcker på 1800-talet skrevs Gröndalen) och Gröndalen under Hageby. Att förlägga en Söndagstur kring den gamla Hagebyvägen känns ganska givet varje år då säsongen ska planeras. Det finns små vägar där jag ofta tänkt att man kan dra in Söndagsturerna på, men man vet ju aldrig hur vädret blir, det kan ju komma mycket snö. Men att ha en Söndagstur nånstans efter den gamla Hagebyvägen brukar fungera bra, det innebär betydligt mindre krångel om Kung Bore kommer på besök. I Gröndalen bor ju Christer och Ida Dufmats, så min tanke var tidigt att där nånstans kan vi nog förlägga en Söndagstur. Ida Dufmats pappa heter ju Eddy Rosenlöf, en flitig Söndagstursbesökare, så jag tog först kontakt med honom. I slutet av september besökte vi Gröndalen och tittade på lämplig eldplats.

Mitt emot Gröndalen låg tidigare en stuga som hette Skytthem. Det mesta tyder på att den stugan uppfördes år 1774. För det året så flyttade den före detta soldaten Anders Skyttberg in i Skytthem, och man kan väl anta att stugan fått namn efter denne Skyttberg. Han var född i Åsbo 1749. Hustrun Anna Cajsa Jönsdotter, född i Gullkistan 1751 följde med samt en son och en dotter. det nuvarande bostadshuset som kallas Gröndalen är byggt 1980. Men det låg en stuga där tidigare som kallades för Gröndalen, men vilket år den uppfördes är lite osäkert, men det var i början av 1900-talet. Skytthem var bebott till 1913 enligt skylten, och mycket tyder på att Gröndalen uppfördes samtidigt.

Berättarnamnen fördelar jag ut på de olika datumen och platserna långt efter att platserna är klara, och vid Gröndalen kom Jan Holmbom att få ta på sig högtalarvästen. Janne Holmbom har blivit en van Söndagsturstalare. Första gången han hade uppdraget var den 18 januari 2009. Då brann elden nära Holmboms hem vid Linnefors. Nästa gång vi kunde lyssna på Holmbom var den 29 december 2013. Då var Söndagsturen förlagd till en skog med vacker utsikt över Boxholms samhälle, nämligen mellan Storgatan och Furuvägen.

Intresset för Söndagsturerna under säsongen har legat ganska så stabilt kring 40-50 personer, någon gång har det varit fler i publiken. Ska vi vara ärliga så var det nog fler som tog sig till våra eldar för ett antal år sedan, då var det normalt med mellan 70-80 besökare varje söndag, men jag tycker ändå att denna säsongens siffror är riktigt bra. Denna söndag dök det upp omkring 40 personer kring elden, och det var ungefär vad jag gissade på att det skulle bli när jag satt vid frukostbordet på morgonen. Det snöade en del då och var kring 6-7 minusgrader. Dessutom var ju "turen" en bit bort, då brukar en och annan stanna hemma. Men ett fyrtiotal är ju jättebra! Lägg till en hel del löpare som fick vätska vid Gröndalen, men jag vet inte hur många de var. Men jag vet att intresset för att löpträna till Söndagsturerna är högre i år jämfört med de senaste åren. Karl-Johan Norén har koll på den statistiken, och i ett mail jag fick mellan jul och nyår skriver han så här till mig:

Jag kan berätta för dig att på fem långsvängar har det varit 50 löpare, ett snitt alltså på tio löpare per gång, vilket är väldigt bra och ett bättre snitt än efter fem gånger förra vintern.
Kan vi hålla detta snitt vintern ut blir det den bästa långsvängsäsongen på fem år. Både förra söndagen och denna söndag har det varit minst tolv löpare båda gångerna. I dag (den 27 december) var vi tio som sprang iväg från Vivåsen och sedan vet jag att Ingrid och Helen A också sprang till elden och möjligtvis någon till som jag i så fall inte har koll på.

Positiv statistik från Karl-Johan alltså. Och det är ju faktiskt vätskeservicen till orienterarna som är orsaken till Söndagsturerna.

Det blev en riktigt bra och trevlig Söndagstur vid Gröndalen. Snöbyarna avtog, och det blev en underbart vacker vinterdag. Solen steg upp strax ovanför trädtopparna, en sol som varit saknad ganska länge. Eddy tände elden på en kulle bredvid Gröndalen, och därifrån var en riktigt vacker utsikt över omgivningarna. Jan Holmbom är suverän och intressant talare, en dröm att anlita som berättare på Söndagsturerna. Jag vet att han bestämde sent vad han skulle prata om, men ämnet han valde var förändring och utveckling, och det kan ju låta lite tungt men det var kryddat med en hel del humor. Dessutom var det intressant och tankeväckande helt klart, och jag tycker ni tar och lyssnar på Janne via länken nedan.

 

Den 10 januari tänder vi en ny eld, då är det dags för säsongens sjunde Söndagstur. Platsen blir nära kvarnruinen intill Lillån längs vägen mot Norra Kvisslehult, och där det också finns tre stycken (om de är kvar) konstverk som Ulf Karlsson ligger bakom. Mer om platsen finns på startsidan.

Håkan Gustafsson har berättaruppdraget, alltså INTE Robert Carlin som det stått i det ursprungliga programmet.

Välkomna!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Gröndalen

Lyssna på Jan Holmbom (längd: 22:50)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm