Nära husen Gläntan vid Hester

Söndagstur den 13 december 2015

Berättare: Robert Carlin

Andra advent, Luciadagen och säsongens tredje Söndagstur, allt detta inträffade exakt samma dag. Vi har ju nåt till mitten av december, även om det ju känns lite svårt att förstå att vi har kommit så långt i almanackan. Någon snö har ju ännu inte synts till denna vinter, inte så det är värt att nämna i alla fall. Det är synd om skidåkare, vinterfiskare och andra som gillar snö och kyla, medan vissa tycker det är underbart när det är milt, och som också kan se en mängd fördelar i detta. Att arrangera Söndagsturer är helt klart enklare när det är milt, ingen tvekan om det. Det är väl tur att vi inte kan göra något åt vädret, det blir som det blir. En nackdel med frånvaron av snö kan ju vara att det blir väldigt mörkt. Gråa och mulna dagar är det ju knappt ljust över huvudtaget. Men solen är trots allt över horisonten någonstans bakom molnen, men den försvinner tidigt. Redan klockan 15.08 går solen ner i Boxholm på luciadagen, och en tröst kan ju vara att tidigare än så kommer den inte att gå ner! Redan vid vintersolståndet går solen ner två minuter senare. Däremot fortsätter dagarna att bli kortare fram till vintersolståndet, i och med att solen kommer över horisonten på morgonen allt senare.
I det ursprungliga programmet på hemsidan, på affischer, och i den grumliga annonsen i Boxholmsbladet, framgick att Håkan Gustafsson skulle ha berättaruppdraget den 13 december. Men för ungefär 1,5 vecka sedan fick vi veta att Rober Carlin - och som skulle ha berättaruppdraget den 10 januari - fått förhinder sitt datum. Robert Carlin är en pensionerad präst från Tranås, men trots pensionen så har han fått en mängd uppdrag på söndagarna i januari. Robert Carlin ska vikariera i Boxholm för Heidi Hermansson. Vi fick ett par datum då han i stället skulle kunna ta sitt berättaruppdrag, bland annat den 13 december. Så det blev ett samtal till Håkan Gustafsson, den tänkta berättare den 13 december, och fråga om han skulle kunna ta berättarsnacket den 10 januari i stället. Det kunde han, och därför blev det som det blev.
Robert Carlin hette alltså berättaren vid Gläntan Hester. Ja, det var ju Gläntan Hester som var platsen för säsongens tredje Söndagstur. Om man svänger in på grusvägen och den gamla landsvägen förbi Broby och Hester så kan man strax efter avfarten svänga höger igen och ta sig upp på höjderna. Där ligger sedan en tid två stycken ganska så nyuppförda villor de stod färdiga kring år 2009. När platserna för "turerna" planerades så var min tanke att det är nog få Boxholmare som någonsin sett dessa båda hus, eller som har en aning om att de finns där. Det var en av orsakerna till att platsen valdes. Lägg till att det är en lättillgänglig plats, bra om det skulle komma snö och för de som har svårt att promenera längre sträckor fram till elden. I det första av de två husen bor Anna Blomqvist och Hans Ekengren, och det var Anna jag kontaktade för att kolla om vi var välkomna med en Söndagstur intill skogen framför deras hus, och det var vi!

Det har ju mestadels varit milt i november och december, men denna söndag var det i alla fall en temperatur under noll grader. Det var en frostbiten morgon, men en underbart vacker luciadag. Vi är ju inte direkt bortskämda med att få se solen, men det steg på himlen denna söndag, om än inte speciellt högt på himlavalvet. Orienterare dök upp och fick vätska , och de kom vid lite olika tillfällen. Är osäker på hur många de var, men kanske upp mot tio stycken totalt. Publiken som kommit för att lyssna på Robert Carlin var nånstans mellan 45 och 50 stycken. Robert Carlin är en småfestlig och oerhört pratsam person. Han hade länge drömt om att få hålla ett föredrag i ett annat sammanhang än i en predikstol, och nu fick han chansen. Robert berättade om de amerikanska presidenterna, och historier kring dessa. Någon av presidenterna har han ju stött på också, i alla fall Jimmy Carter. Jag föreslår att ni klickar på ljudfilen, lutar er tillbaka och lyssnar på Robert Carlin!

Den 20 december tänder vi den fjärde elden för säsongen, då tar sig Söndagsturen till Hybbeln. Även i år blir det en annorlunda Söndagstur närmast jul. Vi skippar berättandet och bjuder på julsånger i stället. Eller rättare sagt, Stefan Vedeja bjuder på julsånger! På bland annat startsidan ser ni hur ni tar er till Hybbeln.

Vi får se, men det är nog inte omöjligt än att det kan dyka upp en tomte i Hybbeln också...
Välkomna!!!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Gläntan Hester

Lyssna på Robert Carlin (längd: 32.18)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm