Dammluckor i Lillån, nära Södra Timmerö

Söndagstur den 29 november 2015

Berättare: Rolf Båvius

En vår, en sommar och en höst har gått sedan en Söndagsturseld brann i Boxholmsskogarna senast. Vi avslutade ju den förra säsongen den 13 mars, som vanligt med Johan Birath som berättare och den gången nära Arrebo. Då tror jag inte att vi gav något löfte om att återkomma med en ny säsong, även om vi nog gav en del vinkar om att det säkert skulle bli så. Nog ville vi gärna återkomma, men man är ganska så trött då en säsong just genomförts, så då vill man under en tid helst glömma allt vad Söndagsturer heter... Men nu är vi igång igen!

Det är förstås lite pyssel med att arrangera Söndagsturer, även om det brukar flyta på bra när all planering är gjord. Den kanske besvärligaste biten, och det som vi börjar jobba med allra först, är att få ihop berättarna till alla söndagar.

Till denna säsongen krävdes det sexton berättarnamn, för så många Söndagsturer blir det denna vintern. Det är fler än någonsin, men det är 53 veckor i år, inga turer går bort på grund av helger, och jag tycker det är lagom att börja vid första advent och sluta den andra söndagen i mars. Då blir det sexton Söndagsturer denna gången...

De flesta av berättarnamnen var klara redan i augusti, men sen låg vi lite lågt ett tag. Att få ihop de sista pusselbitarna tog dock lite tid, men nu känns det riktigt bra att det löste sig även till denna säsongen. Det blev en hel del nya namn i berättarlistan också, och det är ju trevligt.

Rolf Båvius var ett nytt berättarnamn den förra säsongen. Det var kul att lyssna på Rolf den gången, så vi frågade om han kunde tänka sig att ställa upp även i vinter, och det hade han inget emot.

Rolf bor på Östgötaslätten, nämligen mitt emellan Skänninge och Vadstena, och han har egentligen ingen direkt anknytning till Boxholm. Men han har blivit en nära vän till både undertecknad och Ann-Sofie, detta tack vare det sociala mediet Facebook. För Läsare av Länstidningen är han också ett bekant namn. I den tidningen har han ett stående inslag, nämligen "Rolfs lilla mathörna".

När denna säsongen planerades så beslöt jag att förlägga en söndag till dammluckorna i Lillån nära Södra Timmerö. Där har arbete utförts för att fisk från Svartån och Sommen ska ta sig vidare in i Lillån. På ett dokument på Länsstyrelsens hemsida kan man läsa detta:

Under 2013 byggdes en fiskväg förbi dammen vid Timmerö vilket tillgängliggör ån för fisk från Svartån och Sommen. Länsstyrelsen Östergötland har tilldelats projektmedel från Havs- och vattenmyndigheten för att fortsätta restaureringsarbetet i Lillån. I arbetet planeras bland annat en utrivning av Hurudamm, rensning av inloppet till Lillån för att få ett ökat vattenflöde från Svartån och biotopvårdsarbete för att återställa fysiskt påverkade vattenmiljöer.
Dessutom planeras förflyttning av öringyngel från Svartån till Lillån för att få igång ett vandrande bestånd av Sommenöring. Åtgärderna kommer att följas upp genom elfisken och med hjälp av fiskräknare.

Premiären ägde alltså rum vid första advent, tillika den sista söndagen i november. Det var en mild novembersöndag, och med ett väldigt varierat väder. Jag vaknade till regnets smatter, men på SMHI:s radarbilder såg jag att regnet snart skulle upphöra, men att det kunde komma en och annan skur under förmiddagen. Det var väl ungefär så det blev också. Det regnade i kanske fem minuter under Rolfs berättande, men i huvudsak blev det en bra Söndagsturspremiär på alla sätt och vis, även väderleksmässigt! Till och med solen skymtade ju emellanåt.

Jag räknade till att vi var 47 personer som stod intill elden, och det är en väldigt bra premiärsiffra!

Undertecknad hälsade välkommen till en ny säsong med Söndagsturer, och berättade en del om den satsning som gjorts på Lillån, men det var ju Rolf som var huvudpersonen denna söndag. Han berättade i huvudsak om sig själv kan man säga, och om saker han varit med om. Det var riktigt trevligt att lyssna på, och publiken log eller skrattade åt en del händelser han varit med om. Rolf har stött på en hel del kändisar, till exempel har han åkt hiss med Lill-Babs och ridit kamel med Erik Öst! Lyssna gärna på Rolf via länken nedan.

 

Nästa söndag är den andra advent, och då är ni välkomna på Söndagstur igen! Då brinner elden intill något som kallas för Idas stig. Det är en stig som går fram intill Svartån mellan Svartåvallen och Finvalsverket kan man säga. Namnet kommer av att det var Ida Taipalensuu som tog initiativet till att fixa stigen. Det är alltså både en ny stig och nytt namn.

Alldeles till vänster om den första parkeringen vid Svartåvallen går man mot Svartån. Idas stig är riktigt vacker stig, men lite trångt kan det vara vid platsen där elden brinner, men jag tror nog att alla besökare ska få plats på något sätt. Berättare kommande söndag är Thorbjörn Andersson. Välkomna!

 

 

 

VÄLKOMNA!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid dammluckorna i Lillån

Lyssna på Rolf Båvius (längd: 28.06)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm