Torpruin Annelund nära Granforsens festplats

Söndagstur den 1 februari 2015

Berättare: Klas Johansson (Klas ersatte Madelene Ögren som blivit sjuk)

I fem säsonger så kallades våra arrangemang med en eld i skogen för Torpturer. Det var först säsongen 2006-2007 som vi ändrade till Söndagsturer och började ha olika berättare om söndagarna. Annars så körde vi igång med torpturerna säsongen 2001-2002 och elden brann alltid vid en torpruin och så presenterades fakta om det gamla torpet.

Till Annelund, ett torp beläget inte långt från Granforsens festplats, kom dock aldrig Torpturerna. Där har vi aldrig haft elden någon gång tidigare, men det har vi nu ändrat på! Alla gamla torp bär sin historia, och innan denna söndags berättare fick ordet så presenterade jag vad jag hittat om Annelund efter att ha grävt i kyrkböckerna efter information. Det var följande som jag delgav publiken vid denna Söndagstur:

 

Nedanför kullen där Annelund legat fanns det tidigare ett soldattorp under Fjättmunna Norrgård. Det hette Livgrenadjärtorp nummer 59. Under år 1819 så flyttade Jonas Skonberg och hustrun Anna Svensdotter in i livgrenadjärtorpet. Där bodde de under ett antal år, i 18 stycken närmare bestämt.
I kyrkboken 1833-1841 fick jag dock se något märkligt. Jonas Skonberg och hustrun var skrivna under livgrenadjärtorpet men prästen har dragit flera små streck över Lifgrenadjärtorp nr 59 och i stället skrivit dit. "Nybygget Annelund". Och så står det "1837 Nybygge".
Därför vet vi att Annelund tillkom år 1837!!
Livgrenadjärtorpet fanns dock kvar även då Jonas Skonberg flyttat till Annelund, och dit kom andra människor att flytta in, och livgrenadjärtorpet står antecknat längre ner på den där sidan i kyrkboken. Det var helt enkelt lättare för prästen att ändra namnet på torpet än att stryka Jonas Skonberg och hans hustru för att sedan skriva in dessa på en annan plats i kyrkboken...
Livgrenadjärtorpet finns med på häradskartan från 1870-talet, och jag kan följa stugan i kyrkböckerna till åtminstone 1927. Men idag finns inte ett spår av stugan i terrängen! Det är lite märkligt, och jag har ingen aning när soldattorpet försvann. Jag funderar på om det gamla livgrenadjärtorpet plockades ner då stugan närmast Granforsen (som heter Ryckelsby, Ryttartorpet enligt Eniro) kom till, men det där är bara spekulationer från min sida.
Jonas Skonberg i Annelund dör 1852 och sedan bor änkan kvar. Skonbergs dödsorsak var Håll och stygn. Han efterlämnade änkan samt en dotter som bor i Knallen stod det i dödboken. Det står också att Skonberg var kyrkväktare.

Den siste torparen i Annelund, han hette Klas Karlsson och han kom till torpet år 1866. Hustrun hette Johanna Maria Persdotter Frisk. Klas var född i Boarp, och pappan hette Carl Carlsson och var oxdragare. Klas Karlsson var 35 år då han kom till Annelund och hustrun var sju år äldre alltså 42 år. Jag har inte sett att Klas och Johanna Maria hade några barn, men de kan ju ha varit utflugna innan de kom till Annelund.
Klas Karlsson blev som sagt den siste här i Annelund, och han flyttade från stugan år 1924, alltså efter 58 år!
Klas Karlsson blev änkling år 1901, då dog alltså hustrun Johanna Maria Frisk. Klas bodde här sedan helt ensam några år, men 1908 så flyttade Matilda Sten Persdotter in hos Klas Karlsson. Hon var född 1847, och var alltså 16 år yngre än Klas Karlsson. Matilda kom närmast från Bergstorp där hon var hushållerska, alltså stugan strax nedanför Annelund så hon behövde inte flytta långt... Matilda hade blivit änka år 1901, alltså samma år som Klas Karlsson blev änkling så det passade ju bra att de flyttade ihop.
Klas Karlsson och Matilda Sten fick några år tillsammans i Annelund, men den 12 maj 1924 så dör Matilda Sten. I dödboken står det "hjärtförlamning" som dödsorsak. Samma år som Matilda Sten dog så flyttade Klas Karlsson från Annelund, men det var ett drygt halvår senare nämligen den 12 november 1924. När Klas flyttar så förfaller antagligen Annelund. I kyrkboken har prästen dragit två stora streck över namnet Annelund.
Nästa bostad för Klas Karlsson kom att bli "fattighuset". Där bor han sedan i ungefär 10 månader, han dör den 8 september 1925.

Berättare denna söndag skulle ju Madelene Ögren ha varit. Hon meddelade dock redan på onsdagen innan Söndagsturen att hon kanske inte skulle kunna genomföra sitt uppdrag, och hon ville därför i god tid ge oss en möjlighet att hitta en lösning. Madelene hade drabbats av maginfluensa redan förra söndagen och fått hög feber. Febern var lika hög på onsdagen, dagen då vi fick det tråkiga beskedet. Madelene lovar dock att ställa upp som berättare vid ett annat tillfälle.

Nu var ju frågan hur vi skulle lösa situationen. Jag funderade en stund, och blev så småningom allt mer bekväm med tanken att åta mig berättaruppdraget själv. Jag kopplade på husvagnen på bilen i torsdags (29/1) och begav mig till Eksjö. Där satt jag och skrev det berättarmanus som jag använde mig av vid Söndagsturen. Det blev en blandning av historien om Annelund (som ni har här ovan) historier från min barndom och uppväxt, samt en del släktforskning, och ni kan lyssna på mitt berättande via länken nedan. Jag försökte krydda historierna med lite humor, och jag tycker faktiskt att publiken såg ganska så road ut.

Publiken ja, den uppgick till nånstans mellan 30 och 40. Jag glömde faktiskt att räkna, men det var alla fall vad som sas. Dessutom så var det ju en del löpare som syntes vid vätskebehållarna intill.

Det hade ju snöat en hel del under natten och det skrämde säker bort en del från skogen. Men det var ett bedårande vackert vinterväder, och inte alls kallt. Och den ganska fuktiga snön hade skapat ett väldigt vackert landskap! Men det rasade ner en hel del snö från träden, ibland till stor munterhet då någon fick ett snöras rakt över sig.

Kommande söndag är det dags för Söndagstur nummer 11. Vi ska då ta oss in i skogen precis öster om den gamla återvinningsanläggningen. På en ganska vacker kulle inte långt från Lillån kommer ni att kunna lyssna på Jörgen Auer! Det är ju ett namn som ni säkert känner igen från tidningen Corren. Välkomna!

 

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen torpruin Annelund nära Granforsens festplats

Lyssna på Klas Johansson.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm