Hagmarken nordväst om Sinkan

Söndagstur den 14 december 2014

Berättare: Rolf Båvius

 

 

Säsongens tredje Söndagstur förlades till hagmarken nordväst om Sinkan, det vill säga nordost om den gamla åttakantiga byggnad som en gång var en grindstuga till Boxholms Säteri. I denna hage gick tidigare vägen upp till Simmarp, ett torp som låg någon kilometer längre upp i skogen och som den sista brukaren lämnade 1947. Även till Kishult tog man sig antagligen via vägen genom hagen, men om detta är vi mer tveksamma. Kishult var en gård uppe i skogen som försvann redan på 1600-talet, och för ganska exakt tio år sedan hade vi en Torptur vid Kishult. Den 5 december 2004 var datumet, och Johan Birath fick ta på sig stövlar och bege sig in i storskogen...

Gården Kishult var länge ett mysterium, många har nämligen funderat på var den exakta platsen för Kishult är, men nu är vi så säkra på platsen att Kishult kom att få en minnesskylt år 2005. Klicka här för att läsa historien om hur vi "hittade" Kishult. Annars har många spanat efter spår efter Kishult vid platsen för denna Söndagstur, alltså i hagmarken. Där finns en del synliga i marken, och går man in i fornminnesregistret på Riksantikvarieämbetets hemsida så finns det fornminnessymboler just där Söndagsturen var förlagd. Genom att klicka på dessa så får man upp en beskrivning av fornminnet (klicka för att se själv), men där står i princip det som vi ser med blotta ögat. Men det står också att detta är en stensättning, och en stensättning är en Förhistorisk gravanläggning med flack eller svagt välvd profil. Och det är ju lite spännande, alltså att Söndagsturen ägde rum vid en förhistorisk gravanläggning! Men vem vet, kanske är det människor som bott i Kishult som vilar på denna platsen!

Berättare vid denna årets tredje Söndagstur var Rolf Båvius! Rolf har jag och Ann-Sofie stött på då vi vid ett par tillfällen närvarat vid de dramatiserade guidningarna vid Bjälbo kyrka som på senare år ägt rum där under somrarna, och där har Rolf haft rollen som Birger Jarl. Därför går han numera ibland under namnet "Jarlen"...

Rolf har därefter genom det spännande sociala mediet Facebook blivit en nära vän till mig och Ann-Sofie! Han dök upp som åhörare vid en Söndagstur förra vintern, och självklart har han sedan fått frågan om han inte kunde tänka sig att närvara som berättare en söndag också! Det hade Rolf inget emot, han tackade ja direkt, detta trots att han bor i Älgsjö gård väster om Skänninge och norr om Bjälbo, så han hade en bit att åka! Att Rolf ställde upp innebar att undertecknad fått prata hos Rotary i Vadstena en fredag i höstas (om Krafttaget och om Söndagsturer) och även Ann-Sofie har pratat vid en sådan träff. Vi kunde ju knappast säga nej då Rolf ställde frågan eftersom Rolf tackat ja till oss... Men det var inte otrevligt alls, och vi belönades ju med lunch dessutom.

Söndagen den 14 december var det en skön förmiddag. Vädret var väl ungefär som vid de två föregående söndagarna, en temperatur kring nollan eller något där över, ganska så vindstilla, och mycket moln. Vi hade ju en förhoppning om en solig förmiddag, för sådan var prognosen, men någon sol syntes inte till. Det gjorde nu inte så mycket, för det var riktigt skönt ändå på den lilla höjden där elden brann. Jag var lite orolig för vädret just vid Söndagsturen på denna plats, jag ville inte ha friska, kalla nordliga vindar, för då skulle det kunna bli obehagligt på höjden, men så blev det ju inte. Jag fick dessutom beröm för att jag valt en så vacker plats. Kul att höra.

Publiktillströmningen var ungefär som föregående söndag, det vill säga nånstans mellan 45 och 50 personer. En hel del orienterare var ute och löptränade också, även om det nog är tveksamt om de nådde upp till tvåsiffrigt.

Rolf Båvius började sitt berättande i egenskap som Birger Jarl, och drog en del historia från Birger jarls tid, alltså från 1200-talet, och därefter pratade han en del om sig själv också, så det blev en trivsam blandning med lite av varje. Att det skulle bli bra betvivlade jag inte när det var den pratglade och skojfriske Rolf Båvius som hade berättaruppdraget. Efteråt så nämnde Rolf också en hel del andra historier som han inte hann med att nämna något om denna söndag, men kanske vi kan få Rolf att prata vid någon mer Söndagstur...

Gå gärna in och lyssna på Rolf. Det finns länk här under, eller välj Rolfs namn i rullisten efter årets program samt karta på sidan Söndagsturer.

Nästa söndag så är det den 21 december, och det är faktiskt den fjärde advent, det är inte klokt vad tiden går! Det är också Söndagsturen närmast julafton, och för tredje året i rad så kommer Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson bjuda på julsånger. Ann-Sofie spelar på elpiano, och Mia sjunger. Ett elpiano kräver givetvis el, så tänkbara platser för en Söndagstur i skogen är minst sagt begränsade. Denna gång kommer platsen att bli vid torpet Askaremålen. Det är en idyll en bra bit ut i skogarna sydväst om Boxholm. Man tar sig förbi Lagnebrunna och Stortorp, men det finns givetvis vägvisning, så det ska inte vara några problem. Vi har ju haft Söndagsturen vid Askaremålen tidigare (den 20 januari 2008), och även i trakten däromkring.

Välkommen tillbaka på Söndagstur igen vid fjärde advent!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen i hagmarken nordväst om Sinkan.

Lyssna på Rolf Båvius.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm