Nära gamla stallet och tvättstugan

Söndagstur den 15 februari 2015

Berättare: Mikael Lüddeckens Persson

När vi planerade den just nu pågående säsongen med Söndagsturer så kom namnet Mikael Lüddeckens Persson snabbt upp som en tänkbara berättarkandidat. Det finns ju som bekant ett socialt medium som kallas för Facebook och där skapade undertecknad för tre år sedan en grupp i Föreningen Krafttagets namn. Gruppen har växt och blivit otroligt populär, och i skrivande stund har gruppen 434 medlemmar. Dessa personer ser alltså kommentarer som andra personer gör i gruppen och de kan också själva gilla och kommentera. I Krafttagets grupp diskuteras det mesta som handlar om Boxholms historia, och många dråpliga historier har medlemmar i gruppen bjudit på. Ursäkta uttrycket, men det är skitskoj!

Mikael Lüddeckens Persson är en flitig skribent i Krafttagets grupp och han bokstavligen "gräver" i det mesta för att till exempel få reda på hur vårt samhälle såg ut förr i tiden. Vi är många som är intresserade av gången tid, jag själv till exempel, men knappast på samma sätt som Mikael! Det är ibland fascinerande att ta del av hans inlägg och kommentarer i Krafttagetgruppen på Facebook. Han har visat enorm energi för att sätta årtal på olika byggnader eller händelser. Ett exempel är flyttarna av den gamla saluhallen. Saluhallen låg ju först nära Martinen, sedan flyttades den till nya torget och sedan närmare nuvarande Parketten innan den revs. Det är förstås inte helt enkelt att sätta årtal för de olika flyttarna, men det är ett exempel på sådant som Mikael gillar att försöka få fram. Det är rena detektivarbetet! Kartor är en specialitet han har till exempel är han duktig på att lägga gamla och nya kartor över varandra men på så sätt att båda kartorna kan ses och på detta sätt får man en uppfattning om hur området förändrats.

Mikael Lüddeckens Persson bor i dag i Hanaskog strax norr om Kristianstad, men han är uppvuxen i Strålsnäs. Han är son till Lillemor Persson som ju jobbar 50 % på hemtjänsten här i Boxholm samt 50 % med att underhålla och att ordna aktiviteter på servicehuset. Mikael tvekade aldrig (vad vi märkte i alla fall) då han fick frågan om att prata på en Söndagstur i en Boxholmsskog. Fast mycket till skog var det ju i och för sig inte denna gången, Mikael hade nämligen ett önskemål och det var att platsen för Söndagsturen blev nära det gamla stallet och tvättstugan, det vill säga intill bron över mot Mediumverket (en gång i tiden till Bredgård). Ett sådant önskemål bistod vi givetvis, för vi ville gärna få lyssna till Mikael Lüddeckens Persson.

Söndagen den 15 februari blev en ganska grå och lite blåsig söndag. Temperaturen låg kring noll grader, men det gällde att klä sig varmt, för det kände kyligare. Men det var många som ville på Söndagstur, för jag räknade till 72 personer i publiken, kanske den största publiken för säsongen. När elden brinner nära eller i samhället så kommer det mer folk har det visat sig under åren.

Mikael Lüddeckens Persson berättade om om hur det såg ut i området kring den gamla tvättstugan och vid Bredgård förr i tiden och han gjorde detta på ett målande och imponerande sätt. Han tittade knappt någonting i sina anteckningar utan han hade praktiskt taget allting i sitt huvud, även årtal för olika händelser. Det var intressant och häftigt att lyssna till honom, och jag rekommenderar att ni själva klickar på länken till ljudupptagningen som ju finns nedan.

Nu är det bara tre Söndagsturer kvar och de återstående berättarnamnen är det lätt att komma ihåg. Barbro Bornsäter Mellbin, Ann-Sofie Johansson och Johan Birath är de personer som vi har kvar att lyssna på. Men först ut är alltså Barbro Bornsäter Mellbin. Barbro bor i Vällingby, men hon har föräldrarna i en Boxholmsskog, nämligen i Saxabäcken mellan Gökshult och Skärlanda. Far och mor heter ju Leif Svensson och Jane Bornsäter Svensson. Barbro har tävlat tillsammans med far och mor i Boxholmsmästerskapet i frågesport i Lag Saxabäcken, och det var kanske redan där som tanken dök upp att fråga om hon ville prata på en Söndagstur. Och så blev det, och Barbro tackade ja, och nu är det dags. Kolla på startsidan för att se den exakta platsen, där finns länk till karta också.

 

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen nära gamla stallet och tvättstugan

Lyssna på Mikael Lüddeckens Persson.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm