Nära bron över Lillån öster om Bocketorp

Söndagstur den 25 januari 2015

Berättare: Eva Bremer

Det känns som att veckorna rullar på i en rasande takt, och plötsligt har det blivit dags att skriva referat för den nionde Söndagsturen. För första gången denna vintern tog vi oss till skogarna öster ut om Boxholm. Det är väl lite medvetet som jag varit lite försiktig med att trampa in i skogarna med Söndagsturerna just där. Dels så är det mindra skogsvägar som kan bli svårframkomliga om det skulle bli en snörik vinter. Men det är också mycket jakt i dessa skogar, och det känns ibland som att vissa av jaktarrendatorerna i detta område tror att Söndagsturer är en större apparat än vad det är. Förra vintern bytte jag datum på två Söndagsturer, detta för att tillmötesgå jägarnas önskning. Det var inget som jag gillade då jag ju redan hade annonserat programmet.

Jag försöker annars ha en dialog med jägarna så att vi alla kan vistas i skogen utan att vi stör varandra. Johan Carpholm är informerad om våra arrangemang i skogarna och var de äger rum och han har tidigare sagt till mig att jag EGENTLIGEN inte har någon skyldighet att informera någon om Söndagsturerna. Samtidigt tycker han att det självklart är positivt om jägarna får reda på vad som är i görningen. Kan tillägga att vissa jaktlag ser det som positivt - alltså ur jaktsynpunkt - att Söndagsturerna äger rum. De kan då passa på att jaga på annat håll och Söndagsturerna kanske sätter viltet i rörelse dit de befinner sig.

Till Söndagsturen den 25 januari skickade jag ett brev till jaktledaren i området en dryg vecka i förväg. Personen fick ett program med Söndagsturerna samt en detaljerad karta som beskrev exakt var denna "tur" ägde rum. Nu är vi så långt fram att jakten i skogarna väl minskar, men sista helgen i januari finns det säkert mycket folk med bössa i skogarna.

Eva Bremer hette berättaren denna söndag. Eva är en av årets åtta kvinnliga berättarnamn denna säsongen. Följaktligen är det mer kvinnor än män i berättarlistan i år, sju stycken är ju män. I år har ju Ann-Sofie hjälpt mig med många av berättarnamnen och Evas namn var nog ett av de första som vi fick klart med. Evas man Sören, har ju pratat en söndag tidigare, och nu var det alltså dags för Eva.

Eva pratade om psykisk ohälsa och om utbrändhet. Hon har själv erfarenhet av detta, och det kändes väldigt starkt att hon delgav sin egna erfarenhet i detta ämne. Jag rekommenderar att ni klickar på länken nedan och lyssnar på Eva om ni inte närvarade i skogen idag!

Det var en riktigt behaglig januaridag, lite mulet och en temperatur nära noll grader. Vädret var kanske en stor orsak till att många ville ta sig till en Söndagstur. Jag räknade till 61 personer som stod kring elden och lyssnade på Eva Bremer, och dessutom syntes en hel del löpare som fick vätska vid platsen. Kul!!

Kommande söndag är datumet den 1 februari och då är det dags för säsongens tionde Söndagstur! Vi ska då norr ut i kommunen. Vi ska ta oss förbi Flemminge och Hageby fram till Granforsen. På vänster sida strax innan Granforsen, och i skogen bakom Bergstorp, låg det tidigare en stuga som hette Annelund. Det torpmärktes av Boxholms OK och Ekeby Hembygdsförening för 44 år sedan, alltså 1971. På startsidan har ni mer beskrivet hur ni tar er till Annelund.

Berättare kommande söndag är Madelene Ögren. Det kanske är ett obekant namn för de flesta, men jag tror nog många känner igen hennes ansikte. Madelene Ögren kan nämligen ses på apoteket i Boxholm, och där hon dessutom är apotekschef.

Välkomna!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen nära bron över Lillån öster om Bocketorp

Lyssna på Eva Bremer.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm