Öster om torpet Långstorp, norra delarna av Österskogen

Söndagstur den 30 november 2014

Berättare: Claes-Göran Olson

Det känns väldigt trevligt att en ny säsong med Söndagsturer rullat igång. Vi tar en säsong i taget, men visst vore det skräp om inte dessa arrangemang skulle fortsätta. Söndagsturerna är ju numera inkört och djupt rotat hos de som brukar dyka upp vid eldarna i Boxholms skogar.

Det var säsongen 2001-2002 som Söndagsturerna rullade igång, även om namnet på den tiden var Torpturer. Fokus låg ju på olika torpruiner i skogarna. Det var mycket arbete med att forska på dessa gamla torp söndag efter söndag, så till säsongen 2006-2007 hittade jag på att inbjuda olika berättare varje söndag i stället, på så sätt lindrades arbetsbördan en hel del. Nu är det ju olika berättare som får ta en del av ansvaret, och det känns som att detta har gjort arrangemangen mer varierat. I samband med omgörning 2006-2007 ändrades ju namnet till Söndagsturer. Jag vet ju att många kallar Söndagsturerna för "Elden brinner", ett i och för sig fyndigt namn, även om jag nog föredrar att folk använder det vedertagna namnet Söndagsturer...

Planeringen av säsongen har pågått sedan i somras, men jag tycker att säcken sytts ihop betydligt enklare i år jämfört med tidigare år, dessutom betydligt tidigare. Min fru Ann-Sofie har nämligen hjälpt till med att få ihop berättarnamnen i år! Att få ihop namn på berättare brukar vara det mest besvärliga i planeringen av Söndagsturerna och också den bit jag brukar sörja mest över, så Ann-Sofies hjälp med detta har varit till enorm hjälp. Ann-Sofies bidrag med detta har nog också inneburet en lite annorlunda namnlista i år. Det är många nya namn på listan, och hon har nog tänkt lite bredare än vad jag kanske brukar göra. Jag är helt säker på att årets säsong kommer att bli kanon! Det brukar den bli varje år i och för sig, men denna säsong kommer säkert att sticka ut lite grann jämfört med tidigare år...

Premiärberättaren var dock en gammal bekant! Claes-Göran Olson är en trogen besökare av Söndagsturerna, och han har haft berättaruppdraget tidigare, nämligen den 9 december 2012. Claes-Göran, Classe kallad, bor i Linköping, men han växte upp i Boxholm. Och han har ju fortfarande en koppling kvar till kommunen då han och familjen äger en sommarstuga i Blåvik.

Premiären ägde rum vid en vädermässigt riktigt behaglig söndag. Det var någon plusgrad i luften, helt vindstilla, och grönt och vackert i naturen. Jag var medveten om att vägen fram till platsen för söndagsturen inte plogas, så jag var tacksam för att det inte låg ett tjockt snötäcke i naturen.

Publiktillströmningen brukar vara lite mindre i början av säsongen, men många hade tagit sig till trakten av Långstorp några kilometer norr om tätorten. Det var mer folk än vanligt för att vara en premiär. Exakt publikantal är svårt att säga, men det var mer än 50 personer i publiken, kanske runt 60 skulle jag tro. Dessutom var det en hel del orienterare som sprang till platsen. De kör "långsvängar" på söndagarna under vintern för att bygga upp konditionen till orienteringssäsongen startar i mars.

Claes-Göran var lite turistambassadör under sitt berättande. Han började dock med att dra en del fiskehistorier som han upplevde under 60-talet, och det var kryddat med en hel del humor. Dock så beskrev han verkligen det som han var med om. Det var inte alltid som han höll sig på rätt sida av lagen på den tiden, men det är nog saker som är preskriberat idag...

Claes-Göran slog annars ett slag för trakten kring Svartån i Boxholm. Att promenera längs med ån, till exempel i oktober är en upplevelse ansåg han! Det är enormt vackert, och man kan få se mycket spännande fåglar till exempel, liksom andra djur.

Jag tycker det kändes bra att starta upp den nya säsongen med Claes-Göran Olson som berättare i skogen, jag tycker det passade bra!

Nästa söndag är det den andra advent, och det är också säsongens andra Söndagstur. Då ska vi till Långlidens vackra marker, alltså söder ut från Boxholm. Elden brinner i skogsbrynet på den vänstra sidan om vägen vid färd på den lilla grusvägen fram mot Långliden. Birgit Eriksson kommer då ha berättaruppdraget. Birgit har pratat på en Söndagstur tidigare, men det är snart fem år sedan. Hon pratade intill Brudesten på Brokullas marker, och det var den 10 januari 2010.

Så välkomna alla till en ny Söndagstur nästa söndag!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen öster om torpet Långstorp i Österskogen

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm