Intill Svartån vid Strömslundsbron

Söndagstur den 21 december 2014

Berättare: Åke Carlsson

Årets sista Söndagstur ägde rum i mellandagarna, den 28 januari var datumet. Platsen var vid den vackra stranden intill Svartån, tillika strax öster om Strömslundsbron. Där har har vi tänt elden tidigare vid en Söndagstur, nämligen den 7 januari 2007. Det var alltså nästan åtta år sedan, så det kändes helt okej att välja samma plats ännu en gång. Många väljer att bada i Svartån just vid platsen, i varje fall sommartid... Och det är inte alls fel, detta trots att det står "hundbad" på en skylt.

Termometern denna söndag i mellandagarna visade kring minus 20 grader på morgonen. Helt klart onödigt kallt, och hur många skulle våga sig ut i kylan denna söndag...? Det fanns ett förslag att fråga Åke Carlsson, berättare denna söndag, att flytta Söndagsturen till inne i hans fabrik, men jag vet ju att besökarna till Söndagsturerna inte förväntar sig att vara inomhus, och de lär väl klä sig efter vädret! Dessutom är ju platsen intill Svartån bedårande vacker! Och dessutom räknade jag med att temperaturen skulle stiga något under dagen, vilket den ju också gjorde. Men visst, kyligt var det denna söndag!

Men riktigt många tog sig till Svartån vid Strömslundsbron, trots kylan. När elden brinner i eller nära tätorten Boxholm så brukar ju fler besökare dyka upp än om vi är långt ute i skogarna. Jag räknade till att vi var 57 personer kring den värmande brasan. Mycket bra! Dessutom var det fem personer som vågade sig ut på en löprunda i vinterkylan...

Något öster om Strömslundsbron ligger ju den byggnad som nog de flesta vet har inrymt Alla Carlssons leksaksfabrik. Idag är det sonen Åke Carlsson som är ägare till byggnaden och fabriken, och än i dag är det verksamheten i den gamla leksaksfabriken, tro inte annat. Carlssons leksaksfabrik (Klicka på länken så kommer ni till fabrikens hemsida) är namnet, trots att det kanske inte är så mycket leksaker som tillverkas idag. Men snickeriarbeten pågår alltså fortfarande i byggnaden! och det är fina föremål som tillverkas där, och till ändamål någon knappast kan ana!

Många tror säkert att byggnaden står öde och att där inte finns någon som helst verksamhet i den, och det var också en anledning till att vi ville ha Åke Carlsson som berättare till en Söndagstur. Kanske kunde vi få lite historik också, alltså få veta mer om fabrikens tillkomst och om uppfinningen labyrintspelet som ju tillverkades i fabriken.

Undertecknad är ju gift med Ann-Sofie, och svärfar Titus Johansson har ju byggt mängder av kök under sitt yrkesliv. Jag och Ann-Sofie köpte sent på hösten 2011 ett hus på Enestigen, det var byggt 1949, och lika gammalt var köket. Titus sa ganska snart efter köpet; "jag ska bygga er ett kök". Men Titus behövde en lokal att hålla till i, samt maskiner för att bygga alla skåp och luckor, och Titus fick tillåtelse av Åke Carlsson att bygga köket i hans fabrik! Samt låna Åkes maskiner! Det var guld värt för oss, och utan den möjligheten så vet vi inte om det blivit något nytt kök. Vi kunde i samband med detta se att det är en febril aktivitet i leksaksfabriken, något som vi anar att boxholmarna inte känner till. Därför blev vi väldigt glada över att Åke Carlsson tackade ja till att prata vid en Söndagstur i vinter.

Dagarna kring jul och nyår brukar Söndagsturerna ofta förläggas nära samhället, även om detta inte är något nödvändigt. Hur som helst så tyckte jag det passade bra att köra "turen" med Åke Carlsson vid Strömslundsbron i mellandagarna. Nu efteråt, då jag skriver detta referat så är jag mycket, mycket glad över att vi fick Åke Carlsson som berättare på en Söndagstur. Att på detta sätt få höra labyrintspelets historia kändes klockrent! Det var verkligen intressant!! Det var det också att få ta del av den övriga verksamheten i fabriken, och att få veta vilka otroligt fina snickerier det görs där än idag!! Lyssna på berättare Åke Carlsson via datorn om du inte var med vid elden, det kan verkligen rekommenderas denna gången!

Söndagsturerna återkommer nästa år! För så är det, om en vecka är det den 4 januari, och det är således också nästa år! Då tänds elden strax väster om Öringe, och vid en sträcka av den gamla vägen. Platsen ligger mitt emellan Svartån och den nuvarande vägen mot Ekeby. Det är en vacker och lättillgänglig plats.

Berättare är Margareta Samuelsson, boende i Öringsfors, så hon får nära till elden. Margareta har gått på släktforskningskurs för undertecknad och hon har blivit väldigt intresserad av denna syssla. Jag vet också att hon har en intressant historia om en av sina anor bakåt i tiden och som vi kanske får höra en del om kommande söndag.

Välkomna till nästa Söndagstur som alltså äger rum nästa år! Ett riktigt gott nytt år till alla!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Strömslundsbron

Lyssna på Åke Carlsson

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm