Intill Lillån nära Åsbodalen men på västra sidan om ån

Söndagstur den 8 februari 2015

Berättare: Jörgen Auer

Söndagsturerna är inne på den sista tredjedelen av säsongen och nu har också den elfte Söndagsturen genomförts. Det känns som att veckorna rullar på i en enorm hastighet och jag funderar på om den känslan förstärks tack vare arbetet med Söndagsturerna. Det kanske är så i viss mån för min del, det är ju nästan en ständig fokus på Söndagsturerna, även om det är andra som sköter mycket så att arrangemangen fungerar. Men till exempel uppdateringen av hemsidan inför och efter Söndagsturerna kräver en del pyssel.
Men visst är det roligt med dessa arrangemang, det skulle ju vara väldigt trist om inte de fanns. Intresset från publiken bidrager ju också till att det är roligt att jobba med detta. Jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är skönt att vi nu närmar oss slutspurten. Det betyder ju också att våren snart är här, och Ann-Sofie och jag har en hotellhelg i Halmstad att se fram emot.
Men dit är det några veckor kvar, men en summering av säsongens elfte Söndagstur kan nu i alla fall göras. Den var förlagd till en liten kulle i höjd med Boxholms gamla återvinningscentral, alltså strax söder om torpet Åsbodalen. Det var en plats som jag i höstas inte hade någon som helst koll på. Jag studerade kartan, och tänkte att just i detta område kanske det kan vara lämpligt med en Söndagstur. Jag tyckte det borde vara vackert med Lillån skymtande en bit bort och det var en ganska kort promenadväg från vägen. Så jag tog mig dit i höstas under mina rekognoseringsrundor och fann en riktigt trevlig liten kulle som jag tyckte passade perfekt för en Söndagstur!
Berättare denna söndag blev Jörgen Auer. Kanske lite överraskande för många då berättarlistan presenterades. Jörgen besökte en söndagstur under den förra säsongen. Det var när Ann-Sofie Johansson hade berättaruppdraget, och datumet var den 12 januari, platsen Brostugan intill vägen mot Åsbo Sjögarp. När det var dags att få ihop berättarnamn till årets säsong så fanns Jörgen Auers namn i våra tankar. Även Karl-Johan Norén tipsade oss om att fråga Jörgen. Någon gång i höstas så var det en mässa i Linköping, det var i nuvarande SAAB Arena. Jörgen skrev då på Facebook (där han är vän till både mig och Ann-Sofie) där han välkomnade sina vänner att göra ett besök vid hans monter och de som gjorde så skulle han bjuda på kaffe. Det där tyckte både jag och Ann-Sofie lät trevligt, och där såg vi också ett perfekt tillfälle att prata några ord med Jörgen och samtidigt fråga honom om han kunde tänka sig att prata på en Söndagstur i en Boxholmsskog! Och så blev det, och Jörgen såg väl en anings fundersam ut efter att ha fått frågan… Men vi fick trots allt ganska snart klartecken och så kunde vi lägga till namnet Jörgen Auer i vår berättarlista! Det kändes riktigt bra!
Och sedan så har veckorna rullat på, men plötsligt så stod det den 8 februari i almanackan och det var dags för Jörgen att dra på sig högtalarvästen.
När Jörgen besökte Söndagsturen förra säsongen så var det ett snötungt landskap, och det var minusgrader och yrsnö i luften. Denna söndag så var det också ett vinterlandskap då Jörgen kom till en Söndagstur. En hel del snö har ju fallit över södra Sverige den senaste veckan, till stor glädje för många, utom för en Söndagstursarrangör kanske… Vi fick dock en lördag (dagen innan) med milt väder och det fick ju snön att sjunka ihop och det förvandlade också det vackra vinterlandskapet till ett inte fullt lika vackert vinterlandskap… Men trots detta, så kom vi ju att få en enormt vacker söndag! Det är ju underligt vilken tur vi har med vädret!! En enorm blåst under natten innan hade avtagit på morgonen, och vi fick en knallblå himmel och strålande sol. Temperaturen låg på strax under noll grader. Okej, det blåste fortfarande en del, men inte så farligt inne i skogen, och inte alls så mycket som det gjorde tidigare under natten.

Jörgen Auer bjöd på en del östgötska, och han berättade allt han visste om Boxholm! Och det var inte mycket menade han, men han har ändå skrivit en hel del från Boxholm, och det var om detta han pratade på Söndagsturen. Lyssna själva via länken nedan. Det börjar lite plötsligt, men det beror på att jag först glömde starta diktafonen... Det är dock bara någon minut  i början av Jörgens berättande som saknas.

Och hus stor var då publiken...? Tja, nästan 60 personer tror vi att det var som lyssnade på Jörgen. Dessutom syntes det till en hel del orienterare som kom löpandes för att få vätska denna söndag.

Jörgen Auer har en väldigt trevlig blogg också, den tycker jag ni ska gå in på. Att Jörgen kan skriva vet vi ju redan, men där finns också många väldigt trevliga foton.

Nästa söndag så är det ju dags för den tolfte Söndagsturen för säsongen. Då brinner elden i tätorten Boxholm, nämligen nära gamla stallet och tvättstugan. Det är ju nära bron över mot Mediumverket och intill gamla landsvägen genom Boxholm. Läs på startsidan för att få mer information om Söndagsturen den 15 februari.
Välkomna!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen intill Lillån nära Åsbodalen men på västra sidan om ån

Lyssna på Jörgen Auer.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm