I vacker skog mellan Brokulla och Kullbergshem/Stenstorp

Söndagstur den 11 januari 2015

Berättare: Sabina Palm

När platserna till Söndagsturerna väljs ut så har jag ju ett antal parametrar som jag försöker följa. Alla dessa parametrar går knappast att uppfylla, men några saker bör passa in då jag sitter med karta och funderar ut platser, samt när jag ger mig ut och kollar upp platserna i verkligheten. Platserna ska ju vara i alla riktningar från tätorten Boxholm, det är kanske det viktigaste. Är det en speciell sevärdhet där elden ska tändas så är ju detta trevligt. Det finns förstås ingen uppsjö av sevärdheter i skogarna runt Boxholm så det är numera ganska sällan som det blir Söndagstur vid någon attraktion i skogen. Speciellt som jag oftast försöker välja nya platser till Söndagsturerna, det är också en parameter jag försöker följa. Det händer dock att vi i speciella fall återkommer med elden till en plats där vi varit tidigare, till exempel till Strömslundsbron i mellandagarna.
Platsen ska vara hyfsat enkel att ta sig till också. Löpare, samt unga och starka människor kan ta sig till elden långt ute i terrängen eller till vilken plats som helst där det krävs fysisk styrka, men jag vill att i princip alla som kan förflytta sig någorlunda bra till fots ska kunna närvara. Jag vet ju också att det kan komma mycket snö på vintern och att alla vägar inte plogas, detta finns också i medvetandet då platserna utses. Men det är klart, ibland kan man ju chansa...
Finns det bra utrymme att parkera bilen så är detta också ett plus. Givetvis finns parkeringsproblematiken med i medvetandet, även om bilparkeringen brukar lösa sig på något märkligt sätt.
Till sist så vill jag ju att platsen där elden tänds är vacker och naturskön. Det är ju en sak som är väldigt subjektiv, och jag kan tycka att i princip all natur runt Boxholm är vacker. Men det är klart jag inte placerar Söndagsturen på ett karlhygge! Ibland har jag fått höra "hit, till denna fina platsen hade jag aldrig kommit om det inte varit för Söndagsturerna", och det är förstås inspirerande.

Säsongens sjunde Söndagstur ägde rum söder ut från Boxholm sett. Jag hade ingen exakt idé om en bra plats då jag gav mig ut för att rekognosera, men strax innan Brokulla (vid färd från riksväg 32) är det en äldre vacker gammal skog på båda sidor om vägen. Jag stannade där, och utforskade till att börja med skogen på den norra sidan om vägen. Jag strosade runt där, och jag tyckte vi kunde placera Söndagsturen i stort sett var som helst i området. Till slut så hade jag alla fall bestämt mig för en lämplig plats!
Tillbaka vid bilen fick jag syn på en stig som gick in i skogen på den södra sidan av vägen. Jag blev nyfiken och följde stigen ett stycke, och konstaterade att skogen var lika inbjudande där som på motstående sida av vägen. Och plötsligt hade jag ändrat mig, det fick bli Söndagstur på södra sidan om vägen!
Platsen uppfyllde i alla fall några av parametrarna ovan. Där hade vi aldrig tänt elden tidigare, det var en plats det var lätt att ta sig till, vägen var bred så där fanns det rejält med utrymme att ställa bilar. Och dessutom tyckte jag det var vackert med den täta skogen, en kontrast mot många andra Söndagstursplatser.

När de femton platserna var bestämda och när de femton berättarnamnen var klara så syddes namnen och datumen ihop. Och det råkade bli Sabina Palm som fick berättaruppdraget i skogen väster om Brokulla, säsongens sjunde Söndagstur. Till denna säsong har min fru Ann-Sofie hjälpt mig med berättarnamnen och jag tyckte det var riktigt kul när hon kunde berätta att Sabina tackat ja till att prata en söndag i en boxholmsskog! Själv visste jag bara att Sabina var - och är - en väldigt glad tjej som ibland leder diverse träningar vid simhallen. Ungefär så... Men det gjorde ju att man blev än mer nyfiken på Sabina och vad hon kunde ha att prata om på en Söndagstur. Positivt också att hon inte tvekade en sekund till att ställa upp, utan svarade ja direkt då hon fått frågan!

Lagom till helgen den 10-11 januari så varnade de meteorologiska instituten för oväder. Snö och regn var att vänta men framförallt blåst. En storm med namnet Egon var i antågande och jag följde med stort intresse prognoserna som SMHI och norska Yr gav. Jag blev ganska så förhoppningsfull av fredagens prognos, stormen borde ha dragit undan till söndag förmiddag, men prognosen på lördagseftermiddagen visade att det kunde blåsa en hel del söndagsmorgonen också, även om vindstyrkan skulle avta.

Men en storm drog verkligen in under lördagen, det blev vi alla varse! Mellan klockan 10.00 till klockan 02.00 på natten lär det ha blåst som värst, och jag är väldigt tacksam för att denna blåst inte kom in över våra trakter ett tiotal timmar senare! För det blåste som sagt enormt under natten, men på söndagsmorgonen hade vinden mojnat rejält! Då yrde i stället snön ganska kraftigt, men det upphörde ju det också. Jag kan tänka mig att nattens storm och yrsnön på morgonen gjorde att en del valde att stanna hemma denna söndagsförmiddag, men de gick i så fall miste om en riktigt trevlig stund i skogen. Det var enormt vackert i den trolska skogen, det var ju nästan helt lugnt där Roger Karlsson tänt elden, och det var väldigt trevligt att lyssna till berättare Sabina Palm! Hon pratade om sig själv, sin uppväxt i Mossebo, och om hur intresset för att träna och röra på sig föddes. Vi fick veta hur hon började gå på organiserade träningar och hur hon själv kom att bli träningsinstruktör. Sabina är en positiv tjej, och att lyssna på henne smittar lätt av sig. Lyssna gärna på Sabina Palm via länken här nedan.

Trots att jag gissar att vädret fick en del tveksamma att stanna hemma så var det ändå en hel del folk som stod i en ring runt Sabina. Nånstans runt 45 personer uppskattade jag publiken till, och det var också en del orienterare som fick vätska vid platsen.

Nästa söndag är det den 18 januari och då är det dags för den åttonde Söndagsturen för säsongen. Då ska vi väster ut räknat från tätorten Boxholm. Vägvisning och en förklaring av platsen har ni på startsidan, men det är en liten kulle nordväst om torpet Bohult. Berättaruppdraget den söndagen har Stefan Vedeja. Stefan är uppvuxen i Skänninge men han har nu bott i Boxholm i ett par eller kanske tre år. Han är gift med en systerdotter till undertecknad, och vi är glada att han nu accepterat att ta på högtalarvästen på en Söndagstur. De som sett Livebojs uppträda har säkert sett Stefan med gitarr sjunga och spela.
Välkomna!
 

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen i skogen mellan Brokulla och Kullbergshem/Stenstorp

Lyssna på Sabina Palm

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm