Höjd nordväst om Bohult

Söndagstur den 18 januari 2015

Berättare: Stefan Vedeja

Säsongens åttonde Söndagstur ägde rum den 18 januari. Det innebär att mer än hälften av vinterns Söndagsturer nu har genomförts. Det återstår sju "turer" efter denna, den sista elden tänder vi ju den 8 mars. Sedan, när vårfåglarna kvittrar, så tar tipspromenaderna från Parketten vid.

Platsen denna söndag kom att bli smidig på många sätt. Jag valde ut en liten kulle intill den relativt stora vägen som går rakt väster ut från Boxholms säteri (Sinkan), och vidare mot Trehörna eller mot Väderstad, beroende på vilken väg man väljer senare.

Ungefär mitt emellan Sinkan och Hammarskog är avtagsvägen till Bohult. Snett mitt emot avtagsvägen är det en större plan och den är ju som gjord för att ställa bilar på vid en Söndagstur! Om det skulle bli snöfritt vid denna söndagstur så insåg jag att det skulle bli en perfekt parkering! Det är också tryggt att veta att vi inte ska in på små ringlande grusvägar, det kan bli bekymmersamt om det blir en snövinter.

 Naturen i området består av en medelgammal tall- och/eller granskog. Jag tyckte att det gick att ha Söndagstur i princip var som helst i området, men valde en liten kulle på den södra sidan om vägen. Jag gick annars omkring även på den norra sidan om vägen men där är landskapet väldigt kuperat, dessutom är det en ganska bred bäck som måste passeras. Jag tycker dock att den utvalda platsen kom att funka riktigt bra, och visst var det bra plats för bilparkeringen...

Vädret brukar ju alltid vara bra när det vankas Söndagstur. Det är egentligen otroligt vilken tur vi har!! Det kan regna och storma till och från, men när det blir söndagsförmiddag så är vädret bra! Den 18:e januari var det en riktigt bedårande vacker förmiddag. Det var mest blå himmel så solen strålade ju, det var en temperatur något över noll och nästan helt vindstilla. Bättre förutsättningar kan inte en Söndagstursarrangör önska sig.

Det fina januarivädret var nog en stor orsak till en relativt stor tillströmning av folk denna söndag. Det var lite trångt och småknöligt på kullen, och det bidrog till att det var lite svårt att räkna alla besökare, men jag tror det var nånstans mellan 50 och 60 personer i publiken, kanske 55 stycken. En hel del löpare kom dessutom tassande genom skogen och fick vätska intill platsen.

Stefan Vedeja hade berättaruppdraget denna söndag. Stefans namn har varit på tapeten tidigare också, men då var hans önskan att stå över och det löste sig med namn ändå den gången. Till denna säsongen fick han åter igen frågan och till slut hamnade hans namn i berättarlistan. Stefan Vedeja är uppväxt i Skänninge och sedan snart 11 år tillbaka är han tillsammans med undertecknads systerdotter, Fanny. I maj har de varit gifta i sju år, och familjen består också av barnen Amidala, Moby och Flora, samt katten Algot. De bor på Ringvägen i Boxholm, och barnen kan faktiskt vinka till gammelmorfar och gammelmormor på Söderleden...

Att Stefan skulle ha med sig utrustning för att kunna spela och sjunga under Söndagsturen var inget som jag hade bett om eller som jag kände till. Fast det är klart, någon dryg vecka innan denna Söndagstur förstod jag vad som var på gång, för då kom vi överens om att han skulle låna mitt husvagnsbatteri... Jag kände ju självklart till Stefans intresse för att spela och sjunga, han spelade ju på mitt och Ann-Sofie bröllop 2012.

Stefan berättade om sig själv, om sin uppväxt och om sitt intresse för musik. Han tog publiken med på en resa i livet från barndomen fram till idag. Detta varvade han med musik och sång!

Det blev verkligen en mycket, mycket annorlunda Söndagstur, men en mycket trevlig sådan. Som arrangör begär jag inte att någon ska försöka göra något liknande framöver, men jag tycker verkligen detta blev riktigt trivsamt och bra! Att sång och musik ljuder i allmäningsskogen på detta sätt, det har väl knappast hänt någonsin tidigare. Det var starkt!

Jag rekommenderar givetvis att ni lyssna på Stefan Vedeja via länken nedan!

Söndagstur nummer nio äger rum den sista söndagen i januari, den 25:e är datumet. Då ska vi svänga av vid "Långisyna" och ta av mot Södra Kvisslehult. Men ända fram till Kvisslehult ska vi inte, för strax efter passagen av Lillån är det dags att parkera (om du tar bilen så långt det är möjligt). Elden kommer att brinna på östra sidan av ån, och södra sidan av vägen, och man har lite utsikt över Lillån som sakta flyter fram... Berättare den 25 januari är Eva Bremer.

Välkomna!

Klas

 

Se bilder från Söndagsturen mellan Brokulla och Kullbergshem/Stenstorp.

Lyssna på Stefan Vedeja.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm