Askaremålen

Söndagstur den 21 december 2014

Berättare (julsånger): Mia & Ann-Sofie (Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson)

 

 

Att bryta av Söndagsturernas sedvanliga berättare med julsånger av Mia & Ann-Sofie vid Söndagsturen närmast innan julhelgen tycker jag är en trevlig tradition. För en tradition kan man väl nästan säga att det blivit när vi nu haft denna programpunkt för tredje gången. Men vi tar ett år i taget, så framtiden vet vi inget om.
Det var säsongen 2012-2013 som Mia & Ann-Sofie bjöd på julsånger för första gången på en Söndagstur, och då brann elden på berget mitt emot där undertecknad och Ann-Sofie bor, alltså ovanför undertecknads syster och svågers bostad på Enestigen 1. Det var alltså mitt i samhället men ändå i skogen. Det var kallt och vinter, men programmet genomfördes som det var tänkt.

För ett år sedan var det en mild och blåsig vintersöndag närmast innan jul. Då var vi vid den lilla stugan Marielund i Strålsnäs utkant, en bostad för undertecknads systerson med flickvän.

När Mia & Ann-Sofie spelar och sjunger behöver vi ström till elpianot och förstärkaren, och det gör ju att vi inte har så väldigt många tänkbara platser att välja på för denna Söndagstur. Finns det också någon form av skydd ifall vädret inte är det bästa så är ju inte detta heller någon nackdel. Pianot får inte utsättas för snö eller regn förstås. Till i år fick jag idén att förlägga Söndagsturen till Askaremålen. Det är en väldigt vacker torpidyll belägen en bra bit ut i skogarna sydväst om Boxholm. Askaremålen ägs av det trevliga paret Arne och Marianne Stolt, och det händer ibland att dessa besöker en och annan Söndagstur. Vi har också haft Söndagstur vid Askaremålen tidigare, och då berättade Arne Stolt om torpet, det var den 28 januari 2008.

Askaremålen vårdas på ett härligt sätt av paret Stolt, och platsen andas verkligen jul tycker jag! Arne och Marianne är förstås i Askaremålen andra tider än vid jul, men de är vid sin torpidyll väldigt mycket, annars bor de i Mjölby. År 2009 drog de fram elektricitet till Askaremålen också, det fanns nämligen inte tidigare. Arne Stolts pappa bodde i Askaremålen som barn så därför var det ju en fantastisk händelse när Arne, och hustrun Marianne, kunde köpa Askaremålen för ett antal år sedan.
Undertecknad skriver ju i Länstidningen, och för ungefär ett år sedan gjorde jag en artikel om Askaremålen och Arne och Marianne Stolt. Klicka här för att få upp den artikeln som en pdf-fil.

Denna Söndagstur ägde ju rum den fjärde advent, och den 21 december, och det var också vintersolståndet denna dag. Det finns faktiskt ett klockslag för exakt den punkt när vintersolståndet inträffar och det är klockan 23.03. Nästa söndag, den 28 december, går solen faktiskt ner 6 minuter senare än vad den gör vid vintersolståndet, det vill säga klockan 15.15 jämfört med 15.09. Den sista Söndagsturen har vi den 8 mars. Då går solen ner klockan 17.46, en viss skillnad jämfört med dagarna innan jul...

Jag räknade till 58 personer runt brasan vid Askaremålen, så många ville alltså få höra julsånger, och njuta av det riktigt vackra vintervädret. Temperaturen låg på strax under noll grader, men det var en klar himmel, och solens strålar färgade trätopparna gulaktiga, men ÖVER trädtopparna vid Askaremålen nådde ju aldrig solen. Det var också rekord på löpare denna söndag. Tretton personer sprang till Askaremålen och som fick sin vätska på platsen, och som Lena Molin ordnat med denna söndag.

Mia & Ann-Sofie bjöd alltså på julsånger, så vi hade ingen sedvanlig berättare denna söndag. Ni kan lyssna på tjejerna, till exempel via länken här under.

Men vi bjöd också på en liten överraskning, nämligen en tomte som gick runt vid Askaremålen. Nu finns väl inte tomten i verkligheten, jag vet i alla fall inget annat, så vi hade alltså ordnat så att en känd boxholmsperson klätt ut sig till tomte! För publiken gällde det att komma på vem som gömde sig bakom tomtemunderingen. Besökarna fick skriva tomtens namn, samt sitt egna namn på en lapp, och lägga i tomtens säck. När tjejerna spelat och sjungit klart drog vi vinnaren ur säcken, och den lapp som först hade skrivit rätt svar vann en gräddost. Och vinnare blev Ulla Ruberth! Ulla hade skrivit rätt svar på lappen, nämligen Britt-Marie "Brittis" Johansson!

Visst var tomtens besök ett kul inslag vid denna Söndagstur, jag tror nog att publiken tyckte så också.

 

I mellandagarna kör vi säsongens femte Söndagstur. Det är vid en plats där elden brann samma dag som undertecknad fyllde 45 år! Det var den 7 januari 2007, och det var den första säsongen som vi körde Söndagsturer, tidigare var ju namnet Torpturer. Tyvärr lade jag inte ut något referat eller några bilder från den säsongen.

Nu när elden återkommer till samma plats så är det Åke Carlsson som är berättare. Åke jobbade ju på leksaksfabriken som ju ligger endast ett stenkast från Strömslundsbron, men Åke arbetar och snickrar fortfarande i denna fabrik! Om detta kanske vi får höra vid nästa Söndagstur, och kanske blir det lite historia om leksaksfabriken och om labyrintspelen också, vem vet. Vägvisning blir det vid korsningen Malexandervägen/Strömslundsvägen/Gamla Timmerövägen.

VÄLKOMNA!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Askaremålen

Lyssna på Mia & Ann-Sofie

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm