Mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult, intill vägen (spår av gamla vägen)

Söndagstur den 15 december 2013

Berättare: Leif Svensson

Till den förra Söndagsturen dränktes Boxholm med omgivningar i mängder av snö, men sen kom ett väderomslag i veckan och nu är plötsligt nästan all snö borta. Så fort det kan ändra sig! Snön och vintern slog till otroligt fort, och lika fort förändrades landskapet åt andra hållet. Som Söndagstursarrangör ser jag stora fördelar i när det är barmark, arrangemangen blir betydligt lättare att arrangera då. Det har ju hänt att jag har skottat snö med skyffel till eldplatsen likaså kört med snöslunga. Snöskottning får va hur stärkande som helst, jag föredrar när skyffeln kan stå oanvänd!

Regn just när det är Söndagstur är ju dock väldigt onödigt, men dess bättre är det också ytterst ovanligt. Men till Söndagsturen den 15 december så regnade det faktiskt ganska rejält på morgonen. Jag kan bara påminna mig EN gång då det regnat på en Söndagstur, och det var på nyårsafton 2006. Då hade vi en Söndagstur vid Hagby Gård, och en del badade i en badtunna samtidigt.

Denna gången så började Söndagsturen med regn, men det upphörde ju, så det var faktiskt riktigt skönt i skogen! De som inte deltog kanske tvivlar på det, men tro mig, det var riktigt trivsamt intill brasan bland träden! Jag befarade att regnet skulle skrämma en del besökare, men uppslutningen blev klart över förväntan. Jag räknade till omkring 35 personer som kom för att ta del av ännu en Söndagstur, och att få lyssna på Leif Svensson.

Den 15 december innebar att vi hunnit fram till den tredje advent, så detta var också säsongens tredje Söndagstur. Det är därmed sex dagar kvar till vintersolståndet som infaller den 21 december. Den 12:e december gick solen ner klockan 15.08 här i Boxholm, och det gör den också idag den 15:e. Den 19:e december går solen ner en minut senare, alltså 15.09, så redan på torsdag kan man säga att det har vänt! Det beror på att det fortsätter att bli mörkare på morgnarna. Men varför det är på detta sätt, nämligen en asymmetri i solens upp och nedgångstider, det kan man läsa om på SMHI:s hemsida. Klicka bara på länken. Men på lördag den 21 december har det definitivt vänt, för då infaller ju vintersolståndet.

Säsongens tredje Söndagstur ägde rum vid en plats mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult. Där skulle elden ha tänts redan den förra söndagen, alltså den 8 december, men då fick vi veta att det var jakt i området, så det blev en omkastning i programmet. Skyttarna skulle stå uppradade utefter vägen intill där vi tänkt tända elden, så man kan väl säga att det är tur att vi har kommunikation med jägarna...

Platsen för Söndagsturen hade ingen speciell betydelse. Jag for lite fram och tillbaka i området och funderade på var vi skulle kunna ha en Söndagstur, och det fick helt enkelt bli intill vägen mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult. Jag fick se spår av den gamla vägen och som fångade intresset, och det gjorde att den platsen valdes! Någon gång har vägen alltså rätats och förbättrats men när detta kan ha skett vet jag inte alls. Bra parkeringsmöjligheter var det ju också, det bidrog också till valet av plats.

Leif Svensson hette berättaren denna den tredje Söndagsturen. Han var väl egentligen ganska tveksam till att åta sig berättaruppdraget på en Söndagstur, men till slut fick jag i alla fall ett ja till svar på min fråga. Leif och hustrun Jane är Stockholmarna som ville lämna stadslivet och flytta till tystnaden. De tittade på många tänkbara ställen att slå sig ner vid, bland annat i Västergötland, men så fick de i datorn syn på Saxabäcken i de djupa Malexanderskogarna, och de beslöt sig för att titta närmare på detta ställe. Och de kände ganska omedelbart att de hittat sitt drömställe. Tystnaden har de också hamnat vid, även om Leif menar att det inte är tyst jämt. Det är mycket fågelkvitter till exempel...
Leif Svensson har sedan han blev Saxabäcksbo blivit ett ganska välbekant ansikte i bygden. Han ses i ganska så många sammanhang. Men i början kände han inte en kotte!

Lyssna på Leif Svenssons berättande på sidan Torp- och Söndagsturer. Ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet.

Nästa söndag är det den 22 december, och det är dags för den fjärde Söndagsturen. Då tänds elden vid Marielund, Strålsnäs. Hur ni hittar dit kan ni läsa på startsidan. Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson kommer att bjuda på lite julsånger, det blir alltså ingen sedvanlig berättare nästa söndag. Men garanterat bra ändå!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult

Lyssna på Leif Svensson (längd: 24.40)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm