Vid nya tågverkstan´

Söndagstur den 5 januari 2014

Berättare: Claes Wennerqvist

En tredjedel av säsongens Söndagsturer är genomförda, och vid 2014 års första söndagstur är det således dags för säsongens sjätte "tur". Tanken att ha elden i närheten av den nyligen etablerade tågverkstan i Boxholm fanns tidigt (tågdepå lär vara det riktiga namnet). Fast jag var lite velande vad gäller den saken. Frågan var ju vem som skulle vara lämplig att stå för berättandet i så fall, och man kan ju knappast säga att området intill tågverkstan är särskilt naturskönt. Det är platt och lite intetsägande tycker jag.

På något sätt dök dock tanken upp att låta Claes Wennerqvist prata en söndag, en tanke jag nog haft tidigare år också, även om han aldrig någon gång fått frågan. Nu slog det mig dock att vi nog borde ha elden i trakten av tågverkstan en söndag, och då var det ju perfekt att låta Claes stå för berättandet. Claes jobbar numera för BEFAB och som är de som har stått för markarbetena i samband med bygget. Frågan var ju om Claes skulle ställa upp! Jag slog honom en signal, i oktober bör det ha varit, och Claes tvekade inte utan svarade jag med en gång. Det kändes kanon, det är vid sådana tillfällen det är så himla kul att greja med arrangemang som Söndagsturerna!

Det är väldigt stränga säkerhetsbestämmelser vid tågverkstan, så att ha elden innanför staketet var tyvärr inte möjligt. Vi fick hålla till utanför, men med verkstan´ inom synhåll. Byggnaden ser ganska lite ut på håll, men när man kommer intill så märker man att byggnaden är större än vad den först verkar vara. Det finns en del bilder från bygget på BEFAB:s hemsida. Klicka här för att komma dit.

Det finns ju också en tvätthall, men den var utom synhåll från där vi befann oss.

Många hade tagit sig till Boxholms tågdepå denna söndag. Det var helt klart publikrekord för säsongen! Det är svårt att säga exakt publikantal, men jag räknade till 91 personer som stod kring elden. Jag kan ha missat några huvuden då jag räknade, och någon kan har blivit räknad två gånger, men ungefär så många hade tagit sig ut till elden denna grå söndag. En hel del nya ansikten dök upp också, och det är alltid roligt! Vädret var ju riktigt skönt också (även om det var grått), för en gångs skull blåste det ju inte.

Många var också de orienterare som fick vätska denna söndag jag utesluter inte än att det kan ha varit rekord där också.

Claes Wennerqvist pratade förstås om den nya tågverkstan. Eller Boxholms tågdepå som väl är det korrekta namnet. Det är en jätteinvestering som har gjorts i området, det rör sig om 300.000 - 400.000 miljoner för Jernhusen. Jag ska inte här återge det Claes pratade om utan jag låter er lyssna på Claes Wennerqvist om ni är intresserade. Den möjligheten finns ju på sidan Torp- och Söndagsturer. Ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet.

Men stäng inte av för tidigt. Claes berättar mot slutet (då han egentligen tackat för intresset) om det största arbetsmiljöproblemet i samband med bygget, nämligen orm i området!

Till sist några ord om nästa söndag! Elden tänds då vid en torpruin, och det är vid den plats där Brostugan under Åsbo Sjögarp en gång låg. Platsen är intill vägen och en knapp kilometer väster om Åsbo Sjögarp. Mer information om platsen finns på startsidan.
Berättare nästa söndag är Ann-Sofie Johansson. Hon brukar ju prata språkhistoria, något som brukar vara VÄLDIGT populärt! Jag tror nog det blir något åt det hållet också denna gången! Lite fakta om torpet Brostugan hoppas jag kunna bjuda på också.

Kan också nämna att det blir en del kvinnliga berättare framöver. Det är Ann-Sofie, Anya Feltreuter och Cecilia Dufmats, men Mats Lönngren är inklämd mellan Ann-Sofie och Anya. Men närmast är det alltså dags för Ann-Sofie, välkomna då!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid nya tågverkstan´.

Lyssna på Claes Wennerqvist (längd: 25.49)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm