En sten som vilar på tre mindre stenar, belägen nära Skytthemsgölen

Söndagstur den 8 december 2013

Berättare: Gustaf Montelius

Det är den andra advent idag och det lackar mot jul… Och så har vi fått snö och minusgrader. Som Söndagstursarrangör är jag inte så väldigt förtjust i snöoväder som drar fram över oss. Att så skulle ske strax innan Söndagsturen vid den märkliga stenen nära Skytthemsgölen gillade jag inte alls! Just då vi skulle till den platsen ville jag INTE ha snö. Det var en orsak till att Söndagsturen vid stenen lades tidigt på säsongen. Och så drar det in ett snöoväder bara ett par dagar innan, och snön faller i rejäla mängder hela fredagen. Men när lördagen kom så beslöt jag mig för att köra som det var tänkt. Arne Sandberg i Åsbodalen ordnade med en viss plogning också vilket vi tackar för.

Platsen för elden denna söndag var ju lite speciell. Jag fick ett mail av Lennart Gustafsson tidigare under året, och så hade han bifogat bilden på en märklig sten. Stenen i säg är väl i och för sig inget märkvärdig, utan det egendomliga är att stenen vilar på tre mindre stenar. Ungefär som den mer kända Trollstenen. Lennart skrev i mailet att det kanske kunde vara lämpligt att ha Söndagstur vid stenen.

Jag besökte under hösten stenen och tyckte att vi absolut skulle ha en Söndagstur vid denna plats, även om den boxholmska "Trollstenen" låg lite otillgängligt till. Då kunde jag ju heller inte veta att det skulle bli snöoväder bara någon dag innan…
Annars veta jag ingenting om stenen, men det var ju roligt att få visa upp den i dessa sammanhang. Stenen borde ju ha ett namn också kan jag tycka. Trollstenen är ju väldigt känd, men det finns fler märkliga stenar i omgivningarna, ett bevis på detta såg vi denna söndag.

Det finns de som har forskat om detta med stora stenblock, och stenblock som vilar på mindre stenar. En man som gjort detta heter Bo Westling. Det handlar om stenblockens energier som samverkar och sådana flummiga saker. Det är nog lätt att skratta åt denne Bo Westling, men de som har träffat honom och varit med honom i skogen har åtminstone slutat att skratta…
Bo Westling har en hemsida där han berättar om detta, och ni har en länk till denna hemsida här!

Berättare vid denna den andra Söndagsturen för säsongen var Gustaf Montelius Jag frågade honom någon gång på eftersommaren över Facebook om han kunde "ta en söndag", och fick ett ja till svar direkt.

Gustaf har jobbat som missionär åt Svenska kyrkan i Afrika, och han kom att prata om en del erfarenheter därifrån. Gustafs berättande handlade mycket om magi och om häxkonster, något som Gustaf kom i nära kontakt med under hans tid i Afrika.

Det går att lyssna på Gustaf här på nätet, hans berättande spelades in och länk finns på sidan "Torp- och Söndagsturer". Ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet.

Det var väldigt intressant att lyssna på Gustaf, och ett litet annorlunda föredrag. Men det är ju just detta som är så trevligt med Söndagsturerna!

När folk drog sig hemåt hade det börjat att snöa ymnigt, precis vad meteorologerna sagt skulle ske. Snön och temperaturen på nedåt åtta minusgrader denna söndagsmorgonen, plus att Söndagstursplatsen låg ganska långt ute i skogarna, fick kanske en och annan att stanna hemma denna söndag. Men jag räknade ändå till ett drygt trettiotal intill brasan. Väldigt bra måste man ju säga! Jag såg också några tappra löpare, totalt fem stycken tror jag.

Kommande vecka ska det ju bli plusgrader, så jag kan tänka mig att det kommer att vara helt snöfritt nästa helg. Då ska vi till den plats som vi EGENTLIGEN skulle ha besökt idag den 8 december. Det blev ju som bekant en omkastning av datumen för den andra och tredje Söndagsturen.
Jag vill ju att platserna ska ligga i alla väderstreck om Boxholm, och jag funderade länge på en lämplig sydost om Boxholm, och det kom att bli i princip intill vägen mellan Bocketorp och Södra Kvisslehult. Man kan se hur vägen har dragits om just där, det är spår efter den gamla vägen i terrängen och där nånstans kan vi ju ha elden tänkte jag. Men det är absolut inte någon "märkvärdig" plats. Vägvisning är det vid Långisyna.
Berättare kommande söndag är Leif Svensson. Det är den före detta Stockholmaren som ville slå sig ner det är tyst och han valde att slå sig ner i Saxabäcken för några år sen, så jag tror nog han lyckades med sitt mål...
Han var väl inte jättepigg på att vara berättare, men sa ja till slut. "Men det blir inte mycke" sa han. Nåja, det blir säkert bra!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid stenen som vilar på tre mindre stenar

Lyssna på Gustaf Montelius (längd: 30.31)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm