Strax norr om bostadsområdet Dalen i Österskogen

Söndagstur den 9 mars 2014

Berättare: Johan Birath

Så är också säsongens femtonde och sista Söndagstur avklarad. Känslan för mig vid denna tid på året är ungefär likadan varje år. Tiden tycks gå så fort! Inte känns det särskilt länge sedan som vi tog oss till Gröna Plan intill Fårhusberget! Ingrid Norén var ju premiärberättare.

Varje söndag har det varit Söndagstur sedan dess. Jul och nyår inföll ju mitt i veckan så det fanns liksom ingen anledning att göra något uppehåll denna säsongen.

Jag tycker säsongen varit väldigt, väldigt lyckad och det brukar jag ju alltid tycka då en säsong ska sammanfattas. Det har visat sig finnas så sanslöst mycket duktiga personer som kan prata på Söndagsturer! I år var det många nya berättarnamn men de skötte sig alla utmärkt! Dessutom blev det många kvinnliga berättare denna säsongen, vilket heller inte är så himla vanligt.

Själv har jag väl blivit ganska så rejält förknippad med Söndagsturerna. Jag ser det bara som positivt. Det är väldigt kul att planera för en ny säsong, och det är roligt när säsongen pågår. Men det är samtidigt enormt skönt när säsongen är över! Det är en lättnad, och en tillfredsställelse att säsongen har rotts iland.

Det är pyssel med hemsidan och referat, och trots att det finns en berättare så säger ju jag något varje söndag också. Ibland har jag fördjupat mig i kyrkböcker för att säga något om platsen där vi är. Det gäller också att tänka på allt som ska med till skogen, såsom högtalarvästen (med laddat batteri), kameran med minneskort och laddat batteri, den ovakosponsrade gräddosten som berättaren får, en stämpel (Ovakoanställda visar sin närvaro, då kan de vinna priser) och diverse kartor och Söndagstursprogram att anslå. Jag kan tillägga att vi har en fusklapp vid dörren för att checka av allt.

Vintermånaderna är en tid då jag och Ann-Sofie inte brukar ge oss ut på några längre bortavistelser. Husvagnsutfärder brukar inte vara så lockande då, och hotellvistelser brukar vi förlägga till vår och höst. Men samtidigt blir vi ju ganska låsta av Söndagsturerna. OM vi skulle vilja gör något någon helg, så är det svårt. Söndagsturerna går i stort sett före allt! Det kan ju självklart bli Söndagstur även utan vår närvaro, men jag vill gärna vara med för att spela in berättaren, ta bilder, och skriva referat för att sedan få ut allt detta på hemsidan.

Nu kommer tiden "mellan Klas och Hylén", och vi kan ta dagarna, och helgerna, som de kommer. Vi kommer att tillbringa sista helgen i mars på ett hotell i Kristianstad. Där har förhoppningsvis våren kommit ännu längre än här! I mitten av april ska vi dessutom till Krakow, en resa tillsammans med min syster och svåger. Dessutom ska vårt kök helrenoveras, så nog kan det vara bra att inte behöva tänka "Söndagstur" också...

Johan Birath avslutade årets säsong. Detta blev det tredje året i rad som Johan får vara avslutare. Jag tycker det kan vara en trevlig tradition att Johan får fungera som ett slags vårtecken! Sista Söndagsturen brukar vi ju kalla för det säkraste vårtecknet som vi har.

Platsen för Söndagsturen hade jag förlagt till en vacker skog norr om bostadsområdet Dalen. Man fick gå stigen ut mot motionsspåren som går in från Vargstigen. Platsen betydde inget speciellt, utan jag tyckte det var ett passande område för en avslutande Söndagstur.

Christer Karlsson hade tänt elden i god tid före 10.00, men denna gången dröjde det en god stund innan folk tog sig till Söndagstursplatsen. Normalt brukar många komma innan klockan 10, men denna gången valde folk att dyka upp lite senare, kanske för att det var så nära samhället. Men det var många som ville komma ut i naturen och lyssna på Johan! Det är svårt att avgöra om det var rekord, men ett tangerat publikrekord kan jag nog anse att det var. Det är några söndagar som publiken varit mellan 90 och 100 personer, och så var det denna söndagen också. Jag räknade till drygt 90 personer, men jag kan ha missat några under räkningen, och det var ju också en del löpare som fick vätska vid platsen.

Ett underbart soligt och vackert vårväder lockade förstås ut många i naturen, och då Johan Birath är berättare vet ju alla att det blir ett intressant och underhållande föredrag! Att här försöka sammanfatta vad Johan pratade om är definitivt inte lätt! Men det handlade en del om hur barn fick förklarat för sig hur barn blev till, och i Boxholm var det inte ovanligt att barnen fick höra att de kom från "Björnamösen"! Över huvudtaget handlade föredraget mycket om barn och mycket om synen på barn på olika sätt. Till exempel om hur det påverkar att växa upp som storasyskon, mellanbarn eller lillebror/syster.

Johan har ju en unik berättarförmåga, och han kryddar ju sina föredrag med anekdoter och mycket humor. Denna gången halkade Johan in på en sann historia då han som barn lekte med en drake och lyckades sätta draken på centralantennen till flera lägenheter. Detta var mitt under fotbolls-VM (troligen 1966 tror Johan) så det blev "myrornas krig" överallt berättade Johan...

Johan höll på i ungefär 45 minuter, och inte minsta tankepaus behövde han. Det går INTE att lyssna på Johan via hemsidan. Han ville inte bli inspelad förra året, detta beroende på att han ju har som extraknäck att hålla föredrag på olika håll, så jag frågade honom inte ens om denna gången om jag fick spela in.

Solen stiger allt högre på himlen om dagarna, och själv ska jag under våren inte fundera på några Söndagsturer. Men jag kan förstå om många undrar om "turerna" kommer tillbaka. Jag har aldrig lovat något efter att en säsong tagit slut, men jag tror nog att jag, precis som många andra, skulle sakna samlingarna kring elden i skogarna runt Boxholm, om de inte fanns! Det svåraste i planeringen tycker jag alltid är att hitta 15 berättarnamn. Nu har dock min fru Ann-Sofie lovat att jobba med den biten. Hon tycker att jag ska jobba med platserna, så ordnar hon med namnen. Jag utesluter väl inte än att det blir samarbete med berättarnamnen ändå, men jag tycker att hennes idé låter mycket bra. Så jag har trots allt stora förhoppningar på att Söndagsturerna drar igång igen den 30 november...

Men ett stort tack till alla som besökt en eller flera Söndagsturer under året! Utan det fantastiska intresset skulle det inte vara kul att jobba med detta! Tack än en gång!!!

Klas Johansson

 

 

Se bilder från söndagsturen i Österskogen

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm