Ängsmark, 200 meter nordväst om Långliden

Söndagstur den 26 januari 2014

Berättare: Anya Feltreuter

Hagmarkerna kring Långliden är ju ett sällsynt vackert område i vår trakt, mest beroende på Karl-Erik "Kalle i Långliden" Karlssons fantastiska gärdesgårdar. Jag ville ju ha elden någonstans söder om Boxholm och sneglade då på kartan över området vid Långliden. Efter rekognosering i höstas så fastnade jag för en plats ett par hundra meter nordväst om gården. Platsen kunde alltså egentligen ha blivit var som helst kring Långliden, men jag tyckte det blev riktigt bra med elden intill skogsbrynet och med utsikt över ängarna. Hade jag vetat att vinden skulle komma från nordost denna söndag så hade kanske platsen blivit en annan. Det var 3-4 minusgrader, ganska lagom för en januaridag, men vinden gjorde att det kändes kyligare. De flesta vet ju att man måste klä på sig rejält när man beger sig på söndagstur, men alla verkar inte riktigt tänka på det... Nu hade Lena Molin och Patric Johansson gjort en riktigt varm och skön brasa på den natursköna platsen, så alla fick nog ändå en trivsam Söndagstur.

Och "alla", det var närmare 60 personer. Jag räknade till strax under 60 personer som stod runt elden och lyssnade på berättare Anya som hade berättaruppdraget denna den nionde Söndagsturen för säsongen. Dessutom var det en hel del orienterare som fick sin vätska vid Söndagsturen. Jag kom fram till att de var åtta personer, men en viss reservation vill jag lämna på den punkten.

Detta var ju den sista Söndagsturen i januari, och dagarna blir allt längre. Just denna dag går solen ner exakt en timma senare jämfört med när det var som mörkast, alltså strax innan jul.

Långliden är ett namn som ju kan översättas till "Långbacken" alltså gården vid den långa backen. Och det är ju en ganska brant backe vid gården något som besökarna garanterat upptäckte. Så det är lätt att förstå namnets uppkomst.

Hur gammal gården Långliden kan vara är omöjligt att veta, men den finns med på Jean de Rogiers karta från 1660. Det finns också en karta över Långliden och dess ägor från 1693, den kan ni titta på här! Men gården kan säkert vara ytterligare några hundra år äldre.

Under rekognoseringen av platsen i höstas blev jag lite fundersam. Sven Törnqvist uppmärksammade ju en mängd fornminnen vid Lagnebrunna för ett antal år sedan, fornminnen som ju inte var dokumenterade. Och när jag såg stensamlingarna i hagmarken ganska nära den planerade Söndagstursplatsen, så funderade jag på om stensamlingen också kunde vara ett odokumenterat fornmin! Nu kanske det bara ÄR stenar som samlats ihop för att få odlingsmark, men i början av veckan så mailade jag en bild på stensamlingen till en arkeolog hos Länsstyrelsen i Östergötland, Malin Svarvar heter hon. Hon kontaktade mig i våras med frågor om hälskällan i Österskogen så jag visste ju att hon varit här i boxholmstrakten en hel del och undersökt markerna.
Svaret som jag fick var:
Det är aldrig lätt att bedöma något bara från en bild men rent spontant misstänker jag att det rör sig om ett röjningsröse/odlingröse. Säker kan jag ju dock inte vara förrän jag besiktat lämningen i fält. Jag lägger till din karta och bild i mappen över ärenden i Boxholmstrakten som ska fältbesökas under år 2014.
Vi får se vad hon och arkeologerna kommer fram till. Lite längre bort i hagmarkerna finns en kulle med en fördjupning mitt på och det sägs att det är en kammargrav. Den är heller inte dokumenterad men jag nämnde detta också för Malin Svarvar.

Annars är det riktigt spännande att surfa runt på Riksantikvarieämbetets Fornsök. Prova gärna!

Anya Feltreuter hette dagens berättare. För de som besöker biblioteket i Boxholm så är Anya ett välbekant ansikte, hon är ju sedan en tid bibliotekets chef. Hon har väl aldrig varit så flitigt sedd på några Söndagsturer, men undertecknad har ju haft en del med biblioteket att göra på senare tid (har hållit släktforskningskurser där) så det låg nära till hands att fråga Anya om hon kunde tänka sig att prata en söndag. Hon tvekade inte en sekund, "det måste väl vara ett hedersuppdrag" sa hon. Jättekul att få ett sådant svar!

Anya bor med sin familj på Wrangels väg i Boxholm. En familj som förutom henne själv består av man, barn, katter och sedan igår också av en hund!

Anya berättade en hel del om sig själv, hennes bakgrund och hur hon hamnade i Boxholm. Vi fick veta att familjen trivs jättebra, och det var förstås roligt att höra. Självklart pratade hon också en hel del om bibliotek och hur viktigt det är att vi läser, och framförallt läser för våra barn! Bland annat.

Ni kan lyssna på Anya Feltretuer via sidan Torp- och Söndagsturer. Ändra i menyn direkt efter säsongens söndagstursprogram.

 

Nästa söndag är det dags för säsongens sydligaste Söndagstur. Då brinner elden intill Svartån, en bit norr om Laxberg. Läs den utförliga beskrivningen av platsen på startsidan. Välkomna då!!!

 

 

Klas

Se bilder från söndagsturen 200 meter nordväst om Långliden

Lyssna på Anya Feltreuter (längd: 14.31)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm