Nära vägen mellan Gröndalen och Kohagen

Söndagstur den 19 januari 2014

Berättare: Mats Lönngren

När Söndagsturerna planeras så är ju tanken att ha elden i alla riktningar från Boxholm och gärna på platser där vi inte varit tidigare. Att det är någon form av sevärdhet är ett plus, men det är absolut inte nödvändigt. De sevärdheter som finns har vi ju vid det här laget varit vid också. Platsen ska gärna vara lättillgänglig, och är det dessutom en plats där flertalet aldrig varit tidigare så är det ännu bättre.

Att hitta platser som uppföljer alla dessa önskemål är snudd på omöjligt numera, så när undertecknad väljer platser så får det bli en kompromiss. Gick det att titta in i framtiden och se hur snötäcket kommer att bli så vore det ju enklare att välja platser. Likaså om man vet hur vindarna blåser. Nu är jag många gånger försiktig och undviker att ha elden där vissa måste ta sig in på vid små skogsvägar som normalt aldrig plogas.

 Nordväst om Boxholm och i Hagebytrakten ville jag absolut ha en Söndagstur, men det tog tid innan jag hittade en lämpig plats. Det fick verkligen bli en kompromiss, jag valde helt enkelt en liten höjd i hagmarken precis norr om den gamla Hagebyvägen. När jag undersökte platsen i höstas så tyckte jag det var en vacker plats för elden. Utsikten bort mot Gröndalen är fin tänkte jag, ja, man ser ju ganska långt åt alla håll.

Men när söndagen väl var här så hade eldansvarige Lennart tänt elden på andra sidan vägen, inne i skogen. Det gjorde han ju dock rätt i! Lennart tyckte att det blåste fruktansvärt kallt på kullen, vinden låg på så att den blåste genom märg och ben, därför valde han en lugnare plats, inne i skogen. Där var det lugnt och skönt, perfekt helt enkelt.

Säsongens Söndagsturer började med barmark och milt väder. Den andra Söndagen var det kallt och massor av snö, men därefter följde fyra söndagar med barmark och milt väder. Vissa gånger var det väldigt blåsigt också. Till förra söndagen (den 12 januari) var kylan och snön tillbaka och det var ett väder som höll i sig även till denna söndag. Det är förstås till stor glädje för alla vintersportare, och det rådande vädret har väl sina poänger kanske... Men en Söndagstursarrangör vill ha måttligt med snö, så det behöver INTE komma mer nu.

Mats Lönngren hette berättaren denna söndag. Han har haft uppdraget ett par gånger tidigare. Han pratade en snöig vinter vid Lagnebrunnaeken, det var den 28 januari 2007. Sen pratade han också intill bäcken nära Sörbäck, det var den 24 februari 2008.

När jag frågade Mats i höstas om han kan prata en söndag i vinter så föreslog jag att han kan prata orienteringsminnen. Mats har massor av minnen från sitt liv som orienterare, och många av dessa har han skrivit ner, bland annat till en jubileumsskrift som togs fram till Boxholms OK:s 75:årsjubileum 2009. (klicka för att få upp skriften på din dator. Mats historier börjar på sidan 28). Mats lyssnade på mitt önskemål, så hans berättande handlade om orientering, och en hel del minnen från hans orienteringsliv, många komiska sådana. Mats har som sagt skrivit ner mycket, men det visade sig att han kunde framföra historierna muntligt på ett suveränt sätt också. Det blev verkligen en lyckad Söndagstur!

Mycket folk i publiken var det också. Jag försökte räkna publiken en stund innan Mats fick ordet, och landade då på drygt 70 personer. Så mellan 70-80 var det nog som lyssnade på Mats. Vätskebehållarna var en bit bort så jag såg aldrig hur många löparna var, och det blev heller ingen bild på dessa. Men en viss rörelse var det vid vätskebehållarna.

Det går att lyssna även på Mats Lönngrens berättande. Gå till sidan Torp- och Söndagsturer, och ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet. Även denna gången missade jag lite grann av början av framförandet, men det mesta blev i alla fall med, till exempel Mats alla orienteringsminnen.

Kommande söndag är det dags för säsongens nionde Söndagstur. Då kan vi lyssna på vår nya (relativt nya i alla fall), bibliotekschef Anya Feltreuter. Elden brinner i en vacker hagmark nordväst om Långliden. Se startsidan för mer förklarat av var elden brinner.

 

Klas

Se bilder från söndagsturen mellan Gröndalen och Kohagen

Lyssna på Mats Lönngren (längd 17:29)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm