Marielund, Strålsnäs

Söndagstur den 22 december 2013

Sång och pianospel: Mia & Ann-Sofie (Maria Holmqvist och Ann-Sofie Johansson)

Jag är precis hemkommen från säsongens fjärde Söndagstur då detta skrivs. Det är också den fjärde advent, så om bara två dagar är det dopparedan!

Denna söndagstur var helt klart en av de blåsigare som vi upplevt! Kring tiotiden kom en hel del regnstänk också och vinden friskade i enormt, och då togs beslutet att placera elden längre in mot skogen där det verkade vara NÅGOT lugnare. Annars var tanken att ha eld och musik längre ut på planen. Lite synd att det blev så, men vädret rår vi inte över. Regnet upphörde som väl var och himlen var ju mest blå under Söndagsturen, men vinden avtog inte! Det blåste enormt, och jag kan bara påminna mig om en Söndagstur som varit lika blåsig, och det var den dagen då Per svepte in över Götaland.

Denna säsongen med Söndagsturer har börjat med väldigt varierat väder kan man säga. Milt, vackert och lugnt den första söndagen, full vinter och massor av snö den andra söndagen, regnigt den tredje söndagen, och blåsigt den fjärde...

I går, den 21 december, så inföll vintersolståndet, så nu går vi mot ljusare tider igen! Många tror att solens upp- och nedtider står helt stilla kring vintersolståndet, men eftermiddagsljuset kommer faktiskt tillbaka riktigt snabbt nu. Det tycker jag känns bra! Idag den 22 december försvinner solen klockan 15.10 nånstans borta i horisonten, men redan på nyårsafton går solen ner åtta minuter senare jämfört med idag. Och den 27 januari har vi fått tillbaka en timma mer eftermiddagsljus, då går solen nämligen ner klockan 16.11 i Boxholm.

Säsongens fjärde Söndagstur ägde rum vid Marielund. Det är namnet på den stuga som sedan några månader tillbaka hyrs av Pontus Svanström och Frida Adolfsson. Pontus är undertecknads systerson, så därför gick det bra att hålla till vid Marielund. Pontus och Frida var inte hemma i samband med Söndagsturen, men de beräknas komma hem senare under dagen. De har varit och åkt skidor i Sälen, en del gillar ju det där med skidåkning…
Att Söndagsturen förlades till Marielund söndagen innan jul, berodde på att vi behövde låna lite el, nämligen till ett elpiano! Förra året så hade vi ju Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson som spelade och sjöng några julsånger precis innan jul, och det där tyckte vi var så trevligt så detta koncept beslöt vi oss för att upprepa i år! Och tjejerna tyckte också det var trevligt så de hade inget emot att uppträda med julsånger en söndagsförmiddag innan jul också i år.

Marielund kändes som en utmärktplats för en Söndagstur med julsånger så här två dagar innan julafton. Vi fick el till pianot, men samtidigt en viss skogs- och naturkänsla på denna plats. Och utsikten över nejden från Marielunds gårdsplan är inte alls dum.
Julsånger vid den sista Söndagsturen innan jul är ju väldigt trevligt, och tjejerna ställer upp med bara en gräddost som belöning. Det gör att de gott kan få lite reklam här tycker jag!

Mia och Ann-Sofie underhåller gärna med sin sång och sitt pianospel hos olika föreningar, företag och privatpersoner, men lite mer än en gräddost vill de ju helst ha... Ibland på somrarna kan man höra duon när de spelar på S/S Boxholm II. I andra sammanhang (än vid Söndagsturer) så är det mycket sånger av Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Povel Ramel, Gunnar Hoffsten, Barbro Hörberg (för att nämna några), men vid denna Söndagstur blev det sånger med julkaraktär…
Vid Söndagsturen fanns det tillgång till broschyrer om Mia & Ann-Sofie. Den kan ni klicka upp (och även skriva ut) här om ni vill.

Blåsten gjorde det besvärligt för tjejerna att framföra sina julsånger, men de klarade det trots allt jättebra ändå! Mia hade ingen medhörning, ljudet blåste bort för henne, och Ann-Sofie hade problem att ha rätt blad i nothäftet framme. Blåsten ville gärna bläddra i pappren. En gång flög ett notblad i väg, och mot slutet var det nära att hela notstället for i väg med vinden. Men det var ändå trevligt att programmet kunde genomförs som det var tänkt och det blev en jättebra Söndagstur!

Det går att lyssna på Mia & Ann-Sofie på sidan Torp- och Söndagsturer (ändra i menyn efter årets program), men ljudet är ganska uselt. Inspelningen råkade fortsätta en stund också efter att tjejerna slutat, men Stilla natt är den sista sången.

Mellan 50 och 60 personer hade tagit sig till Marielund, Strålsnäs för att lyssna på Mia & Ann-Sofie. Dessutom var det, enligt uppgift, tolv löpare som fick sin vätska vid Marielund.

Nästa Söndag är det Söndagstur i Boxholms tätort. Men det är ändå en Söndagstur i skogen, och dessutom på en otroligt vacker plats. Utsikten över samhället är... om inte storslagen så i alla fall väldigt fin. Ni hittar mer utförlig beskrivning på startsidan.

Berättare nästa söndag, alltså den 29 december är Jan Holmbom.

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Marielund Strålsnäs

Lyssna på Mia och Ann-Sofie (längd: 42.35)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm