Hermanekulle

Söndagstur den 2 mars 2014

Berättare: Lena Bruzæus

Föreningen Krafttagets hemsida säckade ihop i början av veckan, vilket kändes som en mardröm. Många vill ju ta del av bilder och referat från Söndagsturerna, så tajmingen för haveriet var verkligen inte bra! Det var egentligen två fel som inträffade. Ett av felen var att en transformator till servern där hela Krafttagets sajt är placerade gick sönder. Ett annat fel var några inställningar som var tvunget att justeras, men det ska jag knappast fördjupa mig i här. Hur som helst så har vi lyckats åtgärda felen och nu är ju, som ni märker, hemsidan igång igen! Det gick snabbare än vad vi ett tag befarade. Stefan Vedeja löser det mesta av det tekniska, annars så skulle det inte gå!

Ett få ihop 15 berättarnamn till en säsong med Söndagsturer är ju inte helt enkelt, även om namnen droppade in relativt smidigt till denna säsongen. Till detta bidrog bland annat Ingrid Norén. Dels så lovade Ingrid att själv prata en söndag (vilket hon gjorde vid premiären), och dels så hade hon ett förslag på berättarnamn, nämligen Lena Bruzæus. Ingrid hade pratat med Lena om Söndagsturerna, så Lena visste vad det handlade om när jag ringde henne. Lena Bruzæus har Hermanekulle intill Åsbo kyrka som fritidsbostad, och min idé var att förlägga Söndagsturen dit, vilket var okej för Lena. Normalt bor Lena Bruzæus i Staffanstorp i Skåne.
För några år sedan hade vi en Söndagstur vid Herrmannekulle, en gång i tiden en gård belägen intill Svartån norr om Strålsnäs säteri. Lenas stuga heter alltså precis likadant, men stavningen skiljer sig åt, Lenas stuga ska stavas Hermanekulle enligt Lena. Detta att det finns två platser i Åsbo som heter på samma sätt, har nog verkat förvillande för många och det har förvillat mig också. Men så är det alltså, och varför det har blivit så kan man fundera över. Lenas stuga har troligen fått sitt namn efter Hermann Fredriksson berättade Lena, men kanske hade han det gamla Herrmannekulle i tankarna när stugan fick sitt namn.
Lena fick välja datum för Söndagsturen vid Hermanekulle och hon valde alltså den 2 mars. Säsongens näst sista Söndagstur.
Varefter Söndagsturerna rullar på brukar jag vissa söndagar rapportera om solens nedgång. Söndagsturen strax innan jul kunde jag berätta att solen gick ner klockan 15.10, men att det hade vänt och att vi gick mot ljusare tider igen. Vid denna den näst sista Söndagsturen kunde jag se i min telefon att solens nergång var klockan 17.30! Nog är det underbart!

Många hade tagit sig till Hemanekulle den disiga och första söndagen i mars. Just första söndagen i mars får vi alltid konkurrens av Vasaloppet på TV, men många föredrar en förmiddag i naturen framför TV-soffan. Jag räknade till strax under 60 personer kring elden, och flera orienterare var ute och löptränade och fick vätska på Klockaregårdens trappa (grannhuset).

Lena berättade en del om Hermanekulle, men framförallt om sitt liv. Hon har haft ett oerhört händelserikt, och som hon sa, roligt liv!

Berättarna under vintern har spelats in med en diktafon, och jag har lagt ut ljudfilen här på Krafttagets sajt. Även Lena Bruzæus har spelats in, och för att lyssna på hennes berättande får ni gå till sidan "Torp och söndagsturer". Det bör ni absolut göra om ni inte var med och lyssnade på henne intill elden! Ändra i rullisten som finns precis efter årets Söndagstursprogram.

Till sist några ord om nästa söndag. Då är det den 9 mars, och säsongens sista Söndagstur. Det är det absolut säkraste vårtecken som vi har!
Det har blivit en liten tradition att Johan Birath avslutar säsongerna, och så blir det även denna gången. Platsen är ju norr om bostadsområdet Dalen, det vill säga en bit ut i Österskogen. Mer information om platsen hittar ni på startsidan. Välkomna!!!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Hermanekulle

Lyssna på Lena Bruzæus (längd: 38.39)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm