Hembygdsgården Boden

Söndagstur och skogsdag den 9 februari 2014

Arrangör: Ekeby Hembygdsförening, Föreningen Krafttaget, Boxholms Orienteringsklubb, Boxholms skogar, LRF

(ingen sedvanlig berättare vid denna söndagstur)

Det ringde i telefonen hos undertecknad i höstas. Inget konstigt med det, men vid det samtal som jag tänker på så hade jag Anders Montelius i andra änden. Anders undrade om jag hade programmet klart till vinterns Söndagsturer. Det hade jag inte, i det läget saknade jag berättarnamn till tre eller fyra söndagar vill jag minnas.

Anders föreslog att en Söndagstur kunde förläggas till Ekeby Hembygdsgård, det vill säga till Boden mellan Ekeby kyrka och Öringe. Han menade att det är så väldigt lite aktiviteter vid den idylliska hembygdsgården. Förutom ett midsommarfirande varje år så händer det inte mycket mer vid Boden. Anders idé var att visa upp det som finns vid Boden, och samtidigt ha körning med häst samt en del andra aktiviteter.

Jag tyckte att idén som Anders Montelius hade lät riktigt bra! Visst händer det väldigt lite vid den fina hembygdsgården, så att förlägga en söndagstur dit innebar ju en möjlighet att lyfta fram den natursköna platsen, och den välvårdade hembygdsgården. Även om vi egentligen höll oss lite vid sidan av hembygdsgården, nämligen på södra sidan om grusvägen.

Då visste jag inte riktig hur Anders hade tänkt sig dagen rent organisatoriskt, det vill säga om någon skulle prata som vid en vanlig Söndagstur. Sen dök det upp ett program, och det visade sig att även Boxholms skogar och LRF var medarrangörer, och Söndagsturen hade blivit en skogsdag! Fast jag har ju själv föredraget att kalla det för "Söndagstur och skogsdag".

"Körning med häst, skogsavverkning med gamla redskap, transport med veterantraktor, mat och kaffe över öppen eld och visning av hembygdsföreningens byggnader och samlingar", det var vad affischer inbjöd till. Någon berättare som till en vanlig Söndagstur var det inte planerat. Jag ansåg att detta inte heller behövdes, och jag informerade ju om detta på lite olika sätt. Tyvärr var inte vädret med oss riktigt, det kunde ju ha varit bättre. Dagen började med regn, men som övergick i blötsnö, men mot slutet av förmiddagen klarnade vädret faktiskt upp. Men trots lite halvdåligt väder och OS på TV så var det många som tagit sig till hembygdsgården. Jag räknade aldrig alla som var där, det kändes alltför besvärligt, men det kändes som publiktillströmningen var som till en mycket välbesökt Söndagstur. Kanske det var ett 70-tal på plats?

Jag tycker det blev en trevlig Söndagstur och skogsdag vid Boden. Anders Montelius tog på sig högtalarvästen och hälsade välkommen, och Magnus Johansson tog senare över västen och intervjuade bland annat Karl-Erik "Kalle i Långliden" Karlsson om gamla tiders skogsbruk. Det fanns också möjlighet att själv testa gamla skogsbruksredskap, för att känna hur skogsarbetare förr i tiden hade det.

Roger och Heidi Axelsson hade sin ardenner Balder, 7 år på plats, och körde ut massaved från skogen på gammalt vis. Egentligen hade vi en enorm tur att det fortfarande låg snö kvar på åkern så att demonstrationen med häst och släde kunde göras!

 Johan Gustafsson hade tagit en av sina 11 veterantraktorer till Boden. En grön Bolinder-Munktell från 1956 och utrustning för att vinscha timmer med.

Kommande söndag kör vi en mer "normal" Söndagstur igen Då tänds elden i en vacker hagmark norr om gården Stortorp belägen väster/sydväst om Boxholms tätort. Från platsen skymtar Sjögarpesjön mellan växtligheten i hagen. Berättare är Håkan Jutterdal, en man som brinner för glesbygdsfrågor. Ni kanske minns då Håkan pratade den 22 januari 2012.

Välkomna!

 

Klas

Se bilder från Söndagsturen och skogsdagen vid hembygdsgården Boden

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm