Hagmark mellan Sjögarpesjön och Stortorp

Söndagstur den 16 februari 2014

Berättare: Håkan Jutterdal

Efter en söndag där Söndagsturen förvandlades till en Skogsdag var nu ordningen återställd och det blev en mer normal Söndagstur. Det vill säga en eld i skogen och en berättare.

Och tiden rusar på i en rasande fart, och nu måste man ju säga att Söndagsturerna kommit fram till slutspurten! Efter denna "tur" återstår ju endast tre stycken.

Att vi nu kommit en bit in på det nya året märks också på solens upp och nedgång. Min sol-app i telefonen visar att idag, den 16 februari, går solen ner klockan fem! Eller klockan 16.59 om vi ska vara riktigt noga, men det är en viss skillnad mot 15.08 några dagar innan jul... Och nu går det riktigt fort mot ljusare tider!

Elden brann denna söndag i ett gammalt kulturlandskap och när jag rekade lämpliga platser så tyckte jag det var vackert i denna hagmark, och det tycker jag fortfarande. Sjögarpesjön låg en bit längre fram mot norr, och det var god sikt åt alla håll. Platsen dög mer än väl för en Söndagstur ansåg jag. Många pratade också om vilken vacker plats som jag valt.

Om gården Stortorp finns det säkert mycket att berätta om man fördjupar sig i kyrkböcker och annat. Jag har inte grävt ner mig jättemycket, men en liten titt i husförhörsböckerna har jag trots allt gjort. Jag vet inte när gården kom till men den är ju garanterat betydligt äldre än vad som går att "se" i husförhörsböckerna.

År 1869 flyttade Johannes Carlsson och hans hustru Johanna Svensdotter från Stortorp till Lilla Svenstorp. Det måste vara den stuga som vi torpmärkte förrförra året, och som ligger nära torpet Svenstorp (till höger). En dotter följde med dit, medan många andra barn var utflugna.

Till Stortorp flyttade i samma veva Anders Peter Johansson, född 1844 och hustrun Hedda Sofia Svensdotter född 1847. De hade med sig sonen Carl Pontus född 1869, så han måste ju då ha varit nyfödd. Innan de flyttade till Stortorp bodde de i Rövaretorp.

Men familjen växte snabbt! Jag kom fram till att de fick totalt 12 barn! På den tiden var det ju vanligt att barnen dog i unga år, men Anders Peters och Hedda Sofias barn tycks ha klarat sig bra! Och familjen kom att stanna länge i Stortorp, men varefter barnen blev stora så kom de förstås att lämna boet. I 1900-talets första församlingsbok är ordet arrendator överstruket vid Anders Peter, och längre ner står Ernst Algot Rydberg som arrendator. Han var född i Gränna, men kom till Stortorp som inflyttad från Svanshals år 1909. Hustrun Anna Sofia Andersdotter kom också från Svanshals, men hon var född i Ekeby. Tre barn har de med sig när de flyttar in i Stortorp. Det tidigare arrendatorsparet bor kvar i Stortorp, men bara en av döttrarna, Hulda Charlotta, bor kvar på gården, övriga barn har flyttat. Först år 1926 lämnar dottern Hulda Charlotta Stortorp, hon är då 49 år. I kyrkboken står hon skriven under Valsverket som hushållerska. Modern Hedda Sofia Svensdotter hade avlidit fyra år tidigare, och Anders Peter Johansson slutade sina dagar år 1930. Han var då 88 år, och han hade bott i Stortorp i ungefär 62 år!

Den första Rydbergaren i Stortorp, Ernst Algot avled redan 1915, alltså 6 år efter att han kom till Stortorp. Orsaken var lunginflammation enligt dödboken. Men hustrun hette nu också Rydberg liksom barnen, så namnet kom att leva vidare...

När jag studerade SMHI:s radarbilder på morgonen denna söndag så kunde jag konstatera att det regnade lite överallt i Götaland. Men i västra Östergötland var det uppehåll! Faktum är att det blev en riktigt skön förmiddag. Temperaturen låg på 4-5 plusgrader, och trot eller ej men solen gjorde vissa ansträngningar att visa sig, även om den oftast var gömd bakom molnen. Men vädret fick nog en och annan att få vissa vårkänslor...

Och OS på TV fick garanterat en och annan att välja TV-soffan framför en sväng till hagen vid Stortorp. Jag räknade till 32 personer kring elden, och det kan vara den lägsta siffran i år. De första Söndagsturerna i december hade också en publik på mellan 30 och 40 personer.

Var och en gör ju som de vill, men de som kom till Stortorp tror jag inte ångrar sitt beslut. Det var ju riktigt trivsamt och det var väldigt trevligt att lyssna på Håkan Jutterdal, dagens berättare. Håkan är intresserad av glesbygdsfrågor, och han arbetar för föreningen "Hela Sverige ska leva", det var något han pratade kring. Han berättade också om ett solcellsprojekt i den bostadsrättsförening där han bor. Men jag tycker att ni själva tar och lyssnar på Håkan, hans berättande är inspelat. Gå till sidan Torp- och Söndagsturer, och ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet.

Nästa söndag är det dags för "Brittis" Johansson att för första gången få prata på en Söndagstur. Hon är ju som bekant numera kommunalråd i Boxholms kommun. Brittis ville ha uppdraget sent på säsongen, "så jag får höra vad de andra pratar om" sa hon...

Mer information om nästa söndagstur hittar ni på startsidan. Välkomna då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen i hagmarken mellan Sjögarpesjön och Stortorp

Lyssna på Håkan Jutterdal (längd: 23.07)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm