Gröna plan vid Fårhusberget

Söndagstur den 1 december 2013

Berättare: Ingrid Norén

Hösten har gått, och Söndagsturerna är åter här. Att Söndagsturerna åter startat upp innebär ju att vi nåt fram till skarven av november och december. Det är så att säga ett säkert vintertecken, precis som att det är ett säkert vårtecken då den femtonde och sista Söndagsturen är här. Då har vi nåt fram till den 9 mars.

Att det skulle bli en ny säsong med Söndagsturer var inget självklart. Visserligen hade jag väl ingen allvarlig tanke på att hoppa av Söndagstursprojektet, men just då en säsong tagit slut vill jag tänka på andra saker och smälta den säsong som just klarats av. Jag tycker ju det är roligt med Söndagsturer och det är roligt att planera och jobba med detta, och tillfredställelsen är stor då en ny säsong är färdigplanerad liksom då den är genomförd och kan summeras. Men det är en hel del pyssel, och varje söndag under vintern är uppbokade av dessa "turer".

Det som känns mest bekymmersamt då en säsong planeras är att få ihop berättare till 15 söndagar. Till denna säsongen har det gått förvånansvärt smidigt. Namnen har "ramlat in", och listan blev komplett riktigt tidigt.

Denna säsongs premiär förlade vi till en plats som kallas för "Gröna Plan". Det är ett litet kärr med ovanligt grönt gräs, även om så inte riktigt är fallet längre efter att skogsmaskiner for fram i och omkring kärret för några år sedan. Vid Gröna Plan hade vi en Torptur (Söndagsturernas föregångare) den 1 december 2002, alltså för exakt 11 år sedan. Vi skulle också ha elden vid Gröna Plan den 27 januari 2008, men det var just den vintern som gallringsarbete utfördes i området, vilket gjorde vägen förbi Fårhusberget och Gröna Plan till rena lervällingen. Så den gången flyttades elden till uppe på Fårhusberget.

Denna gång tog vi oss dock till Gröna Plan. Det är en plats med en speciell historia. Historien har (den idag bortgångna) Marianne Molin spridit vidare. Marianne i sin tur hade fått historien av Birgit Johansson. Eller av "Birgit i Skäggenäs" som Marianne kallade henne (och som körde posten förr). Historien har en gång i tiden skrivits ner av Birgit mammas morfar, och som var född 1858. Han bodde tidigare i Lagnebrunna, vilket han flyttade ifrån 1922.

Så här lyder anteckningarna:

Min sagesman berättade att han år 1865 skjutsade lantmätare Marin, bosatt i Freggestorp i Åsbo socken, därifrån till Korskälla. Då han fick se korset vid källan sade han: Det är roligt att se att folk vårdar om våra gamla fornminnen, och icke låter dessa förfaras. Här är platsen där prinsessan på sin resa genom landet vilade sig och blev angripen av den så kallade korssjukan och dog där på platsen. Till minne härav restes ett kors på platsen, som återfinns än idag.
Sedan sade han:
Nu ska vi gå och söka upp General Lagerbjälkes grav. Mitt inne i Lagnebrunnas södra skog finns en plan, 40 meter lång 15 meter bred, som kallas Gröna Plan. Där finns ingen skog eller buskar, men en tät gräsmatta.
Där var upprest en hög rund sten med ett inhugget G L. Sägnen berättar att general Lagerbjälke styrde på 1540-talet under Dackefejden och begravdes där. Även en stor skatt skall finnas där. I ändamål att uppsöka denna skatt begav sig två personer dit julafton 1896, och började gräva, men innan arbetet krönts med framgång eller avslutats, blev de skrämda av 2 julgranshuggare, som av en händelse kom förbi och varsnade dem. De tog till flykten. När våren sedan kom föll stenen ner i gropen och är sedan dess inte synlig mera.

Klicka här för att se en kopia av brevet.

Jag räknade till 35 personer som tagit sig till Gröna Plan denna soliga, milda men lite blåsiga första advent. Det var ett riktigt vackert väder, och på kanten av Fårhusberget var inte vinden något problem. Även ett gäng med orienterare smet förbi folksamlingen, de får ju vätska vid Söndagsturen.

Undertecknad hälsade välkommen och berättade ovanstående historia om Gröna Plan. Jag kan också tillägga en fundering jag har och som jag glömde att nämna i skogen. Det finns en torpruin nära Fårhusberget, och den heter Lagerhult. Jag vet inte alls varifrån detta torp fått sitt namn, men man kan ju undra om det har något samband med Lagerbjälke som är omnämnd ovan.

Ingrid Norén hette dagens berättare. Hon hade ju gärna sett att hon fått prata i en lövskog, men jag tycker det funkade utmärkt vid Gröna Plan också. Ingrid pratade om tio stycken olika lövträd och berättade om deras knoppar och löv och vad som skiljer dessa åt. Hon hade också med sig bilder, men även kvistar från de olika träden. Det var ett jättetrevligt och väldigt intressant föredrag som Ingrid höll.

Ni kan lyssna på Ingrid på sidan "Torp- och Söndagsturer". Ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet.

 

Nästa Söndag är det den 8 december, och då brinner elden intill en märklig sten belägen ganska nära Skytthemsgölen. Observera att det INTE är annonserat så i det ursprungliga programmet som fanns i Boxholmsbladet. Datumen för den andra och tredje Söndagsturen är omkastade, detta på grund av en jakt vid Södra Kvisslehult.
Men om ni åker förbi återvinningscentralen och vidare mot Åsbodalen så kommer ni rätt nästa söndag. Det blir en liten bit att gå, men tar ni det lugnt så ska det nog inte vara några problem. Berättare nästa söndag är Gustaf Montelius.
Välkomna tillbaka då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Gröna plan

Lyssna på Ingrid Norén (längd 25:59)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm