Finnhemmet

Söndagstur den 23 februari 2014

Berättare: Britt-Marie Johansson

Intill Finnhemmet har vi tidigare aldrig haft någon torp- eller söndagstur, varför vet jag egentligen inte. Till denna säsongen kom jag dock att göra en röd markering på kartan intill Finnhemmet, ett tecken på att det upphöjts till en Söndagstursplats!

När jag rekade platserna och besökte Finnhemmet så upptäckte jag att torpet var helt övergivet. Det var en ledsam syn, och det verkar som att förfallet gått ganska fort. På baksidan av stugan stod ett fönster helt vidöppet. Samtidigt ska man visa respekt för byggnader som till synes verkar övergivna, och inte klampa intill hur som helst.

Finnhemmet var bebott till en bit in på 1990-talet. "Kaj i Finnhemmet" är det många boxholmare som minns, och han var den sista som bodde i stugan. Hans namn var Kaj Carlsson och han var född i Backaryd Blekinge län den 13 augusti 1923, och han dog på servicehuset Bjursdalen den 28 juli 1998.

Med programmet "Sveriges befolkning 1970" kunde jag se att följande personer bodde i Finnhemmet detta år (årtalen är födelseår):
Kaj Åke Conrad Carlsson 1923-08-13

Anna Margit Carlsson 1917-01-22
Kaj Olof Bernhard Carlsson 1948-07-01
Kent-Åke Wärner Carlsson 1953-02-12
Sten Ove Konrad Carlsson 1957-03-16
Anna Margit Carlsson dog på Bjursdalsvägen 11 B den 8/11 2001.
En av sönerna bor idag i Boxholm och en annan (Kent-Åke) bor i Linköping.

Den tredje sonen, Sten Ove Konrad Carlsson dog den 12 september 2003, och han bodde då i Ulrika.

 

Men Finnhemmets historia sträcker sig långt tillbaka. Hur länge sedan det är som Finnhemmet kom till vet vi inte, men torpet finns med i den allra första kyrkboken i Ekeby, och den är från 1788. Kyrkböcker har ju brunnit i Ekeby, därför är detta den äldsta husförhörsbok som finns. Då bodde i allafall en John Forsberg i Finnhemmet. Man kan läsa i husförhörsboken att Johan Forsberg var född i Rinna 1762. Hustrun hette A. Ramberg Wattenström, född i Hällestad 1760. År 1785 gifte sig paret.

 

Sedan följer deras barn, och längre ner ser man "fadren" Petter Forsberg, född i Ö Åker 1714. Till vänster om honom ses ett kors, vilket innebär att han dött, och det gjorde han 1791. Johan Forsberg står som bälgmakare. Han tillverkade tydligen blåsbälgar. På Wikipedia läser jag att "den vanligaste användningen var för att blåsa liv i en brasa och i äldre varianter av smedjor där ässjan syresätts med en bälg för att uppnå nödvändig temperatur i den trä- eller stenkolseldade härden för bearbetning av järn".

En son till Johan Forsberg och hustrun Ramborg Wattenström blir senare torpare i Finnhemmet. I husförhörsboken ser jag prästens kommentar vid hans namn: "sällan i förhören". Han heter Peter Carl Forsberg och han blir bälgmakare precis som fadern; "bälgmakare, snickare" står det i husförhörsboken. År 1841 lämnar han och hustrun Anna Eleonora, samt tre barn, Finnhemmet och flyttar till Tånghult, ett torp vid norra änden av Sjögarpesjön.

Längre fram på 1800-talet kommer familjen Carl Johan Nilsson Strömstedt och Inga Lisa Nilsdotter Hall till Finnhemmet. Båda var födda i Ekeby, han 1822 och hon 1825. De kom till Finnhemmet 1847, men han hade varit dräng i Finnhemmet några år tidigare. Paret fick tre barn, Frans Axel 1849, Johan Alfred 1852 och Johanna Mathilda 1858. Den äldsta sonen dog när han bara hade några dagar kvar tills han skulle fylla 12 år. Enligt dödboken var orsaken nervfeber.

Pojkens mor, det vill säga Inga Lisa Strömstedt dog när hon var 52 år. I dödboken står det lungsot som orsak, och det står också "mångårigt sjuklig, 5 månader sängliggande".

Parets Strömstedts andra son Johan Alfred blir 1877 torpare i Finnhemmet. Han gifter sig med Johanna Mathilda Birgersdotter och de får flera barn. Men vad hände då med fadern...? Änklingen Carl Johan Stömstedt född 1822. Jo, han flyttar till statbyggningen under Boxholm 1879. Och inte nog med det; han gifter sig dessutom! Denna hans andra hustru heter Sara Lena Persdotter och hon var född 1830 i Solberga. Han var alltså 57 år och hon 55 år vid giftermålet.

Där borde jag kanske ha stannat, men det är klart jag blev nyfiken och ville se hur många år paret fick tillsammans. År 1885 flyttar paret från statbyggningen och de slår sig ner i sjöstugan under Hester. Det borde ju ha varit ett trevligt ställe att bo på de sista åren i livet kan man tycka. Det fick några år tillsammans, men den 26 januari 1893 så dör Karl Johan Strömstedt. Han var då 70 år, och någon dödsorsak står inte angiven i dödboken.

Sonen Johan Alfred Strömstedt och hustrun Johanna Mathilda Birgersdotter, som ju var torpare i Finnhemmet, flyttar nu till Sjöstugan under Hester och blir torpare där. År 1900 så dör Sara Lena Strömstedt, Karl Johans andra hustru. Hon blev 70 år precis som sin man.

 

Där fick ni lite historik om Finnhemmet samt en del annat...

 

Håkan och Carina Gustafsson hade ordnat med eld och vägvisning till denna Söndagstur. Han hade valt att placera elden till vänster om Finnhemmet, det vill säga norr om stugan. En vacker plats och precis nedanför lerduvebanan, och definitivt vackrare än närmare torpet där skogen nyligen tagits ner.

Det var dessutom en vacker söndag, solen gjorde faktiskt vissa försök att visa sig och temperaturen låg på flera plusgrader. Söndagsturen hade konkurrens med OS och femmilen på TV, men starten i detta lopp gick klockan åtta på morgonen, och loppet gick rekordsnabbt så det gick bra att se målgången och också ta sig till Söndagsturen. Jag räknade till nånstans mellan 55 och 60 personer i publiken, och en hel del löpare fick vätska vid Finnhemmet.

När undertecknad pratat om Finnhemmets historia (det ovanstående) lämnade jag över till Britt-Marie "Brittis" Johansson. Glada och trevliga Brittis är ju kommunalråd i Boxholm sedan årsskiftet, och hon kände sig hedrad att få berättaruppdraget. Jag frågade henne nån gång i somras, eller möjligen vid eftersommaren, om hon kunde tänka sig att prata på en Söndagstur och hon svarade ja i stort sett med en gång. Men hon bad att bli uppsatt på en söndag ganska sent på säsongen för att kunna höra lite vad andra pratar om... Ett rimligt krav kan jag tycka om man inte varit någon flitig besökare på Söndagsturer.

 

Brittis gjorde en tillbakablick på sitt liv inom vården i Boxholm Och Även Brittis kan ni lyssna på via Krafttagets hemsida. En diktafon spelade in henne, så gå till sidan Torp- och Söndagsturer, och ändra i menyn som ni hittar precis efter själva programmet. Välj Britt-Maries namn där så kan ni höra hennes berättande.

 

Tiden rusar iväg, och nästa söndag är det faktiskt dags för den näst sista Söndagsturen! Då brinner elden vid Lena Bruzæus fritidsbostad kallad Hermanekulle. Den ligger alldeles intill Åsbo kyrka, och mer information hittar ni på startsidan.

 

Välkomna då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Finnhemmet

Lyssna på Britt-Marie Johansson (längd: 13.46)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm