Nära stort stenblock intill vägen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr

Söndagstur den 30 december 2012

Berättare: Karl-Johan Norén

Av alla denna säsongs platser för Söndagsturerna så hade jag svårast att hitta en lämplig plats väster eller nordväst om Boxholm. Jag vill ju ha en lagom spridning på platserna runt Boxholm, och jag kände att jag gärna ville ha elden kring Sjögarpesjöns norra delar eller väster där om. Jag hittade en riktigt fin plats på ett berg alldeles intill Sjögarpesjöns västra strand, men jag insåg att det var alldeles för besvärligt att ta sig dit. Kanske inte för merparten av publiken, men jag måste tänka på de som inte har det så lätt att förflytta sig. Så jag beslöt mig för att "tänka om" och försöka hitta en annan plats, och då fick jag se ett imponerande stenblock ett 50 tal meter från den anrika gamla vägen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr. Jag stannade och tog en närmre titt på stenen, och snart så tänkte jag att "här kan man väl ha elden..."

Stenen är väl knappast särkilt unik, och många tyckte nog efter dagens Söndagstur att den inte var särskilt "märkvärdig", men den blev i alla fall ett mål för denna den femte Söndagsturen. Och jag tycker ju heller inte det är nödvändigt med en sevärdhet varje söndag, det finns ju dessutom inte hur många sådana som helst! Och som jag sa redan på Söndagsturen på berget vid Enestigen inne i Boxholm; "elden brinner långt från hetsen på Tornby..." Det är väl inte så dumt det heller!

Brännbålskärr är annars en väldigt spännande plats. Det har jag pratat om på tidigare Söndagsturer, och jag tog upp platsen även nu då vi ju befann oss så nära Brännbålskärr. För några år sedan hittade jag på Lantmäteriets länk ”Historiska kartor” en karta från 1723 (klicka på länken för att se kartan, och klicka sen på kartan för att förstora den) och den visar Boxholms säteri och Mossebo säteri samt vägen där vi befann oss, nämligen vägen mellan säterierna. På kartan ser man Lilla Bäck, Mellanbäck, det är nuvarande Stora Bäck, samt Södra Bäck som är borta. Även några torp nära vägen finns med, samt avrättningsplatsen vid Brännbålskärr! En liten bila är ritad på kartan, och så står det "Rätteplats eller Brännebåhl på allmänningen". Håll med om att det är en spännande karta som sätter fantasin i rörelse. Att det verkligen avrättats människor vid Brännbålskärr vet vi säkert! Ett dokumenterat fall kan man läsa om på Krafttagets hemsida. Länk till detta fall hittar ni här! Det finns också en annan historia, nämligen om "Klockaren som begravdes på allmänningen". Klockaren hade begått självmord och fick därför inte begravas i vigd gjord. Därför skulle också han begravas vid Brännbålskärr, antagligen intill andra mördare och självmördare.

Karl-Johan Norén var berättare denna söndag. Han började med att prata som representant för Boxholms OK:s styrelse och med att tacka undertecknad. Det var för mitt arbete med Naturpasset, samt med Söndagsturerna, som han menade är de mest publikdragande aktiviteter som Boxholms OK har på programmet och där föreningen syns mest. Naturpasset hade ju över 200 startande i år, och det är bland den högsta siffran i hela Östergötland. Bara Finspång sålde fler Naturpass under 2012 (Finspång 289 och Boxholm 206). Karl-Johan tackade undertecknad med ett presentkort på 1500 kronor på företaget XXL (vildmark & fritid). Jag tackade för denna uppskattning, och det vill jag göra här också. Detta var överraskande men väldigt roligt!

 Karl-Johan berättade många anekdoter från tidningslivet, inte bara från tiden på Corren (där ju som bekant Karl-Johan arbetar idag) utan även från den tidiga ungdomen i Småland. Det var väldigt trevligt att höra Karl-Johan prata om detta, och han plockade historier direkt ur minnet och använde sig väldigt lite av manus. Karl-Johan kommer ju från Värnamo, och han började sin "tidningsbana" på den orten. År 1982 kom han till Boxholm och började på Corren.

Karl-Johan menade att han gjort bort sig flera gånger, och ibland kände han sig som Margareta Sjödin i TV-programmet Partaj vars enda replik i stort sett var "har jag gjort bort mig nu igen". Han återgav också en del andra misstag från tidningsvärlden, och historien om en invigning var kanske allra roligast. Det hade varit invigning av en skulptur av marmor, men tidningen råkade skriva att "det varit invigning av en skulptur av farmor". Misstaget var ju tvunget att rättas, så det gjorde man någon dag senare. Då beklagade tidningen misstaget, och skrev att det skulle förstås ha stått att "det varit invigning av en skulptur av mormor"!

Kul var också den där gången Karl-Johan var på ett uppdrag när han jobbade i Värnamo, och han hade som uppdrag att fotografera kungaparet som väntades till Anderstorp. Han stod och väntade vid ett hus, han hade sett att namnet på postlådan stämde, men han såg inte till någon och inget kungapar dök. Tills slut åkte han därifrån och åkte Storgatan fram och plötsligt fick han se ett flott hus och massor av folk, det var ju där han skulle ha varit! Kungaparet hade ju redan anlänt, men som tur var hade en annan person tagit en bild på kungaparet så det löste sig, och kollegorna på tidningen hade nog en del att skratta åt...

Karl-Johan pratade länge, uppemot 50 minuter, men jag tyckte det var väldigt intressant och det är jag övertygad om att publiken också tyckte, så det kändes inte på något sätt för länge. Det var ju för övrigt flera plusgrader och vindstilla så det kändes ju aldrig kyligt att stå och lyssna. Åhörarna uppgick för övrigt till lite drygt 30 personer. Jag kom fram till att Söndagsturen lockade exakt 40 personer, men då är löparna inräknade också, och om jag såg rätt så var de åtta personer.

Nästa söndag är det den sjätte januari och det är dags för säsongens sjätte Söndagstur. Då brinner elden vid den vackra pilgrimsstigen som går på en ås strax öster om Boxholms kyrkogård. Det blir alltså åter en tätortsnära Söndagstur! Vi vägvisar från parkeringen vid kyrkan och kapellet. Förhoppningen är att vi har elden där vi tänkt, men tänkbart är ju att vi flyttar elden närmare parkeringen, allt beror på hur besvärligt det är att komma fram. Med lite tur är det dock barmark nästa söndag... Eller kanske kan vi gå på skaren. Hur som helst, välkomna tillbaka då, och till att lyssna på Ingemar Nordström som är berättare.

Klas

Se bilder från söndagsturen intill vägen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm