Sandvik, sjön Löningens norra ände

Söndagstur den 2 december 2012

Berättare: Eddy Rosenlöf

Så har ännu en säsong med söndagsturer rullat igång! Den 16 december 2001 ägde den första Torpturen rum, Torpturerna som ju var Söndagsturernas föregångare. Säsongen 2006-2007 bytte Torpturerna namn till Söndagsturer och från den säsongen är det olika personer som har berättaransvaret varje söndag.

Årets premiär ägde rum vid Löningens norra ände. Där låg en gång torpet Sandvik eller Sandviken som jag också sett på kartor. Det var nybygge 1865 då torparen i Ugglehult, Anders Larsson, flyttade dit. Endast 41 år senare lämnade den sist boende Sandvik och stugan förföll. Idag minner två skyltar om torpet Sandviks existens. Sommen-Bygdens SK satte upp en minnesskylt på platsen 1961, en bild på skylten kan ses här. Bredvid den gamla minnesskylten finns också en något nyare tavla om Sandvik och som också visar en bild på torpet.

Elden vid denna Söndagstur var placerad ett 50-tal meter ifrån skyltarna. Vid Sandvik hade vi för övrigt en Torptur för snart 10 år sedan. Det var närmare bestämt den 2 mars 2003, den säsongens näst sista Torptur. Då var ju våren i antågande, det var den definitivt inte denna söndagen. De flesta känner nog till att undertecknad inte är en förespråkare av snö och kyla, men även jag kan tycka att det är okej med några minusgrader och lite snö under december, januari och februari. Bara det inte blir för mycket snö! Nu slog vädret om och det blev kallt bara några dagar innan Söndagsturen, och det var ju helt perfekt! Naturen var som ett julkort praktiskt taget överallt. Hela november har varit mild och varm och lagom till första advent och första Söndagsturen blev det kallt och vi fick ett vinterlandskap. Jag kan se många nackdelar med snö och kyla, men ser det ut som denna söndag i naturen så klagar jag inte. Löningens norra ände är en vacker plats alla årstider, men att komma dit och se det vintriga landskapet var härligt!

Härligt var det också att få lyssna på Eddy Rosenlöf. Det är en man som har en förmåga att krydda med mycket humor när han berättar om något. Nu pratade Eddy om resor som han och hustrun Gerd gjort. Det är först under senare år, kan man säga, som de har varit ute och rest, då syftar jag på utlandsresor. Första resan de gjorde gick till Cypern och om jag inte minns helt fel så sa han att året var 2006. De var ju väldigt ovana resenärer då, och det var väldigt kul att höra Eddys historia från denna premiärresa. Många skratt och fniss hördes bland publiken, och en del kände säkert igen sig litegrann i det Eddy återgav. En annan resa som Eddy pratade mycket om gick till USA. Då var också avsikten att hälsa på Gerds släktingar på andra sidan Atlanten. För övrigt också Christina Herrmans släktingar, och hon var också med på resan.

Eddy hade många papper med sitt föredrag nedskrivet, men de pappren tittade han knappt i. Han återgav det mesta rakt ur minnet och då blir det ju i regel bäst.

I cirka 30 minuter pratade Eddy, kanske lite drygt till och med, men tiden gick fort. Lite småkyligt var det ju, det gäller att klä sig ordentligt när det är Söndagstur. Jag hade gärna haft en tröja till på mig, nu blev den kvar i bilen hela tiden...

Karl-Erik "Kalle i Långliden" Karlsson berättade som avslutning ett par historier från platsen där vi befann oss. Kalle har ju många historier på lager från alla år som han jobbat i skogen.

Även i år är Ovako i Boxholms samarbetspartner till Söndagsturerna. De som är anställda på Ovako och som deltager på åtta av femton Söndagsturer kan vinna pris på företaget. Det är därför det sitter en stämpel vid ett träd på varje Söndagstur. Där kan de stämpla sitt startkort för att visa att de närvarat. Ovako sponsrar också osten som varje ansvarig berättare erhåller.

Sammanfattningsvis, det blev en väldigt bra och trevlig premiär för årets Söndagsturer. Deltagarantalet brukar vara lite lägre i början, för att längre fram under vintern öka. Denna söndag räknade jag till 27 personer vid Söndagsturen, inklusive undertecknad, samt de tre personer som löptränade och drack vätska en bit från elden. Av de 27 personerna var 11 kvinnor.

Nästa Söndag är det förstås en ny Söndagstur. Då kan vi lyssna på Claes-Göran Olson. Han är en flitig deltagare av Söndagsturerna, och efter mycket böner och tjat från min sida så har han tackat ja till att prata. Kul!!

Välkomna tillbaka då!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Löningens norra ände

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm