Ryckelsby

Söndagstur den 10 februari 2013

Berättare: Göta Johansson

Karl Axel Andersson, eller "Kalle på Macken" som han kallas, besöker gärna Söndagsturerna. Inte varje söndag, men han dyker upp då och då.

Det var en söndag den förra säsongen som Kalle kom fram till mig och ville diskutera platser att förlägga Söndagsturerna vid. Kalle menade att det finns så otroligt mycket fina platser vid Ryckelsby där en Söndagstur borde förläggas. Han var ganska så envis och menade att jag kunde höra av mig så skulle han visa platserna.
När denna säsongen planerades i höstas så tänkte jag mycket på det som "Kalle på Macken" sagt. Söndagsturerna är ju en vätskeservice till löparna också och att springa från Vivåsen till Ryckelsby och tillbaka blir långt! Orienterarna springer ju dessutom gärna i terrängen om det är möjligt.

Samtidigt kan någon enstaka Söndagstur förläggas lite längre bort, det tycker jag är okej. De som löptränar kan ju ta bilen ett stycke och utgå från den. De har ju heller i regel inget emot att få springa i mer okänd terräng en och annan gång.

Så i höstas ringde jag till "Kalle på Macken". Vi bestämde en dag då jag kom och hämtade honom och så tog vi oss till Ryckelsby. Jag trodde nog att Kalle hade ett förslag på en för mig helt okänd vacker plats men så var det ju inte. Vi tittade till ett par ställen men fastnade för en höjd mitt för Kvennersberg. Där finns dessutom en informationstavla som berättar mer om stensträngarna och fornminnena i området. Det är möjligt att så många inte såg den tavlan denna dag, eftersom vi hamnade på motsatt sida av staketet, mot vad jag hade tänkt, men det var av praktiska orsaker. På Riksantikvarieämbetets hemsida "Fornsök" kan man söka och läsa om alla Sveriges fornminnen, även om de i Ryckelsby. Klicka här för att komma till "Fornsök" och med området vid Ryckelsby inzoomat.

Ryckelsby är en plats där vi aldrig tidigare haft en Söndagstur tidigare. Det var ju verkligen en vacker trakt, och med mycket historia! Så jag gick "Kalle på Macken" till mötes; jag bestämde att vi kör en Söndagstur i Ryckelsby!

Men med elden på en historisk och på många sätt intressant plats som Ryckelsby så ville jag gärna ha en berättare som kunde prata om byn och omgivningarna, alltså inte en person som pratar om "vad som helst". När jag nämnde detta för Kalle så sa han direkt; Göta Johansson! Jag tyckte verkligen det lät som en bra idé. Göta brukar ju komma på Söndagstur ibland och hon är pratglad och väldigt kunnig om bygden. Dessutom har hon aldrig varit berättare tidigare och hon är också kvinna. Det brukar tendera att bli mer karlar på berättarlistan annars.

Så jag ringde, lite tveksam var hon ju vad hon skulle prata om, men jag fick i alla fall ett "ja" av henne.

Det har varit en omväxlande vinter kan man säga med snö och minusgrader, men också ett par perioder med milt väder. Men februari har ju varit riktigt kall, och en hel del snö har kommit. Det är sådant som gör Söndagsturer lite svårarrangerade. Eldplatsen vid Ryckelsby var dock ganska lättillgänglig, och när sedan Lennart Gustafsson är satt som eldansvarig så är det definitivt inga problem. Han hade plöjt upp en bilparkering på betesmarken!

Men snö och kyla kan man ju misstänka ska skrämma publiken, men även till denna Söndagstur var tillströmningen av folk fantastisk. Jag räknade till 46 personer i publiken, det är en inte helt säker siffra men där någonstans låg säkert publiksiffran. Det är kul att greja med Söndagsturer med ett sådant intresse! När Söndagsturen hamnar vid andra byar från Boxholm så kommer gärna personer som är från den trakten. Denna söndag hade vi dock ett par personer som åkt ända ifrån Motala! Kvinnan hade släktforskat så hon var intresserad av bygden, och sen så hade hon hittat vår Söndagstur på hemsidan "På gång i Östergötland"! Dit rapporterar jag Söndagsturerna, och genom att synas där så kommer arrangemangen med i Corren utan att något mer behöver göras, och det är ju praktiskt.

Motalaborna, och alla andra, kunde lyssna på Göta Johansson. Hon är en helt fantastisk berättare, och hon tycks kunna allt om sin hembygd, nämligen om Ryckelsby och däromkring. När jag ringde och frågade om hon kunde prata en söndag så tvekade hon lite, samtidigt som hon sa att "jag kan ju hur mycket historier som helst!" Jag är verkligen glad att Göta svarade "ja" för detta blev en väldigt trevlig och bra Söndagstur! Hör gärna på Götas berättande, välj hennes namn i rullisten på sidan Torp- och Söndagsturer. (precis efter årets program)

Nästa söndag ska vi ta oss söder ut. Åt sydväst närmare bestämt. Jag hade "spanat in" ett särpräglat gammalt träd på kartan, beläget intill Centralvägen, och jag tänkte att där kan vi ju ha en Söndagstur. Nu har det där trädet dött ganska så nyligen, men jag prickade för platsen ändå. Självklart ska Söndagstursbesökarna få ta sig till Centralvägen även denna vintern.

Man kan ta sig till platsen till exempel via Lagnebrunna, Stortorp, Flostugan och sedan vänster när man kommer till Centralvägen. Men vi vägvisar via vägen mellan samhället Sommen och Mossebo. Där svänger ni höger in på Centralvägen. Där finns en skylt "Bygget" också.

Berättare den 17 februari är Ann-Sofie Johansson

Klas

Se bilder från söndagsturen i Ryckelsby

Lyssna på Göta Johansson (längd: 22.34)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm