Strax öster om Stora Bäck

Söndagstur den 3 februari 2013

Berättare: Klas Johansson (skulle ha varit Inger Karlsson)

Det är ytterst sällsynt att den tänkta berättaren inte har kunnat ställa upp när väl dagen är inne. Jag kan faktiskt inte påminna mig om att det har hänt en endaste gång faktiskt. Detta fram till den 3 februari 2013 vid Stora Bäck, då fick vi nämligen återbud från Inger Karlsson. Det är tråkigt när det blir så, men vi är väl medvetna om att detta kan inträffa ibland. Inger har haft lite hälsoproblem den senaste tiden vilket inneburit mycket vårdbesök, provtagningar och annat. Vi hoppas att Inger frisknar till, och önskar henne god bättring!

Inger hade tänkt prata en hel del om Stora Bäck, så det var ju tråkigt att hon inte kunde närvara. Hennes man, Nils Karlsson, växte upp i Sörbäck (huset som ligger intill motocrossbanan), och därifrån var det ju inte långt till Stora Bäck så dit tog han sig ofta. När Nils blivit stor och stadgat sig var Inger med när Nils hälsade på i Stora Bäck. Undertecknad hade fått ett par blad med lite anteckningar av Inger, men jag är ganska säker på att hon hade haft betydligt mer att säga om hon kunde ha varit berättare. Men det var roligt att i alla fall ha NÅGOT att säga om Stora Bäck, nu när vi befann oss just där.

Man kan ju fundera på hur gammalt Stora Bäck är. Det vet vi inte, men det är inte särskilt vågat att tro att gården är riktigt gammalt. Både Stora Bäck och Lilla Bäck finns redovisat på kartor från 1600-talets början, men de kan ju ha funnits långt tidigare.

Det har också funnits en gård som hette Södra Bäck. Den låg vid den skarpa vägkröken och just där man åker över bäcken som rinner från Sjögarpesjön (strax efter avtagsvägen till säteriet). Självklart på den södra sidan av Bäcken. Södra Bäck hittar vi till exempel på en karta från 1723. På den kartan finns också Lilla Bäck redovisat, liksom Mellanbäck! Och Mellanbäck är namnet på Stora Bäck på denna karta. Jag skrev om kartan, och länkade till den, i referatet om Söndagsturen mellan Lilla Bäck och Brännbålskärr den 30 december. Länk till kartan har ni här!

På en karta från 1638 hittar vi Stora Bäck (här bara benämnt Bäck), och på samma kartbit är också Kishult redovisat. Den kartan kan ni titta på genom att klicka här. Det är Bäck som är överst. Kartan ser nog ganska obegriplig ut för de flesta men de gärden som finns med på kartan har nästan exakt samma konturer som på en orienteringskarta som ritades 335 år senare!

Hansebäck är också en benämning man kan hitta, så står det på en karta från 1684, kartan kan ses här! Hansebäcks ägor ses strax under Kishult. Spännande är det hur som helst att titta bakåt i historien. Hur såg det ut då vid Stora Bäck? Hur bodde de, och vad var det för bostadshus då? Det är omöjligt att veta, men det som bäst beskriver hur det såg ut är ju kartor.

Detta var nog säsongens vackraste vintersöndag. Solens strålade från en knallblå himmel, det var några minusgrader, vindstilla och ljuvligt att komma ut i skogen. Lite synd var det kanske att platsen vi valt var lite skuggig, men så kan det vara ibland. Det gick ju att njuta av solen senare under dagen. Hur stor publiken var vet jag inte riktigt då jag glömde bort att räkna den stora lyssnarskaran. Men nog var det väl upp emot 50 personer!?

De anteckningar om Stora Bäck som jag hade var som sagt inte speciellt mycket. Jag insåg därför att jag behövde något mer att "skarva i med". Av Gunilla Kindberg fick jag ett brev som hon hade och som var författat av Helena Edman, dotter till läkaren i Boxholm under 1960-talet; Lars Edman. Brevet var skrivet år 2005 och skickat till de som då bodde huset, nämligen kommunchefen Göran Lundström. När Göran flyttade tyckte han att brevet skulle följa huset. Hur som helst så fick Föreningen Krafttaget låna brevet och ta en kopia, och tack vare detta fick publiken på denna Söndagstur ta del av det. Det var ett väldigt trevligt skrivet brev och som beskrev Helenas (född 1952) uppväxt i Boxholm och boendet i läkarvillan. Familjen kom från Trehörningssjö i Ångermanland och de bodde i Boxholm under åren 1956-1966.

Jag går inte in mer på brevet här, för även denna gången går det ju att LYSSNA på berättandet alltså på mig.  Länken är EFTER själva Söndagstursprogrammet på denna sida: http://www.krafttaget.com/sondagstur.htm

Här följer lite uppgifter om syskonen Karl och Ivar i Stora Bäck. Uppgifterna kommer från datorprogrammet Sveriges Dödbok 1901-2009.

Gustavsson, Karl Axel
Boxholm 5:13, St. Bäck
Död 5/10 1963.
Kyrkobokförd i Ekeby norra kbfd, Boxholms kn (Östergötlands län, Östergötland).
Född 3/2 1879 i Ekeby (Östergötlands län, Östergötland).
Ogift man.
----------------------------------------------------------------------------------
Gustavsson, Ivar Edvard
Boxholm 5:13, St. Bäck
Död 17/3 1965.
Kyrkobokförd i Ekeby norra kbfd, Boxholms kn (Östergötlands län, Östergötland).
Född 2/5 1891 i Ekeby (Östergötlands län, Östergötland).
Ogift man.

Nästa söndag drar Söndagsturen norr över. Eller åt nordväst snarare. Ryckelsby är platsen, och Göta Johansson är berättaren. Jag pratade med Göta häromdagen och hon har funderat en del på vad hon ska säga. Hon är verkligen duktig på att prata och jag sa att en halvtimma ungefär är lagom. Åk rakt fram i Ryckelsby, det vill säga vägen mot Kämphemmet och Särstad. Efter 500 meter ligger Kvennersberg på höger sida. Mitt för Kvennersberg, på vänster sida om vägen, brinner elden. En fin plats med utsikt över Ryckelsby.

Från Fällhagsvägens början i Boxholm och fram till elden är det 9,7 kilometer. Lite väl långt att gå kanske om man ska promenera både dit och hem. Men man kan ju promenera delar av sträckan. Eller ordna så man har skjuts åt ena hållet. Hur som helst, välkomna på Söndagstur i Ryckelsby!

Klas

Se bilder från söndagsturen öster om Stora Bäck

Lyssna på Klas Johansson (längd: 24.04)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm