Vid Centralvägen

Söndagstur den 17 februari 2013

Berättare: Ann-Sofie Johansson

Mer än halva februari har gått, så vintern måste väl vara inne på slutspurten nu, det får vi verkligen hoppas. Solen står ju allt högre på himlen, och vi märker att dagarna blir längre. Faktum är att dagsljusets återkomst går väldigt fort. För tre veckor sedan (den 27 januari), då elden brann söder om Lilla Herkhult och då Caroline Brun pratade, så skrev jag i Söndagstursreferatet att "just den 27 januari så gick solen ner ganska så exakt en timma senare än vad den gjorde vid vintersolståndet den 21 december." Solen gick då ner klockan 16.14. På torsdag är det den 21 februari och då går solen ner klockan 17.14, det vill säga TVÅ timmar senare jämfört med hur det var strax innan jul. De flesta märker nog också att fåglarna kvittrar väldeliga nu, och visst är det härligt.

Söndagen den 17 februari kändes dock våren avlägsen, och det är väl som det ska. Landskapet är ju fortfarande snöklätt, och temperaturen låg på något under nollan. På TV kan man se på skidor och slalom hela dagarna i dessa VM-tider, men trots konkurrensen så var det ganska många som tagit sig till Centralvägen och för att lyssna på Ann-Sofie Johansson. Det var ju Ann-Sofie som hade berättaransvaret denna söndag! Jag räknade till att det var 43 personer som stod i ringen kring brasan. Dessutom så var det en del personer som löptränade och drack vätska strax intill.

Som sagt, våren får vi nog vänta några veckor på än, men vi får tro att den är här lagom till att Söndagsturerna är avklarade, och det är ju inte mycket kvar av säsongen nu.

Den tolfte "turen" kan nu summeras, och den gick åt sydväst sett från Boxholms tätort, det vill säga ner mot Smålandsgränsen. Jag har nämnt det tidigare, men när alla eldplatser planeras så brukar jag studera kartor och memorera i minnet hur det ser ut i områdena, för att på så vis få idéer på var elden kan tändas. Väster om Boxholm breder ju allmänningen ut sig, och jag tycker det är riktigt härliga skogar. Att ta sig fram på Centralvägen eller för all del, även på andra vägar i dessa trakter, är riktigt trivsamt för en "skogsmulle". Naturen ger en speciell vildmarkskänsla, det är ju mest bara skog, berg, sten och en och annan sjö. Åt väster ut från Boxholm breder ju det stora skogsområdet Holaveden ut sig dessutom.
Namnet Holaveden kan ju vara intressant. Dess förled är det fornsvenska ordet hul, hol 'ihålig' och efterledet är vidher 'skog'. Betydelsen är ungefär 'den djupa skogen'.

Naturligtvis skulle vi ha en Söndagstur i 'den djupa skogen', och dessutom vill jag ha Söndagsturer åt alla väderstreck från Boxholm så naturligtvis skulle publiken få ta sig till Centralvägen en söndag! Egentligen skulle jag ha kunnat välja vilken plats som helst i dessa trakter, men invid Centralvägen finns två stycken stora tallar, och jag tyckte att det passade utmärkt att förlägga Söndagsturen till en av dessa tallar. Man kan faktisk läsa om den aktuella tallen på Internet, klicka här! Det står så här på hemsidan:
Den stora, iögonfallande tallen vid Vindsgölen är ett värdefullt inslag i miljön.
Beskrivning:
På Göstrings häradsallmänning, ca 1 km norr om Torsebokärr, står en stor tall. Stammens omkrets är 240 cm och höjden är 29 m.
Tallen får inte avverkas.

Skydd:
Naturminne nr 05 04 026, bildat 1935.

Tyvärr tycks ju tallen ha dött ganska så nyligen, men nu fick ju Söndagsturspubliken se trädet i alla fall. Detta innan det "försvunnit" alldeles.

Femton Söndagsturer ska vi ha genomfört när Söndagsturssäsongen är avklarad, och jag kan ibland själv känna förvåning att jag fått fram så många berättare! Sedan Ann-Sofie Johansson blev min fru, så har jag ju i alla fall ETT berättarnamn klart! Varje år!!! I år blev det ju på sätt och vis två söndagar dessutom, då Ann-Sofie och Mia Holmqvist bjöd på julsånger dagen innan julafton. Ann-Sofie är ju också fenomenal på att berätta om ett favoritämne hon har, nämligen språkhistoria! Även dialekter och sådant som hör till vårt språk intresserar henne. Hon har pratat om detta ämne tidigare, men det finns ju egentligen hur mycket som helst att säga om ämnet, och Ann-Sofie tycker det är roligt. Att ämnet intresserar och fascinerar publiken har ju också Ann-Sofie upptäckt. Hon har föreläst i ämnet vid andra tillfällen också, till exempel för olika pensionärsföreningar. Språkhistoria må låta trist när man hör ordet, men publiken brukar bli helt exalterad!

Jag ska inte gå in närmare på vad hon sa, det är bättre att ni LYSSNAR! För det går det att göra även denna gång! Under årets söndagstursprogram på sidan "torp- och söndagsturer" finns ju en rullist, där väljer ni Ann-Sofies namn.

I referatet pratade Ann-Sofie om ett ord som heter en mängd olika saker på olika platser i Sverige. Hon höll upp en karta, och den kartan kan ni titta på här! Hon pratade och visade också en dialektkarta, och på den kan man se att vi bor precis på gränsen mellan "sveamål" och "götamål". Titta på kartan här.

Allra sist bland bilderna från denna Söndagstur så finns en äldre svartvit bild. Den är tagen 1959 och platsen är vid tallen där denna Söndagstur ägde rum. Bilden hade Henry Lövgren med sig till denna Söndagstur och jag fotograferade av bilden. På bilden finns bland annat Henry Lövgren, och även hans bror om jag fattade rätt.

Nästa söndag är det dags för säsongens trettonde Söndagstur. Då ska vi till ruinen efter Bygget, statarbostaden som var belägen nära korsningen mot (Ekeby) Sjögarp. Bygget brann ner till grunden den 20 december 1948. Undertecknad fick tidigt i höstas visa ruinen efter Bygget för Britta Weberg och hennes man Christer. Paret har en sommarstuga i Blåvik, men annars så bor de i Fagersta. Britta bar namnet Brun som flicka och hon bodde i Bygget när byggnaden brann, hon var då fyra år. När jag visade platsen för Britta så var det första gången efter branden som hon var tillbaka på platsen! Undertecknad har ju ett extraknäck som skribent för Länstidningen, så Britta Webergs besök på brandplatsen resulterade också i en artikel i Länstidningen.
I samband med besöket vid Bygget så berättade jag om Söndagsturerna, och vi bestämde då att förlägga en Söndagstur till platsen. Britta och Christer Weberg kommer därför att närvara vid Söndagsturen vid Bygget, och det gör även hennes syskon! Jag pratade med Britta häromdagen och kollade så att det verkligen blir som vi tänkte i höstas. Och det gör det! Tanken är att jag (Klas) läser en del av det som skrevs om branden, och förhoppningsvis kommer någon av syskonen Brun berätta en del av vad som verkligen hände.

Välkomna!!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Centralvägen

Lyssna på Ann-Sofie Johansson (längd: 41.25)

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm