Bygget (statarbostad)

Söndagstur den 24 februari 2013

Berättare: Klas Johansson, samt personer med anknytning till Bygget

Någon gång på den senare halvan av 1800-talet byggdes en bostadsbyggnad till arbetare på Boxholms säteri. Huset placerades på den västra sidan om Väderstadsvägen och nära korsningen till Sjögarp. Exakt vilket år huset byggdes är lite svårt att avgöra, men mycket tyder på att det stod färdigt någon gång på 1870-talet, troligen 1873. Bygget finns med på 1870-talets häradskarta, det kallas där för "Nybygget". I husförhörsboken för år 1870-1878 finns inte något Bygget eller statbyggnad till säteriet upptaget, men i husförhörsboken som sträcker sig för åren 1878-1883 kan man hitta "Boxholm - säteri - statbyggningen". Där står en Carl-Otto Petersson som nyinflyttad 1873! Han var skogvaktare och kom från Rinna. Lite underligt är det ju att han står som inflyttad 1873, då ju boken egentligen börjar på 1878, men jag tror att Bygget hamnade i en ny husförhörsbok därför att det gick ju åt nya sidor i kyrkboken då människor flyttade in där. För helt klart är han nyinflyttade i Bygget 1873!

På den gamla häradskartan kallas huset alltså för Nybygget, och det var väl så som människor kallade platsen och huset när huset byggdes, och när det sedan stod färdigt. Nybygget blev sedan bara "Bygget", och något annat namn fick aldrig huset. Så har det antagligen varit i många fall, det är ju väldigt många torp och hus som kallas för Bygget. Vi har till exempel ett torp under Södra Kvisslehult som hetat Bygget och det fanns ett Bygget i Flemminge. Människor har kanske haft brist på fantasi och inte bemödat sig med att hitta på något annat namn. Så namnet Bygget har levt vidare.

Undertecknad är ju också skribent för Länstidningen Östergötland, ett extraknäck som jag har. Av en slump fick jag i augusti förra året uppdraget att visa var statarbostaden Bygget legat. Det var för Christer och Britta Weberg. Det visade sig att Britta hette Bruhn som flicka, och hon bodde i Bygget då branden bröt ut! Men hon hade aldrig varit vid Bygget sedan branden, så det var därför som jag fick visa platsen för paret. Jag tyckte det var så intressant att jag skrev en artikel till Länstidningen om hennes besök vid Bygget, den kan ni läsa här! Tyvärr står det Wedberg i artikeln, men det rätta är Weberg.

Christer och Britta Weberg bor i Fagerstad, men de har sommarstuga i Blåvik så de har en viss anknytning till boxholmstrakten.

När jag visade statarbostaden Bygget för Britta Weberg och hennes man Christer så berättade jag om Föreningen Krafttagets och Boxholms OK:s Söndagsturer. Jag fick redan då en tanke om en Söndagstur vid Bygget. Visserligen har vi haft elden vid Bygget tidigare, det var den 27 februari 2005, men nu kände jag en möjlighet att få en person till Söndagsturen och Bygget som var med då huset brann! Paret Weberg tyckte detta med Söndagstur vid Bygget lät trevligt, och de ordnade ju också så att övriga syskon Bruhn kom till elden. Så även Kerstin från Huskvarna dök upp till exempel. Även personer med namnet Wigrell närvarade vid Söndagsturen, en familj med namnet Wigrell bodde ju i Bygget då huset brann.

Undertecknad berättade en del om Bygget, till exempel att det tycks ha stått klart för inflyttning 1873. Därefter läste jag det som Corren skrev om händelsen dagen efter branden. Det går att lyssna på referatet från Söndagsturen även denna gången. Ni väljer referat under årets söndagstursprogram på sidan "torp- och söndagsturer". Där finns ju en rullist och där väljer ni "Klas Johansson, Söndagstur , Bygget"

Efter att undertecknad läst artikeln så berättade några syskon Bruhn, samt Wigrell minnen från händelsen. Britta var ju bara fyra år så minnena är förstås diffusa...

Men nog blev det en lyckad Söndagstur vid Bygget. Syskonen Bruhn fick en anledning att träffas. Den hemska branden är något som det inte pratats om särskilt mycket. "Det var så på den tiden, man pratade inte om händelsen. Mamma och pappa pratade inte om det" sa Britta.

Många i publiken kände inte alls till branden, än mindre hade de varit på platsen.

Tilltagarsiffran var riktigt bra, helt klart en av de bästa denna säsongen. Nånstans mellan 65 och 70 personer tror vi det var i publiken. Dessutom var det en hel del orienterare i farten. Den spännande platsen lockade säkert, och så är det ju skönt att komma ut i naturen en stund, även om solen visade sig mera lagom då det var dags att dra sig hemåt...

Nästa söndag är det den fjortonde Söndagsturen, och det är också säsongens näst sista! Det känns faktiskt en anings konstigt... Det är också Vasaloppssöndag, men jag hoppas ni föredrar Söndagstur och en sväng till elden i skogen i stället för TV-soffan!

Vi ska ju till torpruinen Fagerhult. Jag har länge haft denna plats i bakhuvudet, med tanke på Söndagsturerna, jag faktiskt ända sedan vi körde torpturer. Jag valde aldrig Fagerhult då, mycket beroende på att platsen kan vara svårtillgänglig om det är mycket snö. Nu har jag dock besökt platsen och sett att vägen fram är plogad. Vi har heller inte elden precis vid torpruinen, intresserade tittar närmare på egen hand, utan elden tänder vi vid fundamenten efter ladugården.

Det är en vacker plats, (bara man tagit sig förbi utfodringsplatsen för vildsvinen) och ett område där de flesta sällan tar sig. På Krafttagets startsida har ni mer fakta och tips på parkering.

VÄLKOMNA!!!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Bygget

Lyssna på Klas Johansson (längd: 22.03)

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm