På berget nära Enestigen och Pehr Hannergatan

Söndagstur den 23 december 2012

Berättare (musikunderhållare): Mia Holmqvist och Ann-Sofie Johansson

Vissa år infaller ju jul och nyårshelgerna på söndagar, men så skedde inte i år. Med både julafton och nyårsafton på måndagar finns det ju ingen anledning att göra uppehåll med Söndagsturerna utan det var ju bara att rulla på. Det insåg jag när programmet planerades. Med en Söndagstur dagen innan julafton finns det ju en misstanke om att många kanske väljer att stanna hemma för att "julstöka", men samtidigt finns söndagsturen den 23 december 2007 i minnet. Den gången brann elden vid torpruinen Simmarp, långt ute i Västerskogen, och trots datumet blev den Söndagsturen en av de mest välbesökta vi haft. Det vällde in folk till gläntan djupt inne i skogen! Så kanske tycker folk det är skönt att komma ut i naturen en stund som avkoppling i julförberedelserna.

När Söndagsturerna planeras brukar jag välja att låta ett par av eldarna brinna i skogsområden i Boxholms tätort. Ofta väljer jag dessutom de platserna kring jul och nyår. Det finns faktiskt flera tänkbara söndagstursplatser i samhället, många som ännu inte besökts. Ovanför den före detta Texacomacken och Tiljanders är en sådan plats dit jag tänkt förlägga elden, men den har vi fortfarande kvar. Där är det en väldigt fin utsikt över samhället. Men en fin utsikt är det också från berget ovanför Enestigen 2. Det är ett berg jag tittar upp på praktiskt taget varje dag, eftersom jag ju bor på Enestigen 1. På Enestigen 2 bor för övrigt min syster Yvonne och svåger Lars "Bassen" Svanström.

Jag vet inte om jag varit på detta berg innan planeringen för årets Söndagsturer, men jag har ofta sett folk på berget. Har jag varit där tidigare så var det länge sedan. Det blev till att undersöka berget närmare och jag upptäckte att det gick att ta sig upp på berget relativt smidigt från  "baksidan", det vill säga om man rundar det översta hyreshuset, alltså Pehr Hannergatan 6. Och jag upptäckte också att det är en väldigt vacker utsikt från berget, och en alldeles utmärkt plats för en Söndagstur!

Så det blev en Söndagstur på berget, och platsen valdes till "turen" dagen innan julafton. Då tyckte jag också att vi kunde gå ifrån det traditionella "Söndagsturandet" och bjuda på en annorlunda grej. Därför blev det ingen berättare denna söndagen i traditionell mening, i gengäld bjöds publiken på lite julsånger av Mia (Maria) Holmqvist och Ann-Sofie Johansson. Eftersom jag är gift med Ann-Sofie och väl medveten om att de två tjejerna underhåller människor i olika sammanhang så låg det nära till hands att fråga om de kunde tänka sig att framföra julsånger dagen innan julafton. Och så  blev det, och jag tyckte det blev väldigt trevligt! Ann-Sofie spelade på sitt elpiano, och Mia sjöng. Det är precis så tjejerna brukar uppträda, men annars är det musik av till exempel Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Povel Ramel, Gunnar Hoffsten och Barbro Hörberg som de brukar bjuda på. Denna gången blev det dock lite annorlunda, och det innebar att det har fått öva på sitt program några gånger för "konserten" på Söndagsturen! Det var ju förstås lämpligt med julsånger denna söndagen.

Att uppträda på ett berg mitt i naturen och dessutom dagen innan julafton blev förstås en ny erfarenhet för tjejerna. Annars uppträder duon på diverse föreningsträffar eller på S/S Boxholm II på sjön Sommen på sommaren. Den som vill boka "Mia & Ann-Sofie" har möjlighet att göra det. De har tagit fram ett reklamblad om sig själva, och det kan man läsa genom att klicka här!

Tjejerna bjöd på nio julsånger, vilket tog lite drygt 30 minuter. Jag tycker det blev väldigt bra, och riktigt stämningsfullt med julsånger i det julkortslika landskapet. Dessutom med pianospel på ett elektriskt piano, och med förstärkarutrustning till sången! Detta trots att vi var i naturen. Som Ann-Sofies pappa sa efteråt; "Jag tyckte det blev succé!"

Med en  Söndagstur "tätortsnära" så brukar det komma mer folk än annars, men jag hade väldigt svårt att räkna. Der var svårt att få överblick och "hitta" alla personer när jag räknade, men nånstans mellan 60 och 70 personer tror jag det var. Klart mest för i år!

Som vanligt kunde besökarna ta del av diverse kartor som jag satt på träden, men det var riktigt gamla kartor. De visade hur Boxholm såg ut på 1870-talet, 1913 och 1948! Dessutom hade jag satt upp tre stycken tidningsartiklar. Artiklarna handlade ju om det område där vi befann oss, så jag tyckte det passade. En artikel handlade om att den nya centralskolan börjat byggas. En annan artikel handlade om att "Egnahemsbyggare betvingar svår stenöken". Och en annan artikel handlade om Riksbyggen sätter igång storbygge, den var alltså skriven inför bygget av hyreshusen på Pehr Hannergatan. Om du klickar på det blåmarkerade så kan du läsa klicka upp och läsa artiklarna.

Nästa söndag är det åter Söndagstur igen; självklart! Det blir säsongens femte "tur" och vi ska då väster ut från tätorten sett. Jag ville ha elden längs den gamla vägen från Lilla Bäck mot Brännbålskärr, och jag visste inte först var vi skulle hålla till. Jag såg sen ett imponerande stenblock och tänkte att där kan vi väl vara! Nu är det ju snöigt och lite bökigt att komma fram i skogen, men de som tittar närmare på stenen gör det, men man kan ju också avstå. Elden tänder vi bara ett tiotal meter in i skogen från den plogade vägen. När detta skrivs är vägen mellan Lilla Bäck mot Brännbålskärr plogad och det finns flera mötesfickor. Men man vet ju aldrig vad som händer om snön vräker ner den kommande veckan, vi får hoppas att så inte sker! Man kan åka in den gamla vägen vid Lilla Bäck, men vi kommer att vägvisa via Centralvägen och skylta för parkering i korsningen Centralvägen och "Varglievägen".

Berättare nästa helg blir Karl-Johan Norén. Jag vet inte exakt vad han ska prata om, men jag har för mig att han sa att det kan bli något om sitt arbete som Correnreporter i Boxholm.

Klas

Se bilder från söndagsturen på berget ovanför Enestigen 2

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm