Norr om Skjutbanan vid Linneberg

Söndagstur den 11 mars 2012

Berättare: Johan Birath

På grund av tekniska problem med hemsidan har ni fått vänta på referat och bilder från den allra sista Söndagsturen, men nu fungerar allt igen!

Så har vi då hunnit fram till den 11 mars. En dag som kändes väldigt avlägsen när säsongen med Söndagsturer rullade igång den 27 november. Men vilken underbar Söndag. Strålande solsken och några plusgrader. Det gjorde förstås att många ville ut i skogen en dag som detta. Jag räknade till nästan 90 personer runt elden. Därtill syntes en del löpare vid vätskebehållarna.

Jag tycker det har varit en väldigt, väldigt bra och trevlig säsong med Söndagsturer. Vädret har varit perfekt för en Söndagstursarrangör, med en oftast bra temperatur, och ett lagom tjockt snötäcke. Visst; för min del hade det varit helt okej med ännu mindre snö, men jag klagar absolut inte! Problem är att man ju inte vet i förväg hur vädret ska bli. Visste man det, så kunde man lägga elden på lite mer äventyrliga platser kanske.

Berättarna i vinter har knappast gjort någon besviken. De har varit SÅ duktiga, och SÅ roliga och SÅ intressanta. En helt enkelt skitbra blandning enligt mitt förmenande, och jag tror ingen tycker annorlunda! Söndagsturerna är en unik grej i landet, och de betyder mycket för många. Folk har en anledning att komma ut på söndagsförmiddagarna, och ett mål med promenaden. Och publiken får lära sig saker, man får en stunds underhållning, och ibland får man skratta! Detta tack vare dessa egentligen rätt så enkla arrangemang med en eld i skogen och en berättare.

Säsongens sista eld tändes alldeles norr om skjutbanan vid Linneberg. Det var en plats som egentligen inte betyder något särskilt. Men det är en fin skog på platsen, och den som ville kunde se sig om i omgivningarna och kanske ta sig till ett berg strax norr om elden och få en hyfsad utsikt. Den fina vitmossan i området kunde man också njuta av.

Johan Birath blev den som fick avsluta säsongen med Söndagsturer, något han också gjorde för två säsonger sedan. Johan berättade till att börja med om årtalet 1912. Han drog händelser från detta år, och han har ju en förmåga den gode Johan att prata så att den till synes torraste fakta blir intressant. Den som själv vill ta del av mängder av händelser från 1912 kan göra det här!

Johan pratade också om en annan, och inte alls lika känd händelse från 1912. Det handlade om en "sol och vårare" som tillfångatogs år 2012. Han var känd under namnet "Vilda Pantern", och Johan har läst domböcker och Östgötatidningen på landsarkivet i Vadstena om denne "Vilda Pantern". Hela historien är som ett enda filmmanus menade Johan. Jag fick hela Johans bunt med anteckningar om Vilda Pantern och har skannat anteckningarna till en pdf-fil. Klicka här för att ta del av dokumenten. Krånglar det att öppna filen så surfa med något annat än Explorer (Surf med Explorer öppnar ibland inte pdf-filer på Krafttagets hemsida).

Det blev en trevlig och underhållande stund där i den vackra skogen. Vädret var ju så härligt så ingen hade någon större lust att bryta upp. Själv blev jag ju rejält tackad också. Fick bland annat en lång applåd för arbetet med "turerna" denna säsongen och Eddy och Gerd tackade med en bok; "Den siste bonde på Tämmesboda" av Lars-Olof Hallberg. Tack!!

I bildarkivet ser ni en bild på boken. Där finns också en bild på ett torp, det är taget på Dungarp 1955, torpet strax intill skjutbanan i Linneberg. Bland bilderna finns också ett foto på "Vilda Pantern".

Nu blir det inga fler "elden brinner" denna säsongen. Kommande söndag startar dock tipspromenaderna från Parketten upp, och det är inte illa det heller! Det är positivt att vi kunnat jämka tipspromenaderna och Söndagsturerna. Det är perfekt att tipspromenaderna gör uppehåll exakt de månader/veckor då Söndagsturerna pågår.

För oss som arrangerar Söndagsturerna känns det riktigt skönt att vara lite mer fri om söndagarna framöver, även om det alltid är trevligt och kul att komma ut till brasorna i skogen. Jag känner mig riktigt glad och nöjd över att ha rott i land en så lyckad säsong med Söndagsturer som vi ju har gjort. Redan innan jul tyckte jag att jag och Ann-Sofie kan behöva en avkopplande helg på hotell i en stad en bit bort när Söndagsturerna är slut. Därför har vi nu en helg inbokad på Best Western Jula hotell i Skara den 23-25 mars. Det ska bli väldigt skönt och trevligt. Kanske får vi se den berömda trandansen vid Hornborgasjön, och Västergötlands museum är ett annat givet besöksmål.

Tack för denna säsongen, och om dryga åtta månader kör vi säkert igång igen. Jag planerar inget inför den säsongen förrän framåt hösten, men följande personer är faktiskt villiga att prata en söndag nästa säsong (fantastiskt att ha så många namn i berättarlistan redan nu!): Johan Birath (tar två söndagar, det finns det beslut på från Krafttagets årsmöte!), Ann-Sofie Johansson, Stefan Vedeja, Ingemar Nordström, Caroline Brun och Titus Johansson. Även Eddy Rosenlöf låter rätt så positiv till att prata en söndag även kommande säsong, och så hoppas vi starkt på att Claes-Göran Olson tar en söndag, han har ju några väldigt roliga historier att återge. Förutom dessa personer har vi ytterligare tre namn som vi känner att vi vill ha till elden, och förhoppningsvis ställer någon av dessa upp. Men till nästa vinter är det långt. Nu närmast ska vi njuta av VÅREN!!

Klas

Se bilder från söndagsturen norr om skjutbanan vid Linneberg

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm