Liljeholmen

Söndagstur den 27 november 2011

Berättare: Jan och Helena Björnum

Så kom då den 27 november och en ny säsong med Söndagsturer kunde rulla igång! Hösten har gått otroligt fort, det känns som om tiden går fortare ju äldre man blir... Den milda hösten är kanske en bidragande orsak också till känslan av att tiden går fort.

Förra säsongens premiär ägde rum nära Södra Kvisslehult, och det vi minns tydligt från den premiären är ju vädret. Det var en stor kontrast jämfört med i år. Då vräkte snön ner, och landskapet var täckt i ett tjockt snötäcke. Detta redan den 28 november! Kolla gärna in bilderna från den Söndagsturen, de ligger ju här på hemsidan. I år däremot har vi så här långt inte sett ett snökorn, och denna premiärsöndag visade termometern dryga tio plusgrader! Däremot blåste det ju något förskräckligt, och det var orsaken till att vi avstod från att tända någon brasa vid Liljeholmen. Dels kände vi olust för att elda i den kraftiga blåsten, och elden hade knappast gjort någon nytta heller. Värmen hade ju "blåst bort!"

Så jag tvivlar på att någon direkt saknade elden, och vid Liljeholmen fanns det ju så mycket att titta på ändå. Många valde dock att stå i lä bakom mangårdsbyggnaden för att intaga sin matsäck. Och det var ju faktiskt riktigt många som vågade sig ut i den friska vinden. Vi räknade till totalt 43 personer som tagit sig till Liljeholmen, bland annat för att få ta del av den anrika gårdens historia! Undertecknad hälsade som vanligt välkommen och berättade lite grovt om den kommande säsongen med Söndagsturer. Därefter lämnades högtalarvästen över till Jan Björnum och som berättade om Liljeholmen. Jo just det, denna sässongen kör vi åter med högtalarväst, det gjorde vi ju också den förrförra säsongen. Då lånade vi kommunens väst (som var på reparation när förra säsongen körde igång), men nu har Boxholms OK köpt in en egen väst. Och i dagens blåst gjorde den verkligen nytta! Det var inga problem att höra vad berättaren sa. Jan Björnum berättade som sagt om Liljeholmen, ibland med viss stöd av hustru Helena. Efter en stund gick vi in i mangårdsbyggnaden och Jan Björnum berättade där om de fantastiska tak och väggmålningarna!

Undertecknad skrev en artikel om Liljeholmen för Länstidningen, du kan klicka upp den artikeln här! (pdf-fil 2864 kB). Där finns ju en del historisk fakta om Liljeholmen.

Sammanfattningsvis så blev det en lyckad start på säsongen med Söndagsturer. Visst, det blåste något väldigt, men luften var ju varm och skön, och regnet kom inte förrän på eftermiddagen. Ett jättestort tack till Jan och Helena Björnum för att vi fick komma till Liljeholmen, och att de tog sig tid att komma ner från Stockholm och visa gården och berätta om dess historia. Verkligen suveränt!

Ovako sponsrar ju med ost till alla berättare även i år, stort tack för detta! Den fick inte Jan och Helena i samband med Söndagsturen, men när detta läses så har de erhållit osten!

Nästa söndag hoppas vi kunna tända elden, då ska vi till en plats mellan Askaremålen och torpruinen Harfällan. Mikael Palm är då berättare. Välkomna tillbaka då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Liljeholmen

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm