På allmänningen, intill Centralvägen (söder om Brännbålskärr)

Söndagstur den 12 februari 2012

Berättare: Nils-Göran Andersson

Jag har sagt och skrivit det förr, att målsättningen när säsongen med Söndagsturer planeras är att vi ska åt alla riktningar om Boxholm. Ibland får jag fundera ganska länge över en lämplig plats. Den får ju gärna vara vacker och finns där också en sevärdhet så är det ännu bättre. Samtidigt är det kul att bjuda på nya platser också. Väster om Boxholm och väster om Sjögarpesjön är det mest skog, sten kärr och moras... Lite åt vildmarkshållet egentligen och det är ju fint det också! Men vart skulle Söndagsturen förläggas? När jag under en dag åkte Centralvägen fram så såg jag plötsligt en stor plan. "Tja, där är det ju perfekt att parkera bilar" tänkte jag. Jag stannade, och gick in i den helt okända skogen och tänkte att "här kan vi väl va..."

Platsen för Söndagsturen betydde alltså inget speciellt, den valdes egentligen enkom för de utmärkta parkeringsmöjligheterna! Men skogen var fin i området, och visst är det lite spännande att bege sig in i en helt okänd skog. Jag har ju ägnat en stor del åt mitt liv åt orientering och vet att just att få ge sig ut i en helt okänd skog är kanske den största tjusningen med den sporten.

Men helt ointressant är inte denna gränstrakt mellan Ekeby och Rinna Socken. Strax norr om Söndagstursplatsen ligger ju Brännbålskärr, en gång i tiden en avrättningsplats! Jag har ju tidigare berättat om denna avrättningsplats, till exempel den 22 februari 2009. Då var Söndagsturen förlagd till Skogsstugan strax öster om Brännbålskärr. Platsen var intill den gamla vägen (som är något omgjord i området). Exakt var avrättningarna genomfördes vet vi inte, men det var helt klart i närheten Brännbålskärr, och säkerligen nära vägen som går från Lilla Bäck och vidare mot Trehörningstorp och Mossebo. Avrättningarna skulle ju avskräcka och lades därför nära vägar. Ur källorna har ett dokumenterat fall med en avrättning vid Brännbålskärr forskats fram, och om detta fall kan man läsa här på Krafttaget. Direktlänk till den sidan här! Klockaren som begravdes på allmänningen men som ju egentligen skulle begravas vid Brännbålskärr kan man också läsa om. Länk till den sidan här!

Så även om inte platsen vid elden var så spännande så har det hänt saker alldeles intill. Sankmarken som ligger strax norr om eldplatsen är på den gamla häradskartan namngiven som Brännbålskärr. Då kallades torpet Brännbålskärr för Kongsbacka! Varför det står Brännbålskärr vid kärret i skogen kan man ju fundera över... Liksom exakt var avrättningsplatsen låg, och var de döda begravdes!

Berättare denna söndag i allmänningsskogen var Nils-Göran Andersson. Han brukar vara en flitig besökare av Söndagsturerna och han brukar ofta komma med ett inlägg eller ställa någon fråga. Tidigt i höstas fick han frågan om han kunde tänka sig att vara berättare en söndag. Han tvekade lite, mest för att han inte visste vad han skulle prata om... Nils-Göran är dock historiskt intresserad och någon som fascinerat Nils-Göran är Drottning Margareta. Nils-Göran tvivlade dock på att detta ämne kunde intressera åhörarna på en Söndagstur, men han gav mig i alla fall ett "ja" till att vara berättare en söndag. Drottning Margareta kom inte att bli Nils-Görans berättarämne denna söndag, utan det han kom att prata om var väder, samt om sin egna uppväxt. Nils-Göran pratade om olika väderrekord i världen och i Sverige. Han tipsade också intresserade om att googla på nätet om någon själv vill kolla olika väderrekord. Wikipedia har en sida med väderrekord, länk till den sidan här!

Nils-Göran pratade som sagt, ju också om sin uppväxt. Han växte upp på landet i Skvathult tillsammans med sin pappa och mamma. Han menade att hans uppväxt nog inte skiljde sig mycket från andra barns uppväxt på landet vid den tiden, men det är ju alltid intressant att vid Söndagsturer få höra om hur livet var förr i tiden. Han pratade om sin långa väg till skolan, om diverse pojkstreck, och så drog han några roliga historier också!

Vädret denna söndag var ju helt underbart. Det var ett tunt snötäcke, och bara någon minusgrad, och även solen kom ju fram under förmiddagen. På hemvägen från allmänningen var himlen klarblå. Det fina vädret lockade mycket folk till skogen! Jag räknade till 66 personer kring elden, men då kan jag mycket väl ha missat något huvud då jag räknade. Dessutom så var det ju en del löpare som fick vätska intill brasan.

Sammanfattningsvis, detta blev en väldigt trevlig Söndagstur. Precis som vanligt!

Säsongens elfte Söndagstur blir den tredje som äger rum i tätorten Boxholm. Alltså i samhället och inte långt ute i skogen. Så vill vi ju ha det, en lagom blandning på platserna, och ibland finns det saker att prata om i tätorten. Som nästa söndag, då brinner ju elden vid Flemminge skola, det vill säga byggnaden som vi idag kallar för Motionsgården. Lars Hallén är då berättare, och vi kan säkert vänta oss minnen från byggnadens förflutna... Elden tänds som vanligt vid tiotiden, och berättande sker klockan 10.45.

Välkomna!

Klas

Se bilder från söndagsturen på allmänningen intill Centralvägen.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm