Intill Svartån i Timmerö (bakom f.d. ålderdomshemmet)

Söndagstur den 11 december 2011

Berättare: Ingrid Norén

När Söndagsturerna planeras så brukar min tanke vara att ha elden åt alla riktningar om tätorten Boxholm, och någon "tur" kan också förläggas riktigt långt bort om det finns något intressant att visa upp. Men två eller kanske tre Söndagsturer brukar jag också förlägga i tätorten, och då i de "skogar" som finns. Gärna på vackra platser där kanske många boxholmare aldrig satt sin fot tidigare. Hur många som sett Svartån från kullen bakom det före detta ålderdomshemmet visste jag förstås inte, men jag kan anade att det var många som inte varit på den platsen förut. När vi alla stod samlade kring elden så uppmanades publiken att räcka upp handen om de varit på platsen där vi var. Trots att de flesta i publiken var boxholmare sedan lång tid så var det inte speciellt många som räckte upp handen. Det är ju ett riktigt naturskönt område, och det kändes perfekt för en Söndagstur på platsen. Det är ju sådana platser som det är roligt att liksom "uppmärksamma" med Söndagsturerna. Jag har fler platser i tätorten  "på lager", men vem vet, det kanske blir Söndagsturer nästa år också så att det finns anledning att återkomma till de platserna...

Jag fick tidigt höra talas om att det har funnits några kolonilotter i området bakom det före detta ålderdomshemmet. Och eftersom jag varit i kontakt med Ingrid Norén och visste att hon kunde tänka sig att prata om ämnet kryddor, så tänkte jag att då måste det ju passa att hon får berättaransvaret bakom det före detta ålderdomshemmet, nära kolonilotterna! Nu finns det ju inte mycket spår kvar av kolonilotterna, men de lär ha funnits intill Svartån, ganska så nära Strömslund. Det har sagts mig att någon så sent som för bara några få år sedan fortfarande hade sin kolonilott kvar.

Vädret denna söndagen var riktigt fin. Himlen var klarblå, och temperaturen kring nollan när Söndagsturen pågick. Den snö som funnits tidigare under veckan hade regnat och blåst bort, så förhållandena var perfekta för en Söndagstur. Eldansvarige Gunnar Palmqvist hade ordnat en rejäl och skön brasa, och den brann för fullt redan när den förste besökaren anlände.

Många ville ge sig ut på Söndagstur i det vackra vädret så publiken var den högsta denna säsongen. Att säga ett exakt deltagarantal är alltid svårt, men omkring 60 personer kunde vi räkna till intill elden. Orienterarna var förstås också i farten, och det sägs att det var tio stycken ute och sprang och som fick släcka törsten vid Söndagsturen.

Undertecknad hälsade som vanligt välkommen och jag pratade bland annat om en karta som kunde beskådas på ett träd. Den visade Norra Timmerös mark, och den var från 1709. Kartan är verkligen enormt detaljerad, och den visar så som det såg ut på området vid den tiden. Torpen under Norra Timmerö finns redovisade, samt lador och markens beskaffenhet till exempel. Kartan kan också ses här på hemsidan, klicka här!

Ofta kan någon i publiken ha något att tillföra om platsen som besöks, därför frågade jag rakt ut bland de närvarande om någon hade något att säga om området. Kanske om det före detta ålderdomshemmet. Om BB som låg inte långt ifrån där vi var. Eller om kolonilotterna. Denna dagen var det ingen som sa något, även om jag gissar att det fanns de som bar på historier.

Ingrid Norén fick sedan skruva upp volymen på högtalarvästen och ta över. Hon pratade alltså om kryddor, och det var främst fyra sorters kryddor hon höll sig till, kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära. Klicka på kryddorna för att läsa om dem på wikipedia. Det var intressant att få veta kryddornas egenskaper, alla hade många fördelar, men gemensamt för alla sorterna var nog att de är bra för matsmältningen... Ingrid hade också med sig kryddorna så att besökarna fick känna och lukta på de olika sorterna.

Inte nog med detta, Ingrid bjöd också alla besökare på glögg och pepparkaka! Det smakade riktigt gott efter att ha lyssnat på Ingrids kryddföredrag!

Ingrid Norén belönades , precis som alla andra berättare, med en gräddost, sponsrad av Ovako.

Nästa söndag brinner elden igen, då i Boxholms Folkets Park! Då kan vi lyssna på Anders Hylén och Eddy Rosenlöf. Välkomna då!!

Klas

Se bilder från söndagsturen intill Svartån i Timmerö. Berättare är Ingrid Norén.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm