Boxholms Folkets Park

Söndagstur den 18 december 2011

Berättare: Anders Hylén och Eddy Rosenlöf

När jag försöker hitta berättare till Söndagsturerna så är det ju självklart att jag gärna letar bland de personer som regelbundet brukar dyka upp vid våra eldar. En person som tillfrågades till en tidigare säsong av Söndagsturerna funderade den gången en kort stund men gav sedan ett nej till svar. Namnet var Eddy Rosenlöf. Kanske hade tanken på att vara berättare sjunkit in till denna säsongen, för till Söndagsturen den 18 december 2011 stod Eddy Rosenlöf som berättare. Visserligen inte helt ensam, Eddy kom nämligen att dela på berättandet med Anders Hylén.

Anders Hylén tillfrågades tidigt i höstas om att vara berättare och det var Anders idé att han och Eddy kunde dela på berättaruppdraget. Det passade ju bra då båda två under sommarmånaderna ju arbetar tillsammans med "Måndagskvällar i Boxholmsparken". Anders Hylén organiserar ju dessa träffar, och Eddy Rosenlöf brukar vara en av korvgubbarna.

Dagen för Anders och Eddys berättande bestämdes till 18 december. Anders önskade att Söndagsturen skulle placeras i Folkets park, och detta gjorde att en av de eldplatser jag planerat till denna säsongen kom att strykas. Även Timmerö och Flemminge skola var ju inplanerade och därmed tyckte jag kvoten med elden i samhället var uppfylld. Men vem vet, det kanske kommer nya säsongen med Söndagsturer så den planerade platsen kan säkert bli aktuell framöver.

Den 18 december var en ganska gråkall dag. Visserligen var temperaturen inte lägre än noll grader eller något under, men vinden kändes kylig. Men vi hade, som vanligt, en väldans tur med vädret. Dagen innan var det ju regnigt och inte alls trevligt att vara ute.

Elden hade Pär Andersson ansvar för, och lågorna syntes på långt håll, i alla fall för de som kom från Pehr Hannergatan.

Många tog sig till parken och söndagsturen denna dag. Hur många är som vanligt svårt att veta. Jag gjorde en snabb räkning och kom till 80 nånstans, men det kan ha varit något mer. När folk står i tre, fyra led runt berättaren är det svårt att se alla huvuden när man räknar så jag utesluter inte att antalet kan ha varit närmare 90. Hur många löparna var vet jag dock inte. De lär ha varit 10 stycken förra söndagen, och nu då elden brann i parken var de knappast färre.

Anders och Eddy var alltså berättare i parken, men undertecknad började med att hälsa välkommen. Innan berättarna fick ordet så berörde jag också det faktum att det på torsdag är vintersolståndet. Ungefär så här sa jag:

Jag kollade min GPS och såg att här i Boxholm gick solen upp klockan 8.41 idag. Och den går ner klockan 15.08.
Den 8 januari är det ju dags för nästa söndagstur, och då är dagen 17 minuter längre, i varje fall enligt min GPS. Solens uppgång har inte ändrat sig så värst mycket. Enligt den så går solen upp 2 minuter senare den 8 januari jämfört med vid vintersolståndet, men på eftermiddagen är det skillnad. Solens nedgång är 19 minuter senare den 8 januari jämfört med på torsdag. Kollar man hemsidor så kan tiderna variera litegrann, men helt klart ändrar sig solens nedgång ganska så fort efter vintersolståndet. Eftermiddagsljuset brukar man ju dessutom märka av ganska så snart.

En bra sida där man, bland annat, kan följa solens upp- och nedgång är www.prognosen.se. Välj "soltider" i menyn överst och sedan Boxholm. Sen kan datumet ändras, men jag har inte sett hur man väljer dagar för 2012 än.

Av berättarna var det Anders Hylén som började men herrarna kom sedan att bytas om att prata ett par gånger. Anders pratade först om arbetet med måndagskvällarna. Det är beundransvärt att höra om arbetet, och om hur intresset sakta men säkert byggdes upp i början. Det minsta antalet besökare Anders varit med om är då han var helt ensam i parken. Det näst minsta är tre personer. Men efter att ha nött, och nött, så har ju folk hittat till den fina folkparken, och numera vet boxholmarna att det alltid händer något i parken på måndagskvällar under juni. juli och augusti. Måndagsträffarna kommer att återkomma i sommar, men det blir en något kortare säsong. De startas inte upp förrän i juni.

Anders berättade senare också om parkens historia. Mycket av faktan har han fått genom Inger Karlsson. Vi fick veta namn på många "storheter" som har uppträtt på teaterladans scen. Ett namn som Anders nämnde var Anni-Frid Lyngstad. Alltså en av Abbas:s medlemmar, det är fantastiskt!

Eddy Rosenlöf kompletterade Anders med berättandet. Eddy berättade bandomsminnen, det vill säga om sin uppväxt i Flemminge och senare i Fällhagen. Det kan låta som ett torftigt ämne att prata kring, men det passade alldeles perfekt. Eddys berättande lockade fram flera små skratt och glada leenden. Trots att Anders och Edddys berättande nog blev rekordlångt så vet jag att flera kände att Eddy kunde ha fått prata en stund till... I varje fall de som tagit på sig rejält med kläder. Det var ju en annan tid då Eddy växte upp och då barnen fick hitta på saker att göra på eget bevåg. "Oj, så många kojor jag byggt i Österskogen" sa Eddy. Han berättade om lekar som lektes. "Krig" till exempel. En kväll åt han kvällsmat hemma hos föräldrarna. Då kom han plötsligt att tänka på en sak. "Visst ja, vi bann ju fast en kille i skogen bakom skidstugan!" Han tog sedan med sig Per-Arne Larsson och hjälpte loss killen. En annan gång skulle han göra eldpilar att använda till pilbågen. Det var ju tur att bensinen dunstat så det inte blev några eldpilar...

Kul var det också att höra om när Eddys föräldrar skaffat bil och de packade in sig och åkte mot Ryckelsby och vidare till den nybyggda E4:an. Där sprang vi över vägen, det var ju inte så många bilar på den tiden, och satte oss på en platå intill vägen, berättade Eddy. Och där satt vi en eftermiddag och kollade på trafiken! Så kunde lördagsnöjet se ut på den tiden menade Eddy.

Sammanfattningsvis, det blev en riktigt trevlig stund i Boxholms Folkets park. Stort tack till Anders och Eddy för berättandet, men också för initiativet att bjuda på korv med bröd!

Och jag vill också tacka Bengt och Marianne Söderström som gav mig en flaska vin för arbetet med Söndagsturerna!

Nu tar Söndagstsurerna jul- och nyårslov, men den 8 januari brinner elden igen, platsen är en fångstgrop öster om Karsbo Då är Ann-Sofie Johansson berättare. Fakta och vägvisning med mera finns på annan plats.

Välkomna tillbaka då!

Klas

Se bilder från söndagsturen i Boxholms Folkets Park

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm