Före detta Flemminge skola, nuvarande Motionsgården

Söndagstur den 19 februari 2012

Berättare: Lars Hallén

Sällan, eller snarare aldrig har väl Boxholms OK:s löpare haft SÅ nära till eld och vätskeservicen som vid Söndagsturen den 19 februari. Löparna behövde bara jogga nedför backen från Vivåsen så var de framme vid vätskebyttorna med saft och vatten. Men att vätskeservicen var nära Vivåsen var egentligen inget problem. När vätskeservicen är nära springer de naturligtvis inte närmaste vägen utan gör rundor på lagom längd fram till vätskan, och om de vill kan de ju ta en extrarunda för att komma tillbaka för att fylla på vätskedepåerna. Det är egentligen besvärligare om vätskan är riktigt långt bort, även om detta kan lösas genom att löpningen utgår från bilar.

Vätskeservicen till orienterarna är ju för övrigt, som nog de flesta känner till, bakgrunden till att våra söndagsturer genomförs. Servicen till orienterarna har ju utvecklats till en angelägenhet för allmänheten, och Söndagsturerna har blivit en trevlig grej för såväl löpare som för allmänhet som vill ut i friska luften

Söndagsturen vid Flemminge skola/Motionsgården var den tredje gången denna säsong som elden brann i Boxholms tätort. Tidigare under säsongen har vi ju haft Söndagstur i Folkets park och i Timmerö också. Att vi kom att hålla till vid Flemminge skola (Motionsgården) var egentligen helt och hållet Claes-Göran Olsons förtjänst. "Klasse" är en boxholmsbördig Linköpingsbo, och en mycket flitig besökare av Söndagsturerna. Han är också en stor skidåkningsfantast och ser gärna ett stort snötäcke från första oktober till och med första maj! Klasse spelar också nyckelharpa, och en bild på honom kan ses på orkestern Filidurs hemsida där Klasse är en av spelemännen.

Hur som helst, Claes-Göran "Klasse" Olson tyckte att vi kunde ha en Söndagstur vid Flemminge skola, nuvarande Motionsgården, och att vi då borde ha Lars Hallén som berättare. Klasse erbjöd sig till och med att ta den första kontakten med Hallén och undertecknad hade bara att tacka för den servicen. Klasses tanke var förstås att vi kunde få höra diverse skolhistoria från den anrika byggnaden. Lars Halléns far, Eric Gustaf Hallén var ju lärare i Flemminge skola.

"Redan 1849 började en skola planeras, och Patron Burén och hans bror upplät en tunnland mark på Mulebo ägor, och 1853 var skolbygget klart." Detta kan man läsa i den av Krafttaget utgivna boken Tusenårssteg (kan läsas här på hemsidan, klicka på länken). År 1876 byggdes bruksskolan, belägen på bruksområdet och där Mediumvalsverket idag ligger. I boken Tusenårssteg kan man vidare läsa att: "På grund av befolkningsökning och den nya tidens krav hade den gamla Muleboskolan blivit otillräcklig." På en annan plats i Tusenårssteg kan man läsa "Men behovet av skollokaler ökade hela tiden. år 1908 byggdes nytt skolhus vid bruket (Centralskolan) och 1912 togs en ny folkskola - nuvarande Motionsgården - i bruk i Flemminge". Det innebär alltså att byggnaden i år är 100 år gammal! Det borde ju firas kan man tycka! Väldigt passande i alla fall att det förlades en Söndagstur till byggnaden just i år!

Lars Hallén var alltså dagens berättare, men undertecknad hälsade som vanligt välkommen. Jag berättade också om byggnadernas historik som ni kan läsa om här ovan. Jag nämnde också att om det varit år 1753 just nu, då hade inte den här dagen funnits! Det var nämligen som så att den 17 februari 1753 gick Sverige över från den julianska kalendern till den gregorianska kalendern. Det fick till följd att den 17 februari följdes av den 1 mars och 11 dagar försvann! Många svenskar ansåg att staten hade stulit elva dagar av deras liv!!

Därefter fick Lars Hallén ordet och han berättade givetvis minnen från den tid då han bodde i Flemminge skola. Lasses pappa, Eric Gustaf Hallén var ju som sagt lärare i Flemminge skola. Lasse berättade fritt ur minnet, vilket gjorde hans berättande väldigt avslappnat, och det var en hel del händelser och historier från den tiden i Flemminge som kom fram. Lasse berättade om de olika familjerna och lärarna som bodde i byggnaden, hur det såg ut runtikring, om skolköket där Margit Jonsson huserade... Litegrann pojkstreck som förekom kom också fram till slut! Bilresorna med Allan Fransson fick publiken att skratta gott. Lasse tyckte att Allan skulle skaffa bil och det gjorde han också, och det blev en del utfärder med Volvo PV:n från 1951. Efter ett tag tyckte Allan att han kanske borde skaffa körkort... Att han inte hade något körkort hade han aldrig sagt!

Lasse Hallén hade med sig en del skolkort som publiken kunde titta på. Göran "Gorren" Karlsson lånade sedan korten för att skanna dessa, och förhoppningsvis kan de så småningom ses här på Krafttagets hemsida. Undertecknad hade också satt upp några gamla tidningsurklipp (60-tal) från Motionsgården. Direktlänk till mapparna med dessa här och här!

Ta gärna del av Johan Biraths sida med skolhistoria också, och som finns här på Krafttaget! Direktlänk till Johans skolhistoriska sidor här!

Det blev en väldigt bra och trevlig Söndagstur på Motionsgårdens baksida. Eller är det framsida? Lars Hallén berättade för mig att när han bodde i byggnaden så kallades sidan mot skogen för framsida!

Jag uppskattade besöksantalet till cirka 70 personer, kanske något över. När jag räknade kom jag fram till strax under 70, men jag tror ytterligare några droppade in, och något huvud kan jag ha missat när jag räknade. En del orienterare syntes också till vid vätskebyttorna.

Vädret var ju riktigt bra denna söndag med en temperatur kring nollan och sedan något däröver. Solen tittade ju fram ibland och gav lite vårkänslor, men ibland kom det ju snöbyar också. Omväxlande!

Nästa Söndag är det den 26 februari och det är då dags för säsongens tolfte och den nordligaste Söndagsturen för säsongen. När jag planerade platserna så utgick jag förstås från kartor, och jag såg på dessa ett berg sydost om Götevi som borde kunna ha en fin utsikt. Det var något jag antog av kartorna. Efter att ha besökt platsen i verkligheten kunde jag konstatera att så också var fallet! Där fanns till och med en liten eldplats. Parkeringsmöjligheterna är inte jättebra på söndag, men får vi inte en massa snö i veckan så borde det gå att köra undan bilar på lite olika ställen. Ni som gillar att promenera får gärna göra det nästa söndag, det är till exempel 1,3 km att promenera från Götevi. Men det är förstås skyltat till de parkeringsmöjligheter som finns. På en karta som visar eldplatsen är också parkeringsmöjligheter inlagda. Klicka här för att se kartan.

Berättare den 26:e februari är Per-Arne Larsson. Välkomna!!!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid före detta Flemminge skola.

 

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm