Hammarshult

Söndagstur den 5 december 2010

Berättare: Klas Johansson

Att det kan bli snö när det är vinter är ju vi arrangörer av söndagsturerna väl medvetna om, men MÅSTE det komma så MYCKET snö, och så tidigt!?! Söndagsturen vid Hammarshult var jag tveksam till ifall den skulle kunna genomföras. De sista sex- sjuhundra metrarna till Hammarshult var ju inte plogade, och snötäcket var (är) ju flera decimeter tjockt. Men tack vara snälla killar i bekantskapskretsen löste det sig. Pär Andersson kom med traktor och såg till att vägen plogades två dagar innan Söndagsturen. Även en stor parkering ordnade Pär. Ett stort tack för detta!

Trots att vägen plogats var den ganska moddig, och det gällde att hålla tungan rätt i munnen för de bilar som vågade sig in ända fram till Hammarshult. Många valde dock att stanna tidigare och ta en promenad den sista biten, men några stycken körde ända fram. Och det gick ju bra!

Hammarshult är ett torp vackert beläget vidd Sjögarpesjöns nordöstra ände. Det ägs sedan något år av en dotter till Bertil och Monika Nordström; Annelie och hennes familj. Hur gammalt torpet Hammarshult är vet vi inte, men det finns med på en karta från 1600-talet.

Berättare denna den andra söndagsturen var Klas Johansson. Han kunde berätta namnen på en del torpare som bott i Hammarshult, men de som ville kunde studera detta själva. Utdrag från kyrkböcker fanns uppsatt på ett träd. Det var inplastade papper i A3-format som visade Hammarshult från kyrkböckerna och alla de som bott där.

Huvudämnet för Klas berättande var dock något helt annat! Det handlade om det fynd Thure Nilsson, då elva år, gjorde i en mosse i Halland. Året var 1936 när Thure körde hästen med harven i mossen då harven plötsligt fastnade i något tygstycke. Fyndet som då gjordes visade sig senare vara en världssensation! Det var nämligen en människa som begravts i mossen redan på 1300-talet. Mannens kläder, och kroppens mjukdelar hade konserverats i mossen och den medeltid klädesdräkten är den enda bevarade hela i världen. Fyndet kom ju att kallas Bockstensmannen!

Bockstensmannen har en egen hemsida så det är bara att läsa mer om det märkliga fyndet för den som vill, adressen är www.bockstensmannen.se. Även på Wikipedia kan man läsa om Bockstensmannen.

Klas läste historien om Bockstensmannen som har publicerats i Turistföreningens årsbok, en bra beskrivning om fyndet och historien om detta. Antalet besökare som lyssnade på undertecknad var säkert över 40 personer. Det var också ganska många som löptränade och fick sin vätska vid Hammarshult, även om jag är osäker på antalet.

Efter historieberättandet om Bockstensmannen drog sig en del hemåt, medan många stannade kvar en stund på den natursköna platsen med utsikt över Sjögarpesjön. Många kanske återkommer nästa söndag då elden brinner i Pålsbo äng!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Hammarshult!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm