Före detta Öringe fabrik

Söndagstur den 28 februari 2010

Berättare: Bertil Karlsson

Det var våren 2009 som Öringe fabrik kom att torpmärkas. Jo, jag vet, det är förstås inget torp men Boxholms OK, Ekeby Hembygdsförening och Föreningen Krafttaget, som torpmärker i Ekeby socken, märker ju ut annat än torp- och backstugor. Arbetarebostäder, en tjänstebostad, gårdar och en skola har till fått minnesskyltar. Och den 27 maj 2009 så var det "torpmärkning" vid en före detta fabrik! Om detta kan man för övrigt läsa om här på Krafttagets webb. Där kan man läsa information om fabriken, och det är ju ingen större mening att lägga samma text också här. Men ta gärna en titt där (klicka på blå länken). Dessutom så togs det många bilder från utmärkningen .

Redan i samband med att fabriken i Öringe markerades så dök ju tanken upp att man skulle kunna förlägga en söndagstur till platsen också. Och så blev det ju, söndagen den 28 februari brann elden vid Öringe fabrik. Frågan var vem som skulle kunna bli berättare tänkte jag när söndagsturerna planerades, och efter en del funderande på detta så fick det bli ett telefonsamtal och förfrågan till Bertil "Kölis" Karlsson. Ekebybördige Bertil funderade en stund i luren, och kände nog viss tveksamhet om han hade så mycket att säga om Öringe fabrik, men till slut så åtog han sig uppgiften. Och en tanke han hade var att Sten Nilsson i Götevi skulle kunna hjälpa till med faktauppgifter. Och med facit i hand, det kunde inte bli bättre!

Den 21 februari fick vi ställa in söndagsturen. Eller i varje fall hoppa över den, och skjuta upp den till den 14 mars. Men den sista dagen i februari var det bra väder, nästan ingen snö hade ju kommit på hela veckan. Jag tycker det gärna kan fortsätta på det viset... I stället har vi fått några dagar med blidväder och en del slask och dropp från takrännor. Våren är väl inte så vansinnigt avlägsen längre.

Inför söndagsturen till Öringe fabrik kände jag ingen större oro. Dit tar man sig ju via "stora landsvägen", och vi skulle nog ha klarat en hel del snöfall också. Men detta blev en söndag med rätt så bra väder. Någon plusgrad i luften, och en del moln, men med en sol som verkligen försökte visa sig på himlen. Det bra vädret bidrag säkert till den välbesökta söndagsturen denna dagen. Jag räknade till 75 personer som var samlade runt berättaren Bertil, men då kan jag mycket väl ha missat någon eller några personer när jag räknade. Men väldigt kul med sådant bra intresse. Denna söndagen var det också ett flertal som löptränade, och de var uppdelade i två gäng. De utgick för övrigt från Åsbo skola denna dagen. En uppskattning är att de kanske var ett tiotal.

Den av ryggskott besvärade Bertil "Kölis" var alltså dagens berättare. Han är bördig från Öringe, men är numera boende i Mjölby. Som ung grabb, inte ens 15 år fyllda, kom han att börja arbeta i fabriken i Öringe. Det mesta av Bertils berättande handlade om fabriken, hur den kom till, verksamheten där och fram till nedläggningen i början av 60-talet. Det var riktigt intressant att ta del av historien bakom Öringe fabrik. Inte minst också Bertils egna ord och hur det var att arbeta där. Han kryddade detta också med en hel del humor. "Arbetarskyddet var bra. Vi fick ju ett par handskar! Men de var ju bara i vägen och blev liggande på en bänk..."Ventilationen var också bra. Fläktar och sånt behövdes inte, det var ju drag överallt!" Det sanitära fungerade utmärkt. Det låg ett dass där borta. Alldeles bredvid vattenkällan!"

Det har varit olika verksamhet i fabriken genom åren, men under Bertils tid där så var det metallgjuteri. Bland annat tillverkades vintiler. Ni kan se en bild på en sådan ventil i bildsamlingen från söndagsturen, även om den ventilen är kraftigt modifierad jämfört med de som gjordes i fabriken enligt Bertil.

Mot slutet berättade Bertil också om byn Öringe. Till exempel namn på personer som bodde i de olika husen, och en del episoder. Mycket trevligt och nog blev detta en förbaskat bra söndagstur. Precis som valnigt!

Det blir det säkert också nästa söndag. Då brinner elden i den vackra bokskogen vid Boxholms säteri. Där, som på så, många andra ställen är det mycket snö. Men Lennart Gustafsson har lovat att göra ett par rejäla traktorspår, så jag tror det kommer att bli bra. Välkomna tillbaka då!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid före detta Öringe fabrik

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm