Lönnshult

Söndagstur den 13 december 2009

Berättare: Stefan Kindberg (och Johan Birath)

Det kanske besvärligaste arbetet med söndagsturerna är ju att få berättare till alla 15 söndagsturer. Berättare som kan tänkas ha något att säga och som ställer upp och gör detta helt ideellt. När jag pratade med Johan Birath tidigare i år och planeringen för säsongen hade börjat så sa Johan att "Stefan Kindberg kan väl prata en söndag!" Det tyckte jag var en riktigt bra idé och så kom det också att bli. Det passade därmed alldeles utmärkt att då förlägga elden hemma hos Stefan nämligen vid Lönnshult, strax söder om Boxholm.

Vädret denna söndag var som vanligt riktigt bra. Vi har haft tur med vädret vid våra söndagsturer i flera år, och den turen tycks bara fortsätta! Denna luciadag var väl vädret visserligen lite grått, men det var alldeles vindstilla, omkring noll grader, fruset i marken, och ingen nederbörd. Lite vitt puder på marken gjorde att man kanske fick en viss känsla av att vi nått fram till tredje advent, tillika luciadagen...

Stefan Kindberg var som sagt berättare denna söndagen, men han hade kommit överens med sin mammas (Gunilla Kindberg) kusin, Johan Birath, om att Johan skulle prata för oss om Lönnshult. Stefan själv föredrog att endast hålla sig till det som han är bäst på, nämligen Räddningstjänsten och sådant inom den gebiten. Vi närmars oss ju jultid, en tid då räddningstjänsten brukar ha som mest att göra. Stefan ställde en fråga till besökarna, nämligen hur många som har en brandvarnare hemma. De som inte hade detta uppmanades att räcka upp en hand... Ingen räckte upp handen, och vi får väl hoppas att det var med sanningen överensstämmande. Stefan berättade lite annat som är bra att tänka på i jultider, och han hade också små lappar som de som ville kunde få för att sätta vid dörren där hemma och med texten "DU släckte väl?" En annan sak vi fick veta är att Boxholms kommun har tillgång till sju bandvagnar som snabbt går att sätta in i en krissituation. En bandvagn fanns ju att titta på vid söndagsturen.

Johan Birath - en nyklippt Johan - fick sedan ta över den för säsongen nyinförskaffade högtalarvästen. Vi fick veta att det är mycket som tyder på att Lönnshult är en riktigt gammal gård. Och som Johan sa, "Här har vi ju åna, och fölk slo sig ju ner in te vatten förr för å överleva. Om man skulle pöta i jorda här intill åna så skulle en säkert hitta stenyxer och annan bröte..." Johan inledde dock sitt berättande med att säga några ord om Lönnshultabrona. Och att det var där han tog sitt livs första snus...

Tre torp har legat på Lönnshults ägor genom åren. Löverhult var ett av torpen. Där fanns en stor otäck Rottweiler som Johan påstod att han blev jagad av 1977. På moped. "Usch, dreglet från hunden hängde när han jagade mig" sa Johan... Ett annat torp var Lönnshultastugan, och det finns redovisat på den karta som besökarna kunde studera vid Söndagsturen, nämligen på kartan från 1697. Undertecknad har försökt att jämföra platsen med modernare kartor, och det är inte utan än att man blir sugen på att undersöka terrängen. Kanske kan man hitta något som visar platsen var torpet har legat. Torpet finns vid bokstaven "N" på kartan från 1697. Kartorna kan ni klicka fram också här, klicka på följande länkar:

Karta över Lönnshult från 1825

Karta över Lönnshult från 1697

Det blev på alla sätt och vis en riktigt trevlig söndagstur till Lönnshult. Glädjande mycket deltagare också. Det var helt klart fler än 60 som lyssnade på berättarna, kanske var det närmare 70 personer. En del orienterare på löpträning syntes också till, men saft- och vattentermosarna stod lite långt bort, så jag är osäker på hur många de var. Nedan kan man som vanligt kolla in lite bilder från söndagsturen. Där ser man också en egendomlig stenlagd hålighet i marken. De är tre till antalet och finns på rad. De var bakom inhägnaden alldeles intill elden. Det sägs att man där i förr i tiden förvarade mat, rotfrukter och sådana saker.

Söndagsturerna rullar självklart vidare nästa söndag. Då har Lennart Johansson en historia som han vill läsa, och så får vi ju besök av sångarbröderna också! Välkomna tillbaka då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Lönnshult!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm