Intill Lillån i Strålsnäs

Söndagstur den 20 december 2009

Berättare: Lennart Johansson, plus sång av Sångarbröderna

En eld och en berättare, det är ju detta som blivit det populära konceptet för Boxholms OK:s och Föreningen Krafttagets söndagsturer. Allt som en avknoppning från Boxholms OK:s vätskeservice till tränande orienterare. BOK har ju i många år haft vätskeservice till orienterarna, och det gjordes även förr i tiden upp en eld dit icke löptränande medlemmar kunde ta sig. Det har ju sedan utvecklats till att bli torpturer och senare söndagsturer, och en trevlig angelägenhet också för allmänheten! Krafttaget blev medarrangör i och med att vi (läs Gunilla Kindberg) tog fram historik om torpen när söndagsutflykterna kallades torpturer. Hur som helst, det är verkligen kul att söndagsturerna blivit så populära, detta trots sin enkelhet. Men egentligen är ju en eld och en berättare helt genialt! Det behövs ju inte mer för att få människor ut i skogen och att trivas.

När julen står för dörren så brukar vi ofta bjuda på något extra. Till Simmarp den 23 december 2007 ordnade vi en tipspromenad, och glögg brukar Lennart och Ulla-Brith fixa som besökarna bjuds på. Så var det vid Brännvinslia den 21 december förra året, och varm härlig glögg, plus pepparkaka, bjöds besökarna också på denna gången; vid söndagsturen till Lillån Strålsnäs.

Men skulle man inte kunna göra ett annorlunda berättarinslag? Tänkte jag... Jag tyckte att det skulle vara väldigt trevligt med julsånger där kring elden, men VEM eller VILKA skulle kunna tänkas att sjunga lite julsånger kring elden vid en söndagstur...? Helt ideellt! Dessutom en söndagsförmiddag när många körer och sångfåglar är i farten och inbokade på annat håll sedan länge.

 Men att fråga kostar inget, så en fråga om ett deltagande bollades till Mats Lönngren, han är nämligen en av rösterna i manskören Sångarbröderna (klicka för att komma till sångarbrödernas hemsida. Fungerar det inte nu, så prova senare!). Dessutom är han sekreterare i orienteringsklubben, och därför inte okänd för mig. Det gick några dagar, men snart så kom klartecknet. Härligt! Sångarbröderna hade en julkonsert inplanerad, därmed så hade de ju ändå en julsångsrepertoar intränad.

Det kändes ju nästan som läge för ett deltagarrekord denna söndagen. Men den 20 december kom att bli en kylslagen dag. Termometern pendlade kring minus 10 grader, och man får förmoda att detta skrämde bort en del besökare. De vet inte vad de gick miste om... Det var ju helt vindstilla och hade man bara rejält med kläder på sig så var det ju riktigt skönt. Det kan kännas betydligt kallare då det är kring nollan och stark blåst!

Sångarbröderna var 18 man stor denna dagen (om jag räknade rätt) och med dessa inräknade så kom jag fram till att vi var cirka 60 personer kring elden. Inte så illa ändå, fyra dagar innan jul... Dessutom var det en del orienterare som fick sin vätska på andra sidan Lillån. Förra söndagen var det tangerat deltagarrekord för antalet löpare (sedan Karl-Johan Norén började föra statistik), de var då 17 stycken. Så många var det knappas denna gången, men det kom två grupper med några löpare i varje grupp.

Lennart Johansson var ju den som inledde dagens berättare. Han pratade lite tankvärt om julen, och gjorde en del jämförelser i jultraditionerna förr i tiden och idag. Men han läste också en intressant artikel författad av Sven Fransson. Artikeln har tidigare funnits publicerad i Östgötatidningen, troligen någon gång under förra året. Var och en kan själva ta del av artikeln, den finns tillgänglig genom att klicka här!

Efter att Lennart läst klart var det så dags för Sångarbröderna. Att sjunga i naturen i 10 minusgrader var en ny erfarenhet för den 101 år gamla manskören fick vi veta. Det var ett flertal gamla kända julsånger vi fick höra, och det var ju verkligen ett trevligt och annorlunda inslag vid en söndagstur! Olle Nilsson berättade att kören har otroligt kul tillsammans, och den känslan spred sig sig ju också till publiken denna dagen.

Därefter återstod det bara för undertecknad att tacka Sångarbröderna. Var och en erhöll ett exemplar av Boxholms Orienteringsklubb jubileumsskrift. Alltid något för att de fick ge sig ut i kylan denna vinterdag!

Till slut; en riktigt God Jul till alla söndagstursfantaster!!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen intill Lillån, Strålsnäs!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm