Torpet Knallen i Österskogen

Söndagstur den 3 januari 2010

Berättare: Regina Örup

Snö och kyla stoppar inte våra söndagsturer! Men det ställer till det en hel del för oss, det gör det. Men samtidigt är det ju ganska trevligt med en riktig vinter för en gångs skull!

Att förlägga söndagsturen till Österskogen brukar jag dra mig för, detta med anledning av att det ju som bekant kan komma snö när det är vinter. Vägen ut i Österskogen från Kolarevägen brukar inte plogas, även om vi kanske skulle kunna lösa så att den bleve det. Men det kanske ju inte skulle vara populärt med tanke på eventuella skidåkare.

Till denna säsongen beslöt jag att förlägga en söndagstur nära torpet Knallen i Österskogen, och nog sjutton har vi fått snö! Men till Knallen kan man ju också ta sig via Boxholms säteri. Och så fick det lov att bli, vägvisningen ändrades alltså från Kolarevägen till säteriet. Jag har försökt sprida den informationen, och försök gjordes också att få med upplysningen i Corren, men det klaffade ju tyvärr inte (mailet kom konstigt nog inte fram), så där stod det "vägvisning från Fällehangen" i tidningen! Nu satte jag skyltar vid Kolarevägen som upplyste om att vägvisningen var från säteriet, men några vet jag valde att gå genom skogen ändå, och visste man var Knallen ligger så gick ju det bra.

Vägen från Säteriet till Knallen var från början inte plogad, men det ombesörjde Christian Örup, allt för att söndagsturen skulle kunna genomföras på bästa sätt. Stort tack för detta!

Många var det som tagit sig ut i det fullständigt fantastiska vintervädret. Jag räknade till mer än 60 åhörare, kanske var det omkring 65 personer i publiken. Jag var lite orolig att kylan (omkring tio minusgrader) skulle skrämma bort folk, men det kom ju många ändå! Jättekul, och de märkte säkert att det ju är riktigt skönt att komma ut naturen när vädret är på detta sätt, dessutom är det ju bedårande vackert! Och en blå himmel och gulvit sol satte ju ännu mer piff på allt det vackra.

Kul att kunna genomföra en Söndagstur vid Knallen. Det är en liten torpstuga som nog många har hört talas om, men som jag förstått att faktiskt inte alla boxholmare har sett. Detta trots att torpet ligger så nära samhället, men det ligger ju lite vid sidan om allfartsvägarna kan man väl säga. Johan Birath har meddelat mig att i Knallen växte hans mormor upp. Hon hette Sigrid och var född den 1/1 1897. Hon föddes i Bygget, men kom att växa upp i Knallen. Sigrids föräldrar hette Carl August Sandqvist och Hedda Mathilda Ljung. De lär ha haft Knallen till uppskattningsvis kring 1920, men Johan har inte kollat den uppgiften så noga.

Närvarande vid söndagsturen var Majvor Gustafsson, boende i Mjölby. Hon föddes i Knallen och bodde i den lilla torpstugan fram till fem års ålder!

Regina Örup var ju dagens berättare. Det står ju berättarna helt fritt att prata om precis vad de vill, och Regina tog oss med på en "resa" till fjällen och med samer, och till trakterna av Gällivare och Jokkmokk. Reginas farfar föddes 1880 och var med på ett riktigt äventyr vid 20 års ålder, alltså år 1900. De letade då reda på en sten, eller en sajt som Regina kallade stenen (reservation för stavningen). Det var verkligen ett riktigt äventyr som "farfar" fick vara med om, och det är väldigt kul att bli serverad så vitt skilda ämnen i samband med söndagsturerna. Reginas farfar skrev dessutom dagbok om detta äventyr, och den finns nu på Ajjte museum i Gällivare. Det finns länk till detta museum via Gällivare Museums hemsida, länken finns till höger (eller klicka på Ajjte museum här ovan). Jag önskar att jag kunde återge mer av vad Regina berättade, men min uppmaning är förstås att ni var och en tar er ut på våra söndagsturer och själva tar del av vad berättaren har att säga.

Nästa söndag ska vi till trakten av Brokulla. Då är det Birgit Eriksson som klockan 10.45 kommer att få ordet. Välkomna då!

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Knallen

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm