Gruvhål nordost  om Stortorp

Söndagstur den 17 januari 2010

Berättare: Jan Hallgren

Så var säsongens åttonde söndagstur avklarad. Det vill säga hälften. Sju söndagsturer återstår. Den sista infaller alltså den 7 mars. Lagom när vårvärmen är här får vi hoppas...

Men vintern, den håller i sig. Det är ju nästan så det börjar likna vintern när jag låg i lumpen… Inte riktigt än kanske, men om det fortsätter så här så… Man glömmer ju fort, men vintern 1981-1982 kom snön och kylan redan i november och sen hade vi inte plusgrader förrän långt in i mars. När jag vaktade Kungen på Drottningholm luciadagen 1981 så var det under 20 minusgrader…

Vid gruvhålen brann alltså elden, men jag höll ju på att få hjärnblödning när jag slog upp lördagens Corren och såg att det stod att vi skulle till Bleckenstad! Orsaken till att det blev fel var att precis i samma veva som när Boxholmsbladet skulle ges ut i november med söndagstursprogrammet så ringde Magnus i Bleckenstad och undrade om vi kunde skifta datumen för två söndagsturer. En skid- och semesterresa i fjällen var orsak till att han önskade ändra datum. "Visst, det får vi ju försöka lösa" sa jag, även om det kommer att stå fel i Boxholmsbladet. Så det har sedan stått rätt på hemsidan, och på alla affischer och jag har ju tagit upp detta ibland om söndagarna. Dessutom så var min tanke att det kommer att så rätt i lördagens tidning. Trodde ju jag!!! Corren kollar i regel aktiviteterna på nätet, och där var det ju rätt, men det finns också en pärm på tidningen har jag senare fått veta. I den pärmen satt programmet och som bygger på det som stod i Boxholmsbladet… Mänskliga faktorn kan man väl säga var orsak till missen, men förhoppningsvis kommer det att stå rätt till nästa helg. Bevakar vi inte detta så kommer det ju stå att vi ska till gruvhålen då…

Hur som helst så verkar ju folk trots allt ha hittat till gruvhålen. Vi kom fram till att det var cirka 70 åhörare intill elden, kanske rent av något mer. Dessutom var det en hel del löpare som pulsade i snön och fick vätska vid elden.

All snö innebär ju givetvis att det ibland blir lite snöpulsning för att ta sig till eldplatsen. Även att hitta nånstans att parkera bilen kan ju vara besvärligt, men denna gången var det suveränt upplogat precis där snitslingen in i skogen började, och där det var tänkt att bilar också skulle parkeras. Så det var inga problem alls. Många kom också från Stortorp, och den vägen var ju egentligen något närmare, men därifrån var det inte snitslat.

Elden brann ju vid några gruvhål. Det liknar väl mer några håligheter i marken, men det är gruvtecken på orienteringskartor. Och någonting tycks man ju ha brutit på platsen. Jag hade ingen aning om vad det var för verksamhet som förekommit, men tack vare Bengt Rydberg, som närvarade vid elden så fick vi veta mer. Bengt är boende i Stortorp, och hade på eget bevåg forskat om gruvhålen inför söndagsturen. Han hade varit i kontakt med SGU, Sveriges geologiska undersökning, och gruvhålen fanns dokumenterade hos dom! Bengt hade med sig papper från SGU, och jag fick låna pappren och har skannat dom, så de kan läsas här också! (på pappren finns också fakta om ett par andra platser). Man har alltså brutit järnmalm på platsen, troligen för att ta malmprover. När detta kan ha skett vet vi inte, men 1700-talet ansågs troligt.

 Det är ju väldigt vackert i hagarna vid Lagnebrunna / Stortorp. På 80-talet så hände det att jag gav mig ut med min systemkamera i skog och mark och fotograferade naturbilder. Strax intill gruvhålen fanns en gärdsgård intill betesmarken och dit tog jag mig en gång varje månad, och jag försökte komma dit vid samma datum. Sen så tog jag en bild på exakt samma ställe där varje månad. Det var ju diabilder och det var ganska snyggt att titta på de där bilderna sen, och se förändringen i naturen månad efter månad.

Dagens berättare var ju Jan Hallgren. En Boxholmare som bott och arbetat i Luleå i många år, men som flyttat tillbaka till Boxholm sedan han blev pensionär. Jan fortsatte att prata malm, men också gruvor och gruvbrytning. Vi fick en en riktigt historielektion om malm och gruvor, Jan berättade nämligen på ett lysande sätt, och han höll på en lång stund. Ett passande ämne var det ju också. Jan Hallgren har ju jobbat vid masugnen i Luleå, och vi var vid två gruvhål där man tagit järnmalmsprover! Den som vill läsa lära sig mer om malm eller om gruvor klickar förslagsvis på de blå orden här bredvid så får ni veta mer om detta på Wikipedias sida.

När Jan Hallgren pratat klart lufsade åhörarna åter hemåt. Nästa söndag är det dags för ännu en söndagstur, och DÅ ska vi till Bleckenstad! Medtag plånbok / portmonnä, för kanske vill du köpa nått i gårdsbutiken. Dessutom har Magnus Johansson lovat att intresserade blir guidade i ladugården!

Klas

Se bilder från söndagsturen vid gruvhålen

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm