Göstrings urskog (naturreservat)

Söndagstur den 6 december 2009

Berättare: Hans Carlander

Göstrings urskog, så kallas Boxholms kommuns femte naturreservat. Ett reservat som invigdes den 28 augusti 2009. Övriga reservat i kommunen är ju Bjälnäs, Ivranäs, Pålsbo och Åsabackarna. Själv upptäckte jag flera månader innan invigningen att något var "på gång" i området. Märkta leder började dyka upp i terrängen bland annat. Och snart också en vägvisningsskylt med texten "naturreservat". Men invigningen skedde alltså först den 28 augusti. Det var en trevlig dag med flera olika talare, guidad visning av reservatet och Per-Arne Larsson förklarade naturreservatet invigt. Symbolhandlingen var att han spikade upp en fågelholk.

Det kändes ju sedan ganska självklart att förlägga en söndagstur till Göstrings urskog. Mitt problem var vem jag skulle försöka få som berättare till denna söndagstur. Visserligen får ju berättaren prata om vad som helst och det behöver ju inte vara med anknytning till platsen, men när vi nu skulle till detta nya naturreservat vore det ju trevligt med en "Skogsmänniska". Någon från allmänningen, eller någon "naturmänniska". Sen fick jag tips om att ringa Hans Carlander. Och så blev det, och han tvekade aldrig att komma och prata vid en söndagstur. Hans är ju VD för Boxholms skogar, men han sitter också i styrelsen för Häradsmarken. Häradsmarken är ett skogsförvaltningsföretag som består av 12 olika häradsallmänningar. De som ingår är Boberg, Dal, Gullberg, Göstring, Hanekind, Hammarkind, Kinda, Lysing, Memming, Valkebo och Åkerbo i Östergötland, samt Norra Vedbo i Småland.

Det var något färre besökare till denna söndagsturen jämfört med den föregående till Rosebo källa. Men det var ändå väldigt många som tagit sig ut på de små grusvägarna för att komma till dessa "tassemarker"... Omkring ett 50 tal kom till elden för att lyssna på berättaren, men det var ovanligt många tränande orienterare denna söndag. Och det är ju som bekant vätskeservicen till orienterarna som är orsaken till att vi har dessa söndagsturer. Orienterarna springer långsväng på söndagarna under vintern. Det ska vara långt men i ett lugnt tempo. De springer ju från Vivåsen, och jag hörde att ett gäng även rundat sjön Trehörningen. Det blev en riktigt lång långsväng för dom...

Hans Carlanders berättande var mycket, mycket intressant. Vi fick veta att han knappast kan räknas som Boxholmare enligt han själv. Han har ju bara bott i kommunen i 25 år, inflyttad från Västergötland! I övrigt berättade han mycket om allmänningar och historik om dessa. Besökarna fick ju också svara på frågor som Hans ställde, bland annat vilka härader som gränsar till Göstrings häradsallmänning. Den som svarade rätt belönades med ett sittunderlag! Vi fick också veta att elden, som Lena Molin hade ansvar för denna dag, brann i Naturreservatets buffertzon. Den egentliga urskogen, låg en liten bit ifrån där vi befann oss. Dit var det lite besvärligt att ta sig, en kärr som för tillfället var mycket blött måste passeras, men ett besök till den delen av naturreservatet vid ett annat tillfälle kan förstås rekommenderas.

Det var ett lättsamt och trevligt anförande som Hans Carlander bjöd besökarna på, och den dryga halvtimman han höll på gick riktigt fort. Precis som Eije Fasth föregående söndag, tackades Hans Carlander med en jubileumsskrift om Boxholms OK.

Många undrade hur jag bär mig åt som lyckas fixa så fantastiskt väder till våra söndagsturer. Svaret är naturligtvis en himla tur! Lördagen den 5 december var ju vädret regnigt och tråkigt, för att dagen efter, då det var dags för söndagstur, bli en helt underbar dag. Dagen började med en del moln, men under Hans Carlanders berättande bröt solen fram allt mer, och som Hans också påpekade var det fantastiskt vackert i skogen.

Nu hoppas vi på lika vackert väder kommande söndag då elden brinner vid Lönnshult.

 

Klas

Se bilder från söndagsturen vid Göstrings urskog!

 

<<--- STARTSIDA|  | SÖNDAGSTURER --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm